tto pewnie dowaliłeś wiadro pianki i włączyłeś wentylator na IV bieg :lol: co nie jest bezpieczne, bo wywala wszystko na zewnątrz, a wywalając przez środkowe nawiewy nie trudno o spalenie radia. <lol>szantis pisze:Oj kolego chyba "dywagujesz". Jak zaaplikowałem piankę bezpośrednio w chodzący wentylator to wyłaziła kanałami wentylacyjnymi deski...po chwili wyłączyłem nawiew i się dezynfekowało. Wyszło nawet pod fotelami pasażera i kierowcy.....
[All B4] Odgrzybianie klimatyzacji
Na I piegu na chwilkę by przepchnęło i potem chwilka z REC i po jakiś 20 sec wszytko na OFF...i się zrobiłominon1 pisze:tto pewnie dowaliłeś wiadro pianki i włączyłeś wentylator na IV bieg :lol: co nie jest bezpieczne, bo wywala wszystko na zewnątrz, a wywalając przez środkowe nawiewy nie trudno o spalenie radia. <lol>szantis pisze:Oj kolego chyba "dywagujesz". Jak zaaplikowałem piankę bezpośrednio w chodzący wentylator to wyłaziła kanałami wentylacyjnymi deski...po chwili wyłączyłem nawiew i się dezynfekowało. Wyszło nawet pod fotelami pasażera i kierowcy.....
Witam!
dzięki temu poradnikowi zdecydowałem się na własną rękę zrobić odgrzybianie.
Kupiłem preparat Retech Air Con Cleaner, rozmontowałem według porad z tym, że u mnie żeby wyciągnąć wiatrak (dość ciasno) trzeba było jeszcze odkręcić prawy bok deski (2 śruby 8mm), wyczyściłem przy okazji też wiatrak, zapsikałem nagrzewnicę potem kanały wentylacyjne i po 4-5 min klimy i suszenia i mam pytanko.
Jak wygląda parownik i jak się do niego dostać, bo słyszałem że też trzeba go odgrzybiać, gdzieś tak czytałem. Aha ile kosztuje u was filtr przeciwpyłkowy bo mi zaśpiewali 40zł.
Kupiłem preparat Retech Air Con Cleaner, rozmontowałem według porad z tym, że u mnie żeby wyciągnąć wiatrak (dość ciasno) trzeba było jeszcze odkręcić prawy bok deski (2 śruby 8mm), wyczyściłem przy okazji też wiatrak, zapsikałem nagrzewnicę potem kanały wentylacyjne i po 4-5 min klimy i suszenia i mam pytanko.
Jak wygląda parownik i jak się do niego dostać, bo słyszałem że też trzeba go odgrzybiać, gdzieś tak czytałem. Aha ile kosztuje u was filtr przeciwpyłkowy bo mi zaśpiewali 40zł.
Re: klima
drugi na kompresorze...seba2303 pisze:witam czy ktos wie gdzie jest drugi zawor w rurce do klimy zeby napelnic ja? jeden w chlodnicy a drugi?
[ Dodano: 2009-05-12, 19:24 ]
Do parownika dostaniesz się jak wyjmiesz wentylator. W kanale po lewej na dole masz coś co przypomina nagrzewnicę (o ile pamietam to własnie parownik)- właściwa nagrzewnica jest wyżej.eM-dzeJ pisze:Witam!
Filtr przeciwpyłkowy K1004 ok 25 pln.
SIDNEY85 pisze:Mam pytanie czy jak u mnie byla wymieniana nagrzewnica musze odgrzybiac klime ???
jesli chcesz utrzymać czystość w kanałach (brak grzybów) to odgrzybiać trzeba regularnie
w kanałach rozprowadzajacych także rozmnarzają sie grzyby.
odgrzybianie powinno sie powtórzyć po około 2 tygodniach od 1 odgrzybiania.
ja swoje kanały odgrzybiam zapobiegawczo co 3 miesiace.
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Ale żeś teraz wystrzelił, to było ponad rok temu, a moja pamięć sięga wstecz najwyżej miesiąc i to przy dobrych warunkachgrze pisze:IC69, mógłbyś wyrazić się jaśniej?IC69 pisze:rsdziadek napisał/a:
w autach ze "starym" schowkiem nie da rady wyjąć dmuchawy bo przeszkadza kanał nadmuchu
rsdziadek, da radę, tylko trzeba kanał odbezpieczyć od kratki. Przerabiałem to
Czekaj niech pomyślę...chodziło chyba o to, iż przed wyjęciem wentylatora dmuchawy, należy zdemontować lub odchylić kanał nadmuchu prawej kratki wentylacyjnej.