[2.0 80 ABT LPG] dym spod akumulatora
[2.0 80 ABT LPG] dym spod akumulatora
mam audi 80 w gazie rocznik 94 i mam nastepujacy problem zaraz po odpaleniu zaczyna wydobywac mi sie dym spod akumulatora badz filtra powietrza gdzies w tamtych rejonach nie mam zielonego pojecia co to moze byc:/ czy ktos z was spotkal sie juz z podobnym problemem? niewiem czy to ma jakis zwiazek z tym ale uchodzi mi tez bardzo szybko plyn do chlodnicy najprawdopodobniej wylewa sie pod auto bo zostaje plama niewiem takze co jest z alternatorem badz paskiem klinowym poniewaz przy wlaczaniu dosc glosno gwizdze przez kilka sekund potem chodzi normalnie a po przejechaniu kilku km slychac dziwny glos jak dodaje gazu chodzi dosc glosno prawie jak traktor:/ i mniej wiecej od tego samego czasu dziwnie dzialaja mi swiatla musze dodac bardziej gazu zeby zmienily sie z postojowych na mijania, moim najwiekszym jednak problemem jest ten dym po odpaleniu bardzo prosze o jakas podpowiedz jesli ktos wie co to moze byc:/ z gory dzieki i pozdrawiam
- percevalle
- Audi 80 Klub
U mnie powodem takiego "dymu" a raczej pary wodnej był pęknięty króciec z obiegu wody z głowicy. Nie wiem jak to dokłanie wygląda w ABT ale u mnie to też akurat było blisko akumulatora. Ciecz chłodząca po prostu kapała na gorący silnik i parowała. Może masz podobny problem i ci gdzieś na jakiś kolektor wydechowy kapie :?:
wlasnie cos chyba mam podobnego bo jak go wylaczam to slychac tak jakby cos kapalo na cos goracego bo takie syczenie slychac, dzienxmayaha pisze:U mnie powodem takiego "dymu" a raczej pary wodnej był pęknięty króciec z obiegu wody z głowicy. Nie wiem jak to dokłanie wygląda w ABT ale u mnie to też akurat było blisko akumulatora. Ciecz chłodząca po prostu kapała na gorący silnik i parowała. Może masz podobny problem i ci gdzieś na jakiś kolektor wydechowy kapie :?:
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Ja miałem też takie objawy tzn. zaraz po odpaleniu zimnego silnika z pod filtra powietrza unosił się biały dym. Żeby palił się olej na wydechu to za wcześnie podejrzewałem nieszczelność między kolektorem wydechowym a pierwszą częścią wydechu. Problem rozwiązał się sam przy okazji wymiany silnika , dałem nowiutką uszczelkę i dodatkowo posmarowałem pastą do uszczelniania wydechów i teraz jest elegancko.
Jak się trochę rozgrzał to już nie „dymił”
Jak się trochę rozgrzał to już nie „dymił”
jeśli dymi z okolić akku i obudowy filtra powietrza, sprawdź czy czasem wąż od podgrzewania kolektora ssącego nie jest pęknięty lub przetarty.
Bardzo często w ABT ten wąż strzela z racji duzej temperatury od kolektora i wydechu.
Wtedy płyn kapie na wydech i stąd obłok pary.
Sprawdź też krocieć i wąż z tyłu głowicy (ten co idzie do nagrzewnicy)
jeśli pod samochodem jest plama, to najprawdopodobniej cieknie z pod pompy wody.
sprawdź też od razu czy jest też płyn od wspomagania.
Bardzo często w ABT ten wąż strzela z racji duzej temperatury od kolektora i wydechu.
Wtedy płyn kapie na wydech i stąd obłok pary.
Sprawdź też krocieć i wąż z tyłu głowicy (ten co idzie do nagrzewnicy)
jeśli pod samochodem jest plama, to najprawdopodobniej cieknie z pod pompy wody.
sprawdź też od razu czy jest też płyn od wspomagania.
-
- Forum Audi 80
a to zalezy kiedys odpalilem go i zaraz po 10 sek juz byl dym a ost przejechalem ze 2 km i dopiero jak stanalem to zaczelo dymic bo wg dymi mi tylko jak stoje i albo puszczam gazmarcinelk13 pisze:teka83 napisał, że zaraz po odpaleniu...
wydaje mi się, że wydech nie jest tak szybko gorący żeby płyn wyparowywał "od razu" :roll:
P.S. napisz jeszcze po jakim czasie od odpalenia "dymi się"...
sprawdź ten wąż od podgrzewania kolektora ssącego, jestem coraz bardziej przekonany ze to z niego kapie. U mnie było podobnieteka83 pisze:a to zalezy kiedys odpalilem go i zaraz po 10 sek juz byl dym a ost przejechalem ze 2 km i dopiero jak stanalem to zaczelo dymic bo wg dymi mi tylko jak stoje i albo puszczam gaz