[2.0 ABK] problemy z wentylatorem
[2.0 ABK] problemy z wentylatorem
witam. panowie mam nastepujacy problem... wczoraj po 3 min od momentu zgaszenia silnika właczył mi sie wentylator co wydało mi sie bardzo dziwne bo w chwili gaszenia silnik nie miał więcej niż 90 stopni. przekręciłem stacyjkę do momentu zapalenia kontrolek i wentylator sie wyłączył. gasząc zapłon znowu się włączał i tak pare razy. odpaliłem samochód ale i to nie pomogło bo gdy go znowu zgasiłem i wyłaczyłem zapłon to znowu sie włączył pochodził minute i problem zginął. patrzyłem na forum ale nigdzie nie mogłem znaleźć podobnego problemu. z góry dziękuję za pomoc. pozdrawiam Kopeć_22
-
- Forum Audi 80
Kolego wszystko masz w porządku, wiatrak sam powinien sie załączać w chwili kiedy temperatura jest wysoka, a to kiedy odpalasz silnik to chwilowe wyłączenie wentylatorów bo jeśli nie będziesz się poruszał pojazdem i nie będzie występowało chłodzenie cieczy powietrzem to ponownie sie załączy wentylator. Ja mam tak u siebie tylko że zdaje sie twój czujnik temperatury oszukuje na wskaźniku dlatego odczyt temperatury pokazuje ci poniżej temp. załączenia wentylatorów. :roll: <ok>
a nie wydaje mi sie ze jest w porzadku dlatego ze wentylatory dmuchały zimnym powietrzem no i dochodzi do tego to ze jak właczałem zapłon to wentylatory sie wyłaczaly gasilem zapłon i wentylatory sie załaczały. cos jest nie tak tylko nie wiem bardzo co. temperature tez wydaje mi sie ze dobrze pokazuje dlatego ze podczas jazdy mam temp na ostatniej kresce przed 90 czyli 80 stopni a wentylatory załączaja sie ok 95-97 stopni czyli niby dobrze. pozdrawiam
kopec_22, Ten czujnik działa bodajże w zakresie temp. 103-106 stopni wtedy kiedy temp w okolicy wtrysku ją osiągnie , rozłancza jak opadnie a w przypadku przekręcenia zapłonu gaśnie to normalne bo silnik będzie uruchomiony i będzie się chłodził już.U mnie to nawet w cieple dni potrafi kilka minut chodzić nawet
- Grzegorzbielsko
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Grzegorzbielsko
- Forum Audi 80
to ja się podepnę do tematu, kupiłem taki czujnik i za nic nie chcą mi działać wentylatory nawet po zwarciu tych kabelków nic się nie dzieje. jest jakiś osobny bezpiecznik dla tego czujnika? na jakiej zasadzie on działa? co radzicie? swoją drogą po zakupie też nie działał ale myślałem że stary był sypnięty i kupiłem nowy a tu taka zagadka
-
- Forum Audi 80
Może uda mi się wyjaśnić wasze problemy z czujnikami.
W ABK jest tak, że posiada on dwa czujniki temp. :
1- pierwszy czujnik to ten który załącza się gdy silnik nie pracuje a temperatura pod maską wzrośnie pow- 100 i jest on umieszczony z przodu silnika po lewej stronie i nie da się załączyć wentylatorów przy pomocy zwarcia przewodów.
2- drugi czujnik to czujnik umieszczony w chłodnicy i on odpowiada za włączanie wentylatorów podczas pracy silnika, i można załączyć wentylatory przy pomocy zwarcia przewodów,
Pozdrawiam.
W ABK jest tak, że posiada on dwa czujniki temp. :
1- pierwszy czujnik to ten który załącza się gdy silnik nie pracuje a temperatura pod maską wzrośnie pow- 100 i jest on umieszczony z przodu silnika po lewej stronie i nie da się załączyć wentylatorów przy pomocy zwarcia przewodów.
2- drugi czujnik to czujnik umieszczony w chłodnicy i on odpowiada za włączanie wentylatorów podczas pracy silnika, i można załączyć wentylatory przy pomocy zwarcia przewodów,
Pozdrawiam.