[80/B3/1.8S] Dziwne stuki w silniku (filmik)
tak pod warunkiem że silnik jest w dobrej kondycji. Ja do swojego leje dobry 15w40 i klika chwileczkę na zimnym a później spokój . Wleje pół syntetyk i może sie okazać że nie ma ciśnienia iże beże olej. ALe w tym temacie nie będę się kłucił bo to temat rzeka i każdy ma swoje zdanie. Ja mimo dobrej kondycji silnika bałem się zmienić 10w40
do naszych audiczek 10W40 gestrzego typu 15W40 mineral nie polecam z racji tej ze popychacze hydrauliczne nie powinne jezdzic na mineralnym kazdy dobry mechanik ci to powie i serwis to samo
U mnie klepią popychacze rano i po kazdym 15 minutowym postoju nawet jak jest cieply silnik to ja k troche postoi to klepia ale szybko ustepuje klepanie przejade 300-400 metrow i juz jest cisza
U mnie klepią popychacze rano i po kazdym 15 minutowym postoju nawet jak jest cieply silnik to ja k troche postoi to klepia ale szybko ustepuje klepanie przejade 300-400 metrow i juz jest cisza
A ja jeżdżę na mineralnym i prawie wogule nie klepie (mobil), daje sobie sprawę że gorzej na 15w40 napełniają sie szklanki. Ale wychodzi na to że mam je w dobrym stanie skoro nie klepie na 15w40. (u mnie klepie maksymalnie 20 s, czasami wogule po odpaleniu dalej cisza ) i dlatego nie przechodzę na 10w40 bo możne się okazać że ciśnienie spadnie lub coś się rozszczelni(wypłuka nagar)
Trzeba umieć ocenić stan silnika do oleju .
Trzeba umieć ocenić stan silnika do oleju .