[1.9TDI 1Z] Wymiana czujnika.
- ...danny...
- Forum Audi 80
[1.9TDI 1Z] Wymiana czujnika.
witam jak wymienia się czujnik temp. wody
Ostatnio zmieniony 19 maja 2009, 21:15 przez ...danny..., łącznie zmieniany 1 raz.
Trzeba odpiąć wtyczkę przez naciśnięcie metalowej zapadki( naciskamy na metalowa zapadkę we wtyczce i ściągamy)potem wyjmujemy metalowa zawleczkę tam gdzie siedzi czujnik( przy wyjmowaniu zapadki dobrze jest docisnąć lekko czujnik) wyciągamy go i zmieniamy na nowy z nową uszczelka, montujemy w odwrotnej kolejność.
Trzeba pamiętać by nie robić tego na gorącym silniku by się nie poparzyć
Trzeba pamiętać by nie robić tego na gorącym silniku by się nie poparzyć
- ...danny...
- Forum Audi 80
- ...danny...
- Forum Audi 80
jak ściskasz wąż górny od chłodnicy i nie czuć w pewnym momencie uderzenia tylko cały czas jest równy opór to jest odpowietrzony, jak odkręcisz korek na odpalonym to nic się nie stanie
co do czujnika to kiedyś kupiłem jakiś za ok. 30zł to wskazywał dobrze, jak wymieniłem termostat to dopóki nie przegoniłem 160km/h wskazywał ok 90 a od tamtej pory na VAGu 94 a na zegarze 70 i któregoś razu zaczęła migać kontrolka od temperatury, pojechałem do sklepu i kupiłem jakiś niby włoski czujnik za ponad 50zł i teraz wskazuje prawidłowo
co do czujnika to kiedyś kupiłem jakiś za ok. 30zł to wskazywał dobrze, jak wymieniłem termostat to dopóki nie przegoniłem 160km/h wskazywał ok 90 a od tamtej pory na VAGu 94 a na zegarze 70 i któregoś razu zaczęła migać kontrolka od temperatury, pojechałem do sklepu i kupiłem jakiś niby włoski czujnik za ponad 50zł i teraz wskazuje prawidłowo
Do naczynka wyrównawczego będzie leciał cały czas płyn chłodniczy, bez pęcherzy powietrza. Co do otwierania w czasie pracy: uważać na gorące opary, można się poparzyć. Najlepiej powoli po trochu odkręcać.daniel2908 pisze:a kiedy będe wiedział że układ jest odpowietrzony? a otwieranie korka przy włączonym silniku to bezpieczne jest?
- ...danny...
- Forum Audi 80
- damian19772
- Forum Audi 80