[All] Prędkość maksymalna
- Fantomas_29
- Forum Audi 80
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
205 km/h w zeszłym roku kiedy goniłem Passata 1.9td (kuzyn cwaniak co miał GPS'a i próbował mi zwiać o_O, nie znałem drogi wiec chaotycznie go ścigałem) dopiero co nowo nabytą audicą przyznam że nogi miałem z waty... efekt - klocki hamulcowe były do wymiany!
1.8 silnik - początkowo myślałem że wskaźnik jest przestawiony ale jednak prędkość była pokazywana prawidłowo. Co poruszałem już jak tutaj się zapisałem.
Wiadomo mono - rozpędzał się bardzo slamazarnie od 120-160 ale jak te 160 przeskoczyło to dla mnie szok, ze to auto ma taką krzepę. Żałuję tylko że filmu nie zrobiłem bo nie wiem kiedy bede 2 raz w Deutschach.. Co najlepsze, uszczelki nie wydmuchało ale temperatura sięgła 90stopni podczas tak szybkiej jazy... (normalnie nie przekracza u mnie 75st.)
tak wiec niesamowite uczucie wiedzac ze ma sie gaźnik i mozna tak szybko fruwać...
1.8 silnik - początkowo myślałem że wskaźnik jest przestawiony ale jednak prędkość była pokazywana prawidłowo. Co poruszałem już jak tutaj się zapisałem.
Wiadomo mono - rozpędzał się bardzo slamazarnie od 120-160 ale jak te 160 przeskoczyło to dla mnie szok, ze to auto ma taką krzepę. Żałuję tylko że filmu nie zrobiłem bo nie wiem kiedy bede 2 raz w Deutschach.. Co najlepsze, uszczelki nie wydmuchało ale temperatura sięgła 90stopni podczas tak szybkiej jazy... (normalnie nie przekracza u mnie 75st.)
tak wiec niesamowite uczucie wiedzac ze ma sie gaźnik i mozna tak szybko fruwać...
- sagem
- Forum Audi 80
- Imię: Sebek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Avant 2.0 90 KM opony 195/65 R15,
Dosyć dobra droga do mierzenia prędkości nie daleko mojej miejscowości <ok>
Ja + dwóch kolegów po dość długim czasie na liczniku ukazuje się 205 km/h
Drugi raz sprawdzenie z sąsiadem, on golf 4 TDI 110 koni , na 1,2,3 biegu szliśmy praktycznie łeb w łeb, potem na 4 zaczął minimalnie odchodzić i przy prędkości 150km/h był przedemną o półtorej długości samochodu :mrgreen: i zakończyliśmy zabawę, a ile czarnego dymu za nim zostawało :lol: :lol:
Dosyć dobra droga do mierzenia prędkości nie daleko mojej miejscowości <ok>
Ja + dwóch kolegów po dość długim czasie na liczniku ukazuje się 205 km/h
Drugi raz sprawdzenie z sąsiadem, on golf 4 TDI 110 koni , na 1,2,3 biegu szliśmy praktycznie łeb w łeb, potem na 4 zaczął minimalnie odchodzić i przy prędkości 150km/h był przedemną o półtorej długości samochodu :mrgreen: i zakończyliśmy zabawę, a ile czarnego dymu za nim zostawało :lol: :lol:
A teraz ja opiszę swoją historię sprawdzenia v-max w swoim AAH. Otóż gdy doprowadziłem samochód w miarę do porządku postanowiłem na odcinku ok 8km prostej sprawdzić ile pojedzie moja 80. I tak sobię się rozpędzam 170... 180... 190.. i dalej nic... Nie wiem o co chodzi, ale jakieś odcięcie ma bo przy niecałych 5tys obrotów przestaję się rozpędzać. Ma równiutko 190km/h na liczniku i ani km więcej mimo tego że na obroty ją dalej wkręcałem i miałem jeszcze trochę pod stopą dodam że mam zapchane katy i jest trochę zamulony, ale to nie zmienia faktu że coś jest nie tak bo się na maxa nie chce rozpędzać...
Jest ktoś może kto się spotkał z takim przypadkiem i ma może jakąś rade, co zrobić żeby wszystko było w normie? Z góry jestem wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Jest ktoś może kto się spotkał z takim przypadkiem i ma może jakąś rade, co zrobić żeby wszystko było w normie? Z góry jestem wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
LukeX, mój 1,8 PM tez nie szedł więcej niż 190 km/h (licznikowe).
Myślę, że więcej po prostu nie pójdzie - to jego Vmax i już.
90 KM to nie 250 KM, nie oczekujmy cudów tym bardziej od 20-letnich aut.
Pamiętaj też, że powyżej prędkości 100 km/h lawinowo rośnie opór powietrza - moc silnika w pewnym momencie jest przez ten opór równoważona - i koniec przyspieszania.
Swojego ABK jeszcze nie sprawdzałem, nie było okazji.
Myślę, że więcej po prostu nie pójdzie - to jego Vmax i już.
90 KM to nie 250 KM, nie oczekujmy cudów tym bardziej od 20-letnich aut.
Pamiętaj też, że powyżej prędkości 100 km/h lawinowo rośnie opór powietrza - moc silnika w pewnym momencie jest przez ten opór równoważona - i koniec przyspieszania.
Swojego ABK jeszcze nie sprawdzałem, nie było okazji.