[ABC] Objawy złej kalibracji wskaznika paliwa
[ABC] Objawy złej kalibracji wskaznika paliwa
Problem mam taki:
Jak pokazuje mi że mogę jeszcze przejechać 70-80 km to auto już nie chce jechać bardzo.
Znaczy się jechać jedzie ale zdarza się przy spokojnej jeździe że nagle coś telepie silnikiem(tak przerywa) ale jak wcisnę spód gaz to przejdzie.
No i jak go kręcę do np: 5tyś to potrafi przerywać a nawet na chwilę przystopować po czym po chwili przyśpiesza. Niby nic ale jak będę musiał coś wyprzedzić i mi się tak zrobi to może być kiszka.
Dodam że jak auto ma np: 1/4 baku benzyny to tych objawów nie posiada- sprawdzone z 40 razy już :roll:
Śmigam na 95 czasem na 98.
Wymieniłem:
-pompkę paliwa na boscha bo poprzednia już wyła
-nowy filtr paliwa filtrona
Jeszcze raz napiszę: gdy tylko wskazówka dochodzi do rezerwy to już mam cyrki.
Jakieś sugestie :?:
Jak pokazuje mi że mogę jeszcze przejechać 70-80 km to auto już nie chce jechać bardzo.
Znaczy się jechać jedzie ale zdarza się przy spokojnej jeździe że nagle coś telepie silnikiem(tak przerywa) ale jak wcisnę spód gaz to przejdzie.
No i jak go kręcę do np: 5tyś to potrafi przerywać a nawet na chwilę przystopować po czym po chwili przyśpiesza. Niby nic ale jak będę musiał coś wyprzedzić i mi się tak zrobi to może być kiszka.
Dodam że jak auto ma np: 1/4 baku benzyny to tych objawów nie posiada- sprawdzone z 40 razy już :roll:
Śmigam na 95 czasem na 98.
Wymieniłem:
-pompkę paliwa na boscha bo poprzednia już wyła
-nowy filtr paliwa filtrona
Jeszcze raz napiszę: gdy tylko wskazówka dochodzi do rezerwy to już mam cyrki.
Jakieś sugestie :?:
Ostatnio zmieniony 31 paź 2012, 22:49 przez pawlo111, łącznie zmieniany 1 raz.
Najlepiej byłoby gdybyś zmierzył ciśnienie paliwa. Wydaje mi się, że objawy, które opisałeś mogą też mieć związek z filtrem paliwa (ale oczywiście mogę się mylić). Ktoś już na forum opisywał przypadek, że zmienił filtr paliwa na jakiś zamiennik o mniejszym przepływie i miał takie właśnie historie, że auto nie chciało potem jeździć, a po powrocie do starego ori filtra objawy ustąpiły. Ja u siebie mam zamontowany filtr Knecht. Niedawno wymieniałem i nie ma z nim problemów. Polecam również filtr Mann.
-
- Forum Audi 80
wskazówke sobie sam przestawilem bo rozbieralem licznik i sobie nie zauwazylem i przestawilem...cobra pisze:to nie wina przestawionej wskazówki tylko zapewne kalibracji wskaźnika
A po kompie pokładowym to jest różnie. Bo jak była szybsza jazda do pokazuje mniej a jak spokojniejsza to więcej paliwka.... znaczy kilometrów jeszcze do pokonania.
hmmmmmmmmmmmmmmmm snig w baku...kamilB4 pisze:Prawdopodobnie będziesz miał przytkany smog w baku,u mnie jest tak samo jak mam 1/2 baku to jedzie normalnie,a jak poziom paliwa spada auto zaczyna przerywać.
Bo wiesz kurde co jak czasem jade spokojnie to mi przerywa na silniku tak jak by paliwo nie dochodzilo a pompkę paliwa i filtr paliwa mam nowe, tak samo kable nowe.
No i wystarczy ze dodam gazu i przechodzi na chwilę a kiedyś jak dawalem w czape to nie bylo mulenia.
To co wywlac pompkę i czyścic :?: