[1.9TDI 1Z] Wycieki z układu chłodzenia.
[1.9TDI 1Z] Wycieki z układu chłodzenia.
Witam
mam problem ,co tydzien dolewam około poł litra wody do układu chłodniczego. Po dokładnych oględzinach silnika znalazłem dwa punkty z których prawdopodobnie wycieka mi płyn. Jest to plastikowy element i krawędź chłodnicy(poniżej są zdjęcia). Z tego plastikowego króćca zaczyna wyciekać gdy temp na wskażniku jest ponad 90 stopni. Moje pytanie jest takie: Jak fachowo nazywa się ten element plastikowy lub jakie ma oznaczenie ponieważ chciałbym go kupić i wymienić?
mam problem ,co tydzien dolewam około poł litra wody do układu chłodniczego. Po dokładnych oględzinach silnika znalazłem dwa punkty z których prawdopodobnie wycieka mi płyn. Jest to plastikowy element i krawędź chłodnicy(poniżej są zdjęcia). Z tego plastikowego króćca zaczyna wyciekać gdy temp na wskażniku jest ponad 90 stopni. Moje pytanie jest takie: Jak fachowo nazywa się ten element plastikowy lub jakie ma oznaczenie ponieważ chciałbym go kupić i wymienić?
Ostatnio zmieniony 16 maja 2009, 08:27 przez wtx1, łącznie zmieniany 1 raz.
wtx1, ten plastikowy element pokazałem ci na screenie z etki i jest tam tez jego numer , jak widać zalezy od tego czy masz klime czy nie. Najlepiej kupić to w Aso, a i wymieniająć ten kruciec bedziesz przekładał też te czujniki temp( dobra rada, jeśli Ci działają to nie czysć ich z osadu. Załóż takie jak są, bo po czyszczeniu lubi siadać.
A co do chłodnicy to wygląda jakby Ci wyciekało z pomiędzy żeberek i tu jest problem bo najlepiej wymienić chlodnice. Oblukaj dokładnie skąd cieknie. Są środki które niby mają zatykac takie nieszczelności, ale oprócz chłodnicy mogą też zatkać coś więcej, nikt gwarancji nie da <osohozi>
pozdrawiam.
A co do chłodnicy to wygląda jakby Ci wyciekało z pomiędzy żeberek i tu jest problem bo najlepiej wymienić chlodnice. Oblukaj dokładnie skąd cieknie. Są środki które niby mają zatykac takie nieszczelności, ale oprócz chłodnicy mogą też zatkać coś więcej, nikt gwarancji nie da <osohozi>
pozdrawiam.
Podłącze się pod temat,bo screen aktualny tez w moim przypadku.Chodzi mi o wąż poz.2,czym się on rózni w aucie z klimą a w aucie bez klimy?Chciałem dzisiaj takowy zamówić,ale gościu powiedział ze ma tylko do auta bez klimy i nie wie czym sie one właściwie różnią.Lepiej zamówić w ASO w jednym kawałku,czy wydać duzo mniej i kupić zamiennik łączony z kilku kawałków opaskami w trójniku?
Troszku sie sie walnałeś do autka bez klimy 028121053K.Warto płacić za wąż w jednym kawałku?spiczi pisze:raaaf82, nie wiem czym sie różnią bo w etce tego nie widać. Musiał byś polukać u siebie w autku i u kogoś co klimy nie ma. Co do etki to do auta z klima jest taki :028121053M a bez klimy: 028121053M te oznaczenia są do silnika 1Z.
Piszesz i masz http://moto.allegro.pl/item634341339_kr ... 5_tdi.htmlwtx1 pisze:chłodnice mam zamiar wymienić, jedynie mam problem z tym plastikowym trojnikiem, nigdzie nie moge go dostać. Co prawda w ASO mogą mi go sciągnąć ale koszt 200 zł . Może ktoś wie gdzie kupić jakiś zamiennik , na allegro nie moge nic namierzyć
jak coś to zadzwoń najpierw do tego gościa lub napisz, w treści pisze ze sprzedaje wachacz a w tytule aukcji że kruciec.raaaf82 pisze:Piszesz i masz http://moto.allegro.pl/item634341339_kr ... 5_tdi.htmlwtx1 pisze:chłodnice mam zamiar wymienić, jedynie mam problem z tym plastikowym trojnikiem, nigdzie nie moge go dostać. Co prawda w ASO mogą mi go sciągnąć ale koszt 200 zł . Może ktoś wie gdzie kupić jakiś zamiennik , na allegro nie moge nic namierzyć
Tu jest audi na części:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C8456837
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7650024
No tak koleś wystawia a nie wie jak się nawet pisze,ale widzę że zamówiłeś,takze jeden problem masz z głowywtx1 pisze:o dzieki wam bardzo pewnie nie mogłem znależćtego na allegro bo wpisywałem króciec zamiast kruciec 8-)
Odnośnie węża poz.2 według ETKI powinienem mieć 028 121 053 M a miałem 028 121 053 K,także widać że nie ma znaczenia czy jest klima czy nie <ok> Jedyna róznica to chyba taka że do tego z literką M nie ma tańszych zamienników
Ja kupilem jesienią ubieglego roku na allegro taką chlodnicę. Zaplacilem 250 zl i do teraz z nia jeżdzę i nic jej nie jest. Jednak ta chlodnica ma jedną wade, mianowicie w miejscu zakladania węży jest calkiem gladka, nie ma takiego rantu jak orginalna i strasznie cieżko jest odpowiednio zalozyć opaskę żeby nic nie cieklo. Bo jak przykręcisz za mocno to możesz ją przekręcić, a jak za slabo, bedzie cieklo