Przewody elastyczne z przodu mam sparciałe, chciałem je wymienić. Problem w tym że nie mogę ich odkręcić od przewodów metalowych, spryskałem WD40 dwa dni przed próbą odkręcenia, użyłem dobrych kluczy do przewodów i nic, na jednym przewodzie objechałem łepek do odkręcania. Postanowiłem wymienić metalowe i elastyczne, niestety t paru sklepach dowiedziałem się że niema ich w katalogach i nie mogą zamówić. W ETKA znalazłem nr krótkiego przewodu łączącego dwa elastyczne ale nie mogę znaleźć numeru przewodów na prawą i lewą stronę z pompy ABS do przewodów elastycznych.
Wie ktoś może jak to odkręcić żeby przewody nadawały się do wykorzystania ewentualnie numer katalogowy, długość, rodzaj gwintu na końcówkach. Najlepsze były by namiary na sklep najlepiej internetowy co może mi to sprzedać. Każda informacja może się przydać.
W załączniku zrzut z ETKA prawdę mówiąc nie wiem który z przewodów idzie do kół. Ja obstawiam 11 i 12 tylko dlaczego niema numeru części i jest dwa razy 11 i 12 z różnymi długościami.
[ B4 2.0 ABK ] Nie można odkręcić przewodów hamulcowych
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
W mojej porzedniej Audi też się przewody nie odkręcału. Poucinałem wszystkie przy samej końcówce, dokupiłem nowe przewody i końcówki i poskręcałem na nowo.
Faktem jest że miałem od kogo porzyczyć maszynkę do zarabiania końcówek.
abes7, zrób jak radzą koledzy albo stare w sklepie niech Ci pozarabiają końcówki albo nowe miedziane. Ja osobiście jakbym miał wymontowane stare to kupiłbym na ich miejesce nowe.
Faktem jest że miałem od kogo porzyczyć maszynkę do zarabiania końcówek.
abes7, zrób jak radzą koledzy albo stare w sklepie niech Ci pozarabiają końcówki albo nowe miedziane. Ja osobiście jakbym miał wymontowane stare to kupiłbym na ich miejesce nowe.
U mnie też niestety przy wymianie elastycznych musiałem przeciąć przewody bo tylko oczkowym kluczem dały się odkręcić metalowe od elastycznych ,kupiłem miedziane ładnie się gną więc łatwo je dopasować .Gorsza sprawa że jeden odpowietrznik się nie poddał ,niechciałem go urwać bo pewnie dalej ciągnąc bym to zrobił ,ale da się odpowietrzyć przewodem zasilajacym pod warunkiem że nie ubyło płynu w zacisku ...przynajmniej u mnie się dało
- tokarka606
- Forum Audi 80
Do odkręcania przewodów najlepiej zrobić sobie klucz.Oczkową 10 trzeba napawać po obwodzie migomatem,tylko delikatnie ,żeby nie stopić,poczekać żeby wystygła, nie wkładać do wody,później przeciąć.Warto pomóc sobie jeszcze metodą na szlifierkę tzn.na przewodzie elastycznym nakrętkę szlifnąć delikatnie z boku aż pojawi się gwint,a wtedy to już na pewno puści.Pozdro