Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ B4 2.0 ABK ] Nie można odkręcić przewodów hamulcowych

ODPOWIEDZ
abes7
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[ B4 2.0 ABK ] Nie można odkręcić przewodów hamulcowych

Post autor: abes7 » 24 maja 2009, 08:48

Przewody elastyczne z przodu mam sparciałe, chciałem je wymienić. Problem w tym że nie mogę ich odkręcić od przewodów metalowych, spryskałem WD40 dwa dni przed próbą odkręcenia, użyłem dobrych kluczy do przewodów i nic, na jednym przewodzie objechałem łepek do odkręcania. Postanowiłem wymienić metalowe i elastyczne, niestety t paru sklepach dowiedziałem się że niema ich w katalogach i nie mogą zamówić. W ETKA znalazłem nr krótkiego przewodu łączącego dwa elastyczne ale nie mogę znaleźć numeru przewodów na prawą i lewą stronę z pompy ABS do przewodów elastycznych.

Wie ktoś może jak to odkręcić żeby przewody nadawały się do wykorzystania ewentualnie numer katalogowy, długość, rodzaj gwintu na końcówkach. Najlepsze były by namiary na sklep najlepiej internetowy co może mi to sprzedać. Każda informacja może się przydać.
W załączniku zrzut z ETKA prawdę mówiąc nie wiem który z przewodów idzie do kół. Ja obstawiam 11 i 12 tylko dlaczego niema numeru części i jest dwa razy 11 i 12 z różnymi długościami.

Awatar użytkownika
meir
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: meir » 24 maja 2009, 10:55

hymm są firmy które zakuwają przewody przywozisz stary i oni doginają ci i zakuwają końcówki. a jak odkręcić hmm u mnie też był problem spróbuj troszkę je nagrzać opalarką u mnie to pomogło

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 24 maja 2009, 11:00

Też kiedyś miałem problem z odkręceniem tego elastycznego łącznika. Niestety również objechałem śrubę. Użyłem wtedy żabki (tak chyba nazywa się ten klucz), mocno ścisnąłem i jakoś na szczęście poszło.

góral31
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: góral31 » 26 maja 2009, 00:02

Ja dokupywałem przewody miedziane mniej więcej podobnej długości i doginałem w odpowiedni kształt.Nawet nie drogo wychodzi.Nie jest to ori ale na pewno lepsze niż stare przewody z obrobionymi końcówkami dokręcone żabką.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 26 maja 2009, 08:45

W mojej porzedniej Audi też się przewody nie odkręcału. Poucinałem wszystkie przy samej końcówce, dokupiłem nowe przewody i końcówki i poskręcałem na nowo.
Faktem jest że miałem od kogo porzyczyć maszynkę do zarabiania końcówek.
abes7, zrób jak radzą koledzy albo stare w sklepie niech Ci pozarabiają końcówki albo nowe miedziane. Ja osobiście jakbym miał wymontowane stare to kupiłbym na ich miejesce nowe.

muniorek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: muniorek » 26 maja 2009, 23:12

U mnie też niestety przy wymianie elastycznych musiałem przeciąć przewody bo tylko oczkowym kluczem dały się odkręcić metalowe od elastycznych ,kupiłem miedziane ładnie się gną więc łatwo je dopasować .Gorsza sprawa że jeden odpowietrznik się nie poddał ,niechciałem go urwać bo pewnie dalej ciągnąc bym to zrobił ,ale da się odpowietrzyć przewodem zasilajacym pod warunkiem że nie ubyło płynu w zacisku ...przynajmniej u mnie się dało

abes7
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: abes7 » 29 maja 2009, 16:10

Kupiłem miedziane przewody, wymienię metalowe i elastyczne tak będzie najprościej. Jeden odpowietrznik się urwał, rozwierciłem go na śrubę 12, nowy odpowietrznik to śruba 12 a na dnie kulka z łożyska 5mm - na razie daje rade dopóki jakiegoś zacisku nie kupie.

Awatar użytkownika
tokarka606
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tokarka606 » 02 cze 2009, 21:14

Do odkręcania przewodów najlepiej zrobić sobie klucz.Oczkową 10 trzeba napawać po obwodzie migomatem,tylko delikatnie ,żeby nie stopić,poczekać żeby wystygła, nie wkładać do wody,później przeciąć.Warto pomóc sobie jeszcze metodą na szlifierkę tzn.na przewodzie elastycznym nakrętkę szlifnąć delikatnie z boku aż pojawi się gwint,a wtedy to już na pewno puści.Pozdro

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hamulce tarczowe, bębnowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl