Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 1.6 ADA] Za wysokie wolne obroty

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
FuBu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 1.6 ADA] Za wysokie wolne obroty

Post autor: FuBu » 26 kwie 2007, 14:54

Witam
Mam problem, poniewaz moje auto ma zawysokie wolne obroty. Mianowicie ma cały cza około 1300 obr/min. nie zaleznie czy jest ciepły czy zimny. Zmieniłem juz czujnik temperatury i ten drugi który jest montowany koło niego, bodajze od regulacji mieszanki i nadal to samo.
Aito nigdy nie widziało gazu, a takie obroty mam odkąd kupilem auto, czyli od około tygodnia.
Pozdrawiam

P.S.
Tak czytam inne posty i jest w nich mowa o silniczku krokowym.
Gdzie w tym silniku znajduje sie taki silniczek? Moze wystarczy go wyczyscic?
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2007, 21:31 przez FuBu, łącznie zmieniany 3 razy.

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 26 kwie 2007, 15:19

Możliwe że trzeba wyczyścić silniczek krokowy a znajduje sie w okolicach przepustnicy

Awatar użytkownika
Organista18
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Organista18 » 26 kwie 2007, 15:21

A jakie masz oznaczenie silnika??? Być może wystarczy tylko przykręcić śrube od wolnych obrotów... 8-) Gdyby ci szwankował silniczek krokowy to obroty by ci falowały..

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 26 kwie 2007, 15:29

tam nie ma śrubki do reg obrotów obroty reg komputer za pośrednictwem krokowca

Awatar użytkownika
Organista18
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Organista18 » 26 kwie 2007, 16:04

Ale przecież nie wiemy nawet jaki kolega ma silnik....

FuBu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: FuBu » 26 kwie 2007, 16:31

Juz poprawiłem - sorki za niedopatrzenie.

Otóż silniczek to 1.6 na wielopunktowym wtrysku, a oznaczen niestety nie pamietam.

Efekt jest taki ze trzyma wolne obroty na około 1300obr/min. i jak dodam gazu na np.3000obr/min i po chwili zdejme noge z azu, to trzeba poczekac ładną chwile zanim obroty znowy spadną na te poczatkowe 1300obr/min.
Jest to dosyc uciazliwe podczas jazdy, bo przy zmianie biegów trzeba chwile dłozej przytrzymac wcisniete sprzegło, aby obroty spadły bo jak sie szybko bieg zmieni to szarpie autem.
Jezeli chodzi o regulacjie srubką to jest jakas przy przepustnicy, w miejscu gdzie dochodzi linka od gazu, tam na samym cięgnie. Obawiam sie jednak ze to sprawy nie zalatwi i niejest to wina tej srubki. :-/

Awatar użytkownika
Organista18
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Organista18 » 26 kwie 2007, 17:14

FuBu pisze:Obawiam sie jednak ze to sprawy nie zalatwi i niejest to wina tej srubki.
Ale zawsze można spróbować.... jeśli nie, no to sprawdź krokowca...on jest w okolicach przepustnicy

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 27 kwie 2007, 08:08

Tej śrubki nie powinno sie dotykać bo jest ona ustawiona fabrycznie :evil:

Awatar użytkownika
Omen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Omen » 27 kwie 2007, 08:31

Krokopwy raczej odpada..... Wyglada to tak, jakbyś miał cały czas leciutku juz uchyloną przepustnicę, w mojej smosi jest np. wkręt regulujący położenie przepustnicy i przy jego wkręceniu/większym uchyleniu przepustnicy obroty ida w górę... Krokowiec zaczyna działac przy zamknietej przepustnicy ( czujnik położenia przepustnicy) i wtedy podtrzymuje/reguluje wolne obroty.... Jeżeli nie za bardzo masz pojęcie >co i jak< to nie majdruj przy ustawieniach, bo możesz przestawić wkręt stężenia CO w spalinach ( regulowany fabrycznie) i wtedy zaczna sie jaja..

Pozdrawiam - Adam.

FuBu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: FuBu » 27 kwie 2007, 13:53

Wiec co radzicie zrobić?
Moze to czujnik polozenia przepustnicy?
A czy ta usterka została by zdiagnozowana po podpieciu auta do kompa?

Krokowca zlokalizowalem, jest schowany w filtrze powietrza.

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 28 kwie 2007, 06:10

Podpięcie VAG-a napewno da dużo można sprawdzić działanie czujnika położenia przepustnicy i krokowca podjedź na diagnostyke tylko do dobrego gościa a nie do takiego który odczyta ewentualne błędy i Cie skasuje

Jarmi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jarmi » 01 maja 2007, 23:07

WITAM!
Ponieważ też mam ADĘ to sugeruję wyjąć "zawór sterujący wolnymi obrotami" tak to się chyba nazywa .
Masz go w obudowie filtra powietrza - od zewnątrz do obudowy filtra powietrza podłączona jest wtyczka dwupinowa. Sprawdź co się będzie działo ja wyjmiesz wtyczkę na włączonym silniku - obroty powinny spaść. Jeżeli ne spadną to znaczy, że zawór jest zabrudzony i "stoi" w pozycji "otwarty" dlatego masz wysokie wolne obroty.
Wtyczka właśnie podłączona jest do zaworu, z jego wyjęciem jest trochę zabawy. Póżniej ustrojstwo do nafty na 24h, po kąpieli tłoczek zaworu powinien dać się lekko wciskać do obudowy, a spężynka powinna go przesuwać w drugą stronę, po ponownym złożeniu wszystkiego do kupy powinno być ok.
Jak masz farbę na śrubce regulacyjnej dźwigni przepustnicy to pod żadnym pozorem nie kręć tą śrubką.

adam_72

Post autor: adam_72 » 20 sie 2007, 22:45

Jarmi, Cześć ! Dzięki za pocieszenie :-> Też mam ADĘ i myślałem, że te "wolne obroty" są nierozbieralne :-( Trochę bałem się rozbrajać ten zawór, ale teraz, gdy wiem że to możliwe - spróbuję. Mam pytanko : Czy można tam coś sknocić ? Nowa część kosztuje 685 zł, dlatego pytam. I proszę o krótki opis rozbiórki i składania. Na co szczególnie zwrócić uwagę ? I jeszcze jedno. Czy patrząc z przodu auta, wąż wchodzący z prawej w korpus wolnych obrotów powinien być poowijany izolacją, czy zmienić go na gumowy nowy ? Dzięki :lol:

Jarmi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jarmi » 21 sie 2007, 21:00

WITAM!
Jeżeli doszedłeś do wniosku, że szwankuje zawór to trzeba go wykąpać - mnie to pomogło
Sam zawór wolnych obrotów jest raczej nierozbieralny i ma budowę prostą jak cep ponieważ jest to elektromagnes który jak działa to przyciąga tłoczek jak prąd przestaje płynąć do elektromagnesu to sprężyna przesuwa tłoczek w drugą stronę. Dlatego jak nazbiera się syfu na tłoczku to są kłopoty z jego przesuwaniem i wówczas "świrują" obroty. Chyba żeby spalił się elektromagnes ale uważam to za małoprawdopodobne.
Żeby dostać sie do zaworu to musisz zdjąć pokrywę pod którą znajduje się filtr powietrza czyli popuścić opaski tak aby zsunąć gumę za przepływomierzem i rurki gumowe które idą z pokrywy filra do i za przepustnicę.
Jak zdejmiesz pokrywę to zobaczysz zawór jego wyjęcie jest w miarę proste bo rurkę która jest naciśnięta z boku zaworu zdejmiesz obracając zawór wokół jego osi, a przewód który jest na końcu zaworu zdejmiesz przepychając zawór w kierunku wtyczki. Ja w ten sposób zdejmowałem rurki bo jak zobaczysz siedzą one w obudowie.
Po wyjęciu zaworu zalecam kąpiel najlepiej dobową w czym to według wyboru ja płukałem w nafcie można w wd40 lub benzynie ekstrakcyjnej (nie polecam bo ona wysusza powierzchnie).
Po kąpieli doprowadź do takiego stanu aby tłoczek przesuwał się w jedną stronę pod wpływem lekkiego nacisku a w drugą pod wpływem działania sprężyny. Później możesz przyłożyć napięcie z akumulatora (biegunowość jest oznaczona na zaworze) tłoczek powinien przesunąć się w pozycję skrajną, a po odłączeniu prądu sprężyna powinna go cofnąć - zawór jest sprawny.
Założenie zaworu jest trudniejsze przez te karby na rurkach które ustalają je w obudowie filtra do tego nie znam żadnego patentu ja poprostu się mordowałem.
Tyle mojego opisu jeżeli będę mógł coś pomóc to pytaj - odnośnie rurki owiniętej taśmą izolacyjną to pewnie rurka jest dziurawa i przez "sztukaterię" może dostawać się fałszywe powietrze dlatego zanim weźmiesz się za sam zawór spróbuj poprawić - doszczelnić owinięte miejsce i jak będzie poprawa to szukaj rurki żeby ją wymienić - do wymiany i tak będziesz mordował się z mocowaniem rurki w obudowie filtra.

adam_72

Wysokie wolne obroty

Post autor: adam_72 » 22 sie 2007, 11:50

Dzięki ! Trochę mordowania, ale nic za darmo ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl