rczopik2 jest w AAZ montowana chłodnica oleju poniżej zbiorniczka płynu chłodzącego przy podłużnicy były wersje z wentylatorem i bez.
Sam szukam takiej chłodnicy z td bo 1Z jej nie mam a po modach by sie przydała bo nie trudno olej przegrzać.
[1.9 TD AAZ] Dymi po montazu boost pina
tak jest wlasnie tam gdzie mowisz, i tak samo prawdopodobnie jest w 1zrczopik2 pisze:A ja mam pytanie trochu nie związane z tematem czy w AAZ jest jeszcze inna chłodniczka oleju poza tą w podstawie filtra oleju ( wymiennik ciepła ).
Montowana z małym wentylatorkiem w okolicach prawego nadkla ( nie mylić z intercoolerem).
kolego tower tu masz link(juz n-ty raz go odgrzebuje) https://audi80.pl/16td-sb-problem-z- ... htm#256853
w 1z nie ma chlodnicy oleju takiej jak w AAZ i SB. W 1z jest tylko wymiennik ciepla przy podstawie filtra oleju. w SB(RA) i AAZ jest natomiast dosc spora chlodnica oleju przed lewym przednik kolem.
kostrz, nawet po modzeniu praktycznie nie ma szansy na przegrzanie oleju (chyba ze bys palowal z predk. maks na bardzo dlugim odcinku chociaz nawet w tym przypadku nie jestem pewien). osobiscie w moim samochodzie wymontowalem ta chlodnice (byla dziurawa) i jezdze bez. nie zauwazylem zadnych zmian na gorsze chociaz nie moge powiedziec nic na temat temp oleju bo nie mam wskaznika dodatkowego.
kostrz, nawet po modzeniu praktycznie nie ma szansy na przegrzanie oleju (chyba ze bys palowal z predk. maks na bardzo dlugim odcinku chociaz nawet w tym przypadku nie jestem pewien). osobiscie w moim samochodzie wymontowalem ta chlodnice (byla dziurawa) i jezdze bez. nie zauwazylem zadnych zmian na gorsze chociaz nie moge powiedziec nic na temat temp oleju bo nie mam wskaznika dodatkowego.