rash pisze:... kolego sympatyczny na klapce wlewu paliwa w moim B4 z motorem ABC widnieje napis na pozostawionej , jak domniemam , przez producenta naklejce , że paliwo winno mieć co najmniej 91 oktan , a max. 95 ... reasumując - probowalem V-powerów i innych 'pseudo-mega petroli' i ... najefektywniej spala mi PB95 /z BP btw :-] / ... ale to tylko moje subiektywne odczucia po uwglednieniu sugestii producenta ...góral31 pisze: (jeżeli ktoś na tym silniku jeździ na 95 to współczuję audiczce)
Pozdro!
[ABC] Czy oplacalny jest remont silnika
Re: [80 b4 ABC] remont silnika
Klubowicze, co do paliwa to najlepiej wybrac sobie jedną stacje na której będziecie tankowac. jakość paliwa ma ogromne znaczenie dla silnika. osobiscie jeżdże na LPG i
pb 98 z Lotosu i nie narzekam. jak zaczełem tankowac na tylko jednej stacji to audiczka zaczela brac mniej oleju, ładniej odpala a i spalanie spadło a wcale wolniej nie jeżdże. ale każdy robi po swojemu
Pozdrawiam
pb 98 z Lotosu i nie narzekam. jak zaczełem tankowac na tylko jednej stacji to audiczka zaczela brac mniej oleju, ładniej odpala a i spalanie spadło a wcale wolniej nie jeżdże. ale każdy robi po swojemu
Pozdrawiam
Re: [80 b4 ABC] remont silnika
...w kwestii spalania , to zalałem swoje ABC do pełna i większość pokonanego dystansu /~80%/ przejechalem na odcinkach ~70km z dwoma osobami w samochodzie , z prędkością 70-80 km/h /typowy zawalidroga można by rzec , a jednak spostrzeżenie jest zdummiewające - otóż większośc kierowców zrównuje się z tymi prędkościami i są tooptymalne drogowe wartości ... / . Po przejechaniu 670 km dotankowałem zbiornik /z racji niedokładności wskazań poziomu paliwa w moim B4 / i było w nim jeszcze niespełna 12 litrów benzyny /wartości podaje w oznacznieu 'mniej wiecej',gdyż ów test miał miejsce ok.2 miesiace wstecz,a zapamietany doskonale zostął przeze mnie wynik/ . Przeliczyłem prostym rachunkiem odejmowania , dodawania i iloczynu i ukazał sie wynik 8,4 l spalania ... tak tez moze 7,6 nie osiagnalem , ale niespelna litr wieksze spalanie jest mozliwe do uzyskania /dane kat.podaja spalanie 8,7/100km przy predkosci do 90km/h /góral31 pisze:Do ilu można zejść ze spalaniem(realnie bo słyszałem też że 2.6 7litrów pali )?
[ Dodano: ]
To tyle z mego wywodu o doswiadczeniach - w najblizszym okresie wakacyjnym spodziewac sie nalezy kolejnych
No to teraz mnie wkurzyłeś . Po to są te silniki żeby się nimi wygodnie i miło jeździło, a nie po to żeby szaleć na drodze. Widziałeś jak elastyczny jest silnik 2.0 w B4. Nie ma żadnego porównania do V6 na korzyść ostatniej. A spalić niestety musi trochę więcej przy takiej pojemności spalić. A dźwięk o niebo lepszy od R4.hct pisze:tak sie zastanawiam poco panowie kupujecie 2.6 czy 2.8 skoro chcecie ze by palil jak najmniej i jezdzicie 70-80km/h mozna bylo kupic 2.0 albo 1.9 albo jeszcze lepiej 1.6 to tez sie rozpedza do 70km/h
A co do jazdy 70-80 km/h to niestety szybciej się czasami nie da
mnie tylko chodzi o to ze piszecie komu mniej spalil przy tym silniku to nie jest najważniejsze mnie pali i 20 po krakowie a na trasie kolo 14-15l gazu i licze sie z tym a jesli chodzi o predkosci 70-80km/h to nawet po miescie tak wolno sie nie jezdzi a co dopiero trasa :evil: kierunek lewo i tniesz pamietaj "kto ma quattro ten ma władze "