[B4 ABK + LPG] Wzrastające obroty
[B4 ABK + LPG] Wzrastające obroty
Witam wszystkich forumowiczów
Od paru dni mam problem z autkiem
Sytuacja wyglada tak, otóż przy zmianie biegu, gdy wcisnę sprzęgło obroty same zaczynają gwałtownie rosnąc ( do 4 lub 5 tys) lub czasami przy jeżdzie auto samo zaczyna przyspieszać. Dzieje się to sporadycznie ale ostatnio coraz częsciej Syutacja ta ma miejsce na LPG i PB, może ktos miał taki przpadek u siebie i mi doradzi co z tym zrobić. Podejrzewam silniczek krokowy ale zanim kupie inny chciałbym sie Was poradzić, bo szkoda wywalić kase w błoto.
Pzdro dla wszystkich
Od paru dni mam problem z autkiem
Sytuacja wyglada tak, otóż przy zmianie biegu, gdy wcisnę sprzęgło obroty same zaczynają gwałtownie rosnąc ( do 4 lub 5 tys) lub czasami przy jeżdzie auto samo zaczyna przyspieszać. Dzieje się to sporadycznie ale ostatnio coraz częsciej Syutacja ta ma miejsce na LPG i PB, może ktos miał taki przpadek u siebie i mi doradzi co z tym zrobić. Podejrzewam silniczek krokowy ale zanim kupie inny chciałbym sie Was poradzić, bo szkoda wywalić kase w błoto.
Pzdro dla wszystkich
- HeavenQueen
- Forum Audi 80
dzaba, wymontuj krokowca z auta i namocz w benzynie i przedmuchaj powietrzem. można też użyć tzw. zmywacza do hamulców w sprayu, ma silne działanie odtłuszczające i dobrze rozpuszcza syf nagromadzony w krokowcu. posprawdzaj też szczelność całego dolotu, wszelkie gumowe węże i wężyki bo ABK jest czuły na takie rzeczy. a może masz taki niemiecki wynalazek czyli dodatkowe urządzenie podpięte pod krokowca które było dokładane aby silnik spełniał wyższą normę Euro. ja miałem marki Twin-tec. po zdjęciu tego ustrojstwa silnik lepiej chodzi na wolnych obrotach.
Raz mi sie tak zdarzyło podczas jazdy ze wchodził na wysokie obroty, zgaszenie i odpalenie nic nie pomogło, dopiero odpiecie wtyczki od krokowca i przeczyszczeniu styków wszystko wróciło do normy. Zablokowanie sie przepływki nie spowoduje wzrastanie obrotów jedynie moze powodowac wahania obrotów i kopcenie na czarno.
-
- Audi 80 Klub
- Kontakt:
Kolego miałem podobny problem ale to w innym aucie (VW passat), moja rada to taka, żebyś na początek zmienił krokowca, jeśli masz możliwość na podmiankę założyć, ale przyjrzyj się też uważnie czy nie masz gdzieś przerwanych przewodów, najlepiej od krokowca, stycznika przepustnicy i przepływki, w sumie nic więcej może tak nie wpływać na szalejące obroty. Pozdrawiam