Witam.
Wymieniałem amortyzatory z przodu, po wymianie prawego wszystko było ok, po wymianie lewego słychać straszne grechotanie nawet na prostej dorodze. Po podniesieniu lewarkiem i poruszeniu kołem porusza się wszytko i ewidentnie widać, że jest jakiś luz przy górnym gnieździe z łożyskiem (na wielkość palca). Pomyślałem, że amortyzator jest za bardzo skręcony, ale po odkręceniu górnej nakrętki z prawego amortyzatora okazało się, że jest skręcony jeszcze bardziej. Co mam robić poluzować jeszcze górną śrubę?? Boję się, że sprężyna może być wtedy za luźna.
[B3 1.8] Grechotanie z przodu.
Re: [B3 1.8] Grechotanie z przodu.
Nakretka o ktorej mowisz musi byc dokrecona na maxa, w przeciwnym razie bedzies slyszal stuki itp.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Górna poduszka amortyzatora nie jest w żaden sposób mocowana do karoserii, aczkolwiek powinna siedzieć sztywno, nawet po podniesieniu auta do góry. Inaczej może być jeśli na przykład masz wywalone tuleje na wahaczach które nie sprężynują i nie trzymają całości tak jak powinny. Miałem tak u siebie. Na starych tulejacha gdy podnosiłem auto do góry cała kolumna opuszczała się i u góry powstawał luz. Po wymianie na nowe (oczywiście dobrej firmy) problemu już nie było. Całość siedziała sztywno.
Co do tego kapturka o którym mówisz to musi być przykręcony mocno. A tak po za tym popatrz dookoła czy czasem coś nie jest niedokręcone. Ja kiedyś wymieniłem poduchę amorka bo myślałem że mi wali a okazało się że nie dokręciłem drążka stabilizującego.
Co do tego kapturka o którym mówisz to musi być przykręcony mocno. A tak po za tym popatrz dookoła czy czasem coś nie jest niedokręcone. Ja kiedyś wymieniłem poduchę amorka bo myślałem że mi wali a okazało się że nie dokręciłem drążka stabilizującego.
tuleje wymieniałem ok. rok temu nie pamiętam jakiej firmy ale nigdy nie kupuję najgorszych więc są jakieś średnie. :!: Czy może mieć znaczenie to, że kupiłem amortuzatory gazowe ( miałem olejowe ) :?: . Czy w tuleii w którą wkłada się amortyzator, na dnie powinna być jakaś guma, podkładka dystansowa lub tulejka :?: