[All] Co powinno byc latem w chłodnicy?
[All] Co powinno byc latem w chłodnicy?
Witam zaznaczę na wstępie że moje Pytanie jest nieco nietypowe i nie znalazłem na nie odpowiedzi w szukajce...
Pękł mi niedawno króciec:
Stało to się na Parkingu pod "Realem" w dodatku w przerwie na studiach.. Pod samochodem kałuża płynu ... więc na szybko skręciłem na tej resztce jakoś obejmą. Miałem wlany płyn zimowy, pod ręką była tylko kranówa dolałem weszło około 2,5l.
Wymieniłem króciec na nowy po powrocie do domu i teraz Pytanie ten wywar wodno zimowo płynny spuścić i zalać na nowo petrygo czy zostawić? Jest pewnie 50/50 wody i płynu wymieszane.
Pękł mi niedawno króciec:
Stało to się na Parkingu pod "Realem" w dodatku w przerwie na studiach.. Pod samochodem kałuża płynu ... więc na szybko skręciłem na tej resztce jakoś obejmą. Miałem wlany płyn zimowy, pod ręką była tylko kranówa dolałem weszło około 2,5l.
Wymieniłem króciec na nowy po powrocie do domu i teraz Pytanie ten wywar wodno zimowo płynny spuścić i zalać na nowo petrygo czy zostawić? Jest pewnie 50/50 wody i płynu wymieszane.
- czester-11
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Dobra Dzięki ide zaraz spuścić to całe gówno... z układu macie na to jakiś dobry łatwy sposób? na dole przy chłodnicy??
A i jeśli ktoś by mógł mi odpisać jak poprawnie odpowietrzyć układ... pomijam fakt że nie mam tego korka do odpowietrzania ukręcił się i jedyny sposób to ściąganie węża z góry przy nagrzewnicy...
No i ile tego płynu kupić ?? 4l? starczy?
A i jeśli ktoś by mógł mi odpisać jak poprawnie odpowietrzyć układ... pomijam fakt że nie mam tego korka do odpowietrzania ukręcił się i jedyny sposób to ściąganie węża z góry przy nagrzewnicy...
No i ile tego płynu kupić ?? 4l? starczy?
-
- Forum Audi 80
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
Zimowy lub letni jest do spryskiwaczy,chłodniczy jest wielosezonowy.MaXuS pisze:Miałem wlany płyn zimowy
Woda w ukł.chłodzenia to ostateczność na dojazd.Musi być płyn w układzie ze względu na właściwości antykorozyjne,wymaganą temp. wrzenia,parowanie.To co ci zostanie po ściągnięciu dolnego węża z chłodnicy to żadna katastrofa,sprawdzisz po wymianie płyn na zawartość wody do zobaczysz będzie git.Problem z odpowietrzaniem jest dość powszechny.Ja miałem te słynne odpowietrzniki na przewodzie do nagrzewncy ale dawno zarosły...więc mam otwór nagwintowany z wkręconą śrubą na górnej powieszchni chłodnicy(gruby plastik ).Płaski klucz psssst i odpowietrzone.
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
No i tak to zrób, tylko nie zdejmuj całkiem tego węża. Wystarczy jak go popuścisz na tyle, by swobodnie mogło uchodzić powietrze.MaXuS pisze:jak poprawnie odpowietrzyć układ... pomijam fakt że nie mam tego korka do odpowietrzania ukręcił się i jedyny sposób to ściąganie węża z góry przy nagrzewnicy...
Podnieś tylną prawą stronę samochodu do góry, poluzuj i zsuń opaski z obu dolnych węży pompy wodnej i zleci prawie wszystko z układu. Pojemność układu chłodzenia w Twoim samochodzie to 6,5 l, zakładając że troche zostanie w układzie przygotuj 6 l roztworu.MaXuS pisze:macie na to jakiś dobry łatwy sposób?