Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.6 ADA] Cykanie z silnika - raczej nie popychacze

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
Gordon
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1.6 ADA] Cykanie z silnika - raczej nie popychacze

Post autor: Gordon » 09 cze 2009, 22:47

Witam serdecznie ;-) Od kilku dni posiadam wspaniałe Audi B4 1.6 (101 KM). Niestety niepokoi mnie jedna rzecz. Otóż po ruszeniu samochodem z miejsca zaraz daje o sobie znać dźwięk przypominający głośne cykanie... coś jakby włożyć kawałek plastiku między szprychy od roweru. Albo jakby folia plastikowa utkwiła gdzieś w napędzie nadmuchu. Cykanie dochodzi z przodu z prawej strony, z tym że brzmi tak, jakby nie dochodziło bezpośrednio z komory silnika, a raczej gdzieś z za schowka. Cykanie zwiększa swoją częstotliwość wraz ze zwiększaniem obrotów i nie występuje na postoju ani nie znika po rozgrzaniu silnika. Dlatego też wydaje mi się, że winne nie są popychacze - wiem, że tematyka popychaczy była już poruszana na forum. Cykanie występuje bez względu na to, czy włączę nadmuch/klimę czy nie i niczym się wtedy nie różni. Macie pomysły co to może być?

BogdanC
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: BogdanC » 10 cze 2009, 09:41

Witam.
Jeżeli dzieje się to tylko w czasie jazdy to sprawdź sobie prawy przegub. Dźwiek powinien sie nasilać przy mocno skręconych kołach.

Powodzenia.

AdiAudi

Post autor: AdiAudi » 10 cze 2009, 10:03

Witam, w mojej B2 też jest słyszalne cykanie, tylko siedząc w aucie to z lewej strony to słychać i nasila się wraz ze wzrostem obrotów podczas jazdy. Może to być kopułka lub coś w tym stylu???

akagi80b4

Post autor: akagi80b4 » 10 cze 2009, 10:20

Gordon, podjedź do jakiegoś serwisu i podnieś samochód na podnośniku, uruchom silnik, wrzuć bieg i niech mechanior posłucha czy coś cyka i gdzie, a teraz może trochę śmieszna podpowiedź ale czy nie jechałeś po drodze którą naprawiali nasi genialni drogowcy którzy obficie leją smołą i może najechałeś na tą smołę która obkleiła ci oponę z piaskiem i kamyczkami co może dawać taki efekt cykania w czasie jazdy:-D

Awatar użytkownika
Selfish
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Selfish » 10 cze 2009, 10:30

Mój Padre miał tak z powodu kopułki. Nie wiedzieć czemu po wymianie musiała się ułożyć ale wcześniej cykała od drgań silnika. Wiem, że kopułka jest z lewej strony ale sprawdzić nie zaszkodzi.

Powodzenia

AdiAudi

Post autor: AdiAudi » 10 cze 2009, 13:27

Mi to zbytnio nie przeszkadza, a z autem też się nic nie dzieje więc wszystko ok chyba <ok>

Awatar użytkownika
Gordon
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Gordon » 10 cze 2009, 18:52

Wielkie dzięki za garść porad :-D Chyba rzeczywiście najlepiej będzie podjechać do mechanika. Tym bardziej, że będę chyba musiał wymienić jedną poduchę pod silnikiem. Jak będę już wiedział co było przyczyną to dam znać.

Awatar użytkownika
Zayebatsu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Zayebatsu » 10 cze 2009, 19:59

Może ci zawory stukają ja mam tak że jak mam mało oleju to je słychać przy odpalaniu i podczas przyśpieszania(ale u mnie to już wina silnika bo jest do wymiany) jak doleje olej to jest spoko.

Awatar użytkownika
Lucas_k
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Lucas_k » 10 cze 2009, 21:38

Zayebatsu pisze:Może ci zawory stukają ja mam tak że jak mam mało oleju to je słychać przy odpalaniu i podczas przyśpieszania(ale u mnie to już wina silnika bo jest do wymiany) jak doleje olej to jest spoko.
Co sie stało z tym silnikiem że od razu do wymiany ?

Krzysiek499

Post autor: Krzysiek499 » 10 cze 2009, 23:31

U mnie popychacze grały jak miałem za rzadki olej. Wymieniłem na półsystetyk Mobil i dźwięk po kilkunastu kilometrach ustał.

Awatar użytkownika
Zayebatsu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Zayebatsu » 11 cze 2009, 13:54

Lucas_k, Wpierdziela olej narazie jeszcze jeździ jeste z niego zadowolony ale szukuje sie na coś troszek mocniejszego niż 1,6. A remont mi sie nie opłaca.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl