[B4 AAZ] Ciśnienie w pokrywie zaworów...
[B4 AAZ] Ciśnienie w pokrywie zaworów...
Dzisiaj wybijałem katalizator i będąc pod autem szukałem źródła wycieku oleju...
Olej kapie mi dzień w dzień z łapy przy alternatorze... tak jakby ciekł po całym bloku silnika i kapał z tamtego właśnie miejsca...
Pokrywa zaworów zawsze była u mnie "uwalona" na czarno ale teraz jest na mokro-czarno...
na włączonym silniku odkręciłem korek i okazało się że powietrze dmucha pulsacyjnie z otworu na korek - czy tak powinno być???
Olej cieknie z pod śrubek do pokrywy... i dalej po całym bloku, turbo, alternatorze...
Nie myłem silnika więc nie wiem skąd dokłądnie cieknie ale nie wygląda to dobrze...
czy to ciśnienie w pokrywie zaworów to objaw "końca silnika", generalnego remontu(opłaca sie?), czy wymiany pierścieni czy moze innych elementów.
jakie myślicie to będą koszty...
A może to tak ma być że powietrze ciśnie pod korkiem oleju ??
Olej kapie mi dzień w dzień z łapy przy alternatorze... tak jakby ciekł po całym bloku silnika i kapał z tamtego właśnie miejsca...
Pokrywa zaworów zawsze była u mnie "uwalona" na czarno ale teraz jest na mokro-czarno...
na włączonym silniku odkręciłem korek i okazało się że powietrze dmucha pulsacyjnie z otworu na korek - czy tak powinno być???
Olej cieknie z pod śrubek do pokrywy... i dalej po całym bloku, turbo, alternatorze...
Nie myłem silnika więc nie wiem skąd dokłądnie cieknie ale nie wygląda to dobrze...
czy to ciśnienie w pokrywie zaworów to objaw "końca silnika", generalnego remontu(opłaca sie?), czy wymiany pierścieni czy moze innych elementów.
jakie myślicie to będą koszty...
A może to tak ma być że powietrze ciśnie pod korkiem oleju ??
- tokarka606
- Forum Audi 80
Wyciek jest spod uszczelki głowicy ,tak kiedyś czytałem na forum,i jest to norma (olej na łapie silnika)u mnie też tak jest,a spod uszczelki wyciek zlikwidowałem spod kolektora ssącego też,a na olej na łapie po prostu nie zwracam uwagi.Zrobiłem już ok 40k.Spod korka też u mnie dmucha, bierze setke oleju na tysia przy ostrej jeździe.Zrób porządek z pokrywą zaworów i nić więcej.Pozdro
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Gosia swego czasu miała niezły problem z tą pokrywą. Poszło kilka uszczelek i na wszystkich leciało. Ostatecznie problem leżał w samej pokrywie. Była przeciągnięta na szpilkach przez co się odkształciła. Dała nową pokrywę i problem zniknął.junglist pisze:Da się to jakoś zatamować ?? Czy po prostu ten typ tak ma?
- tokarka606
- Forum Audi 80
https://audi80.pl/b3-alluszczelka-pod-pokrywe-zaworow-vt28644.htm
Tu masz wszystko
Tu masz wszystko
- tokarka606
- Forum Audi 80
OK w takim razie dziś kupię 3x2 uszczelek...
A jesli uszczelke pod pokrywę wymieniałem 3 tyg temu to myślicie że znów musze ja wymienić ? Bo cieknie mi raczej ze szpilek a nie spod pokrywy jako takiej...
PS może mi ktos jeszcze tu: https://audi80.pl/td-tdi-koncowki-wt ... t30723.htm pomóc??
A jesli uszczelke pod pokrywę wymieniałem 3 tyg temu to myślicie że znów musze ja wymienić ? Bo cieknie mi raczej ze szpilek a nie spod pokrywy jako takiej...
PS może mi ktos jeszcze tu: https://audi80.pl/td-tdi-koncowki-wt ... t30723.htm pomóc??
-
- Forum Audi 80