Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 b4] Kontrolka swiateł mijania

Jarmi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jarmi » 01 maja 2007, 22:44

Labiel pisze:Jarmi, to chyba zależy jak kto sam sobie zrobił. W twoim przypadku, jeśli ta kontrolka świeci przy wyłaczonym silniku a zaświeconych światłach to moim zdaniem jest całkowicie nie potrzebna....
Właśnie pytanie moje bierze się z tego, że u mnie ta kontrolka jest zamontowana fabrycznie, tak że oprócz brzęczyka (który u mnie "cienko śpiewa" - słabo słychać) zapala się ta kontrolka.
Odrazu dodaję, że jak wyczytałem w oryginalnej instrukcji obsługi B4 avant, ta kontrolka była montowana w wersjach eksportowych, a moja b4 przyjechała z Włoch.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 01 maja 2007, 23:06

Zaraz dojdę z tym. Przertowałem instrukcje od Audi i faktycznie w wersjach Włoskich było coś takiego. Zaraz przetłumaczę kiedy to powinno sie świecić.

[ Dodano: 2007-05-01, 23:26 ]
Przewertowałem kilka słowników internetowych i niegdzie nie mogłem znaleźć tłumaczenia dwóch ostatnich wyrazów. W ksiażce od audi pisze tak: Die Kontrolleuchte leuchtet bei Standlicht und eingeschalteter Zündung. Z tego co udało mi sie przetłumaczyć nie wynika za dużo: kontrolka świeci gdy światła mijania i... i dwóch ostatnich wyrazów brakuje :-/

[ Dodano: 2007-05-01, 23:39 ]
Ostatni wyraz oznacza "zapłon". Z przedostatniego udało mi sie przetłumaczyć tylko cząstke "schalten" która oznacza właczony, natomiast nie znam znaczenia całego wyrazu, wiec trudno powiedzieć.

marko
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: marko » 01 maja 2007, 23:58

Labiel pisze:Taka kontrolka ostrzegająca o nie właczeniu światłe. Takie coś według mnie było by czymś fajnym, tylko że i o wiele trudniejszym do zrobienia. Myślał ktoś nad takim czymś :?:
Ja zamontowałem brzęczyk , który brzęczy po włączeniu silnika i milknie po włączeniu świateł dziennych , mijania , czy długich . Upierdliwy dźwięk , nie ma mocnych żeby nie włączyć świateł

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 02 maja 2007, 00:14

marko, Ja ogólnie nie mam problemu z włączaniem tych świateł. Mam to tak zakodowane juz że włąnczam je automatycznie, ale taka kontrolka była by fajnym dodatkiem. Tylko tak sie zastanawiam jak by to zrobić, żeby kontrolka świeciala w przypadku gdy światła byłby nie włączone. :roll:

marko
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: marko » 02 maja 2007, 01:07

a chcesz proste podłączenie , czy bardziej skomplikowane?

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 02 maja 2007, 01:14

A można tak i tak :?: Bo tak właśnie siedze i trochę sie nad tym zastanawiam.

Awatar użytkownika
cobra
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cobra » 02 maja 2007, 10:01

No to powiem, że najpierw jak podłączyłem moją kontrolkę to świeciła się wtedy gdy przekręcony miałem zapłon, a gasła po włączeniu świateł mijania - czyli tak, jak chciał Labiel. Podejrzewam jednak, ze po włączeniu świateł drogowych znów by się zapalała.

a obecnie kontrolka świeci się gdy mam włączone światła mijania, gdy włączam światła drogowe, to ta zielona gaśnie, a pojawia się kontrolka od świateł drogowych... :mrgreen:
gdyby mi za mocno świeciła to dam rezystor i po sprawie :mrgreen:

marko
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: marko » 02 maja 2007, 11:24

Labiel napisz kiedy ( z jakimi światłami : pozycyjne , mijania , drogowe ) kontrolka ma świecić a kiedy gasnąć

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 02 maja 2007, 12:37

marko, ja chciałbym zrobić sobie tą kontrolkę koloru czerwonego, w taki sposób żeby była to kontrolka ostrzegawcza. świeciła by się w momencie przekręcenia stacyjki, jak i po włączeniu silnika, dopuki gałka światłe nie została by przełączona na pozycję światłem mijania. Wtedy kontrolka by gasła. oczywiście zmiana świateł na drogowe nie powodowała by jej zaświecenia. Teoretycznie wiem jak to zrobić, ale praktycznie nie, bo jeszcze akurat przy Adui nie rozbierałem ani licznika ani pajączka więc dokładnie nie wiem co jak tam jest. Po rozebraniu dopiero mógłbym szukać jakiegoś sposobu jka to podłaczyć, ale najpierw chce sie troche dowiedzieć na ten temat.

Mam jeszcze jedno pytanie. Ponieważ Cobra używał tej folijki z nadrukiem światł z inego orginalnego licznika, a ponieważ ja taką jaką chce na pewno nigdzie nie dostanę to zastanawiam sie czy nie mozna było by tej kontroki poprostu wydrukować na specjalnej folli. Gdyby odcień czerwieni po podświetleniu był za słabo czerwony dałbym dwie albo trzy jego wartwy, albo po prostu czerwoną przesłnę wykorzystałbym z czegoś inego.

Awatar użytkownika
Kornel
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kornel » 03 maja 2007, 12:37

Uuuuu cobra podoba mi się chyba zabiorę się i zrobię sobie coś takiego w obu samochodkach :-D

Awatar użytkownika
chips
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: chips » 03 maja 2007, 14:26

Jarmi pisze:
Labiel pisze:Jarmi, to chyba zależy jak kto sam sobie zrobił. W twoim przypadku, jeśli ta kontrolka świeci przy wyłaczonym silniku a zaświeconych światłach to moim zdaniem jest całkowicie nie potrzebna....
Właśnie pytanie moje bierze się z tego, że u mnie ta kontrolka jest zamontowana fabrycznie, tak że oprócz brzęczyka (który u mnie "cienko śpiewa" - słabo słychać) zapala się ta kontrolka.
Odrazu dodaję, że jak wyczytałem w oryginalnej instrukcji obsługi B4 avant, ta kontrolka była montowana w wersjach eksportowych, a moja b4 przyjechała z Włoch.
Kolego u ciebie podobnie jak u mnie jest kontrolka świateł pozycyjnych, a nie mijania.

[ Dodano: 2007-05-03, 14:37 ]
cobra pisze:Hahaha to się wycfaniłem 8-) 8-) 8-)
od dziś mam oryginalną kontrolkę świateł mijania, ale ino jeszcze tylko muszę podłączyć 1 kabel pod 12V po światłach mijania, stąd moje pytanie...

gdzie mogę znaleźć +12V po światłach mijania, tak by było jak najbliżej zegarów... nie chcę ciagnąć kabla od lamp... bo byłoby to bez sensu

Wiem, że mogę wpiąć się pod przekaźnik, albo pod "pająka" ale ktoś się orientuje który to jest dokładnie pin? Nie chce mi się szukać i lub specjalnie rozbierać
Cobra wcale się nie wycwaniłeś, bo ta kontrolka, którą wstawiłeś, oryginalnie nie jest od świateł mijania tylko pozycyjnych. U mnie jest ona w standardzie. Światła mijania mają trochi inny symbol.

marko
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: marko » 03 maja 2007, 15:37

Obrazek

Labiel , ja bym to widział podłączone w ten sposób

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 03 maja 2007, 15:42

Wyglada to strasznie fachowo. Dzięki serdecznie. Na pewno to przeanalizuje. Jak bede miał chwilke wolnego to przeanalizuje to na spokojnie. Narazie czeka mnie wymiana pompy wodnej w przyszłym tygodniu, ale potem juz zabieram sie za ta kontrolke.

marko
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: marko » 03 maja 2007, 15:49

Te miejsca , które podałem są w miare bezkolizyjne , nie trzeba się wcinać w kable . Jak byś miał jakiś problem z podłączeniem daj znać , ja w podobny sposób podłączyłem "upierdliwy" brzęczyk.

Awatar użytkownika
cobra
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cobra » 03 maja 2007, 15:55

chips pisze:
cobra pisze:Hahaha to się wycfaniłem 8-) 8-) 8-)
od dziś mam oryginalną kontrolkę świateł mijania, ale ino jeszcze tylko muszę podłączyć 1 kabel pod 12V po światłach mijania, stąd moje pytanie...

gdzie mogę znaleźć +12V po światłach mijania, tak by było jak najbliżej zegarów... nie chcę ciagnąć kabla od lamp... bo byłoby to bez sensu

Wiem, że mogę wpiąć się pod przekaźnik, albo pod "pająka" ale ktoś się orientuje który to jest dokładnie pin? Nie chce mi się szukać i lub specjalnie rozbierać
Cobra wcale się nie wycwaniłeś, bo ta kontrolka, którą wstawiłeś, oryginalnie nie jest od świateł mijania tylko pozycyjnych. U mnie jest ona w standardzie. Światła mijania mają trochi inny symbol.
cichaj tam w Kraśniku :-P zazdrościsz mi bo mimo że nie jest to kontrolka od swiateł mijania to pełni ona funkcję kontrolki świateł mijania... :-P

a tak na poważnie, to nie wiem po kiego grzyba robili kontrolkę od postojówek skoro przy włączonych światłach mijania ona i tak gaśnie :-/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl