Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 ABT]wchodzenie silnika na wysokie obroty

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 22 cze 2009, 20:23

barteq289 Czy wymieniłeś już ten nastawnik? Jeśli tak to czy poustawiałeś go zgodnie z instrukcją? Czy tylko zamontowałeś i jazda? Jak odepniesz wtyczkę od nastawnika to nastawnik nie może sterować przepustnicą, która pozostaje w ostatnim położeniu dlatego brak zmian. Prawdopodobnie przepustnica jest cały czas zamknięta stąd te objawy. Istnieje też niewielkie prawdopodobieństwo, że masz uszkodzony ECU.

Awatar użytkownika
barteq289
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: barteq289 » 22 cze 2009, 21:20

Danek nie wymieniałem przpustnicy - ostatnim razem zapsykałem go wd-40 - tą ruchomą część zrestartowałem kompa i wszystko działało ponad rok czasu...

Dodam, że chwilę dziś silnik pracował równo. zgasiłem samochód. odłączyłem wtyczke od nastwnika zapaliłem - zaczął chodzić - inaczej otóż: chodzi, chodzi, chodzi, próbuje zgasnać - ale opamiętuje się i znów chodzi, chodzi, chodzi, próbuje zgasnąć, chodzi...itd. Ale gdy już chodził silnik nierówno - to po zgaszeniu odłaczeniu wtyczki i ponownym zapaleniu nic się nie zmieniło...

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 22 cze 2009, 23:03

barteq289 pisze:nie wymieniałem przpustnicy
Nie pytałem o przepustnicę tylko o nastawnik przepustnicy. To nastawnik przepustnicy (błędnie nazywany silnikiem krokowym) jest odpowiedzialny za utrzymywanie wolnych obrotów na stałym poziomie. Jak jest uwalony mikrostyk wyłącznika położenia końcowego przepustnicy wewnątrz to dzieją się właśnie takie różne dziwne szopki. Do tego dochodzi jeszcze TPS który współpracuje z nastawnikiem. Dlatego należy najpierw sprawdzić nastawnik i TPS. Jak są uwalone to do wymiany. Potem możemy gdybać dalej.

Awatar użytkownika
barteq289
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: barteq289 » 23 cze 2009, 07:52

Danek zacznijmy od początku bo rozmawiasz z laikiem w tych sprawach. Co to jest nastawnik przepustnicy? co to jest przepustnica?? i co to jest silnik krokowy??

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 23 cze 2009, 09:35

barteq289 pisze:Danek zacznijmy od początku
Przeginasz, parę postów wyżej masz napisane co jest co i za co odpowiada. Madazaw zapodał nawet rysunek i opis działania nastawnika. Nastawnik przepustnicy jest przez wielu błędnie nazywany silniczkiem krokowym. Mimo iż pełni on podobną funkcję (reguluje obroty biegu jałowego) to zasada działania nastawnika przepustnicy jest inna niż prawdziwego silniczka krokowego. Nastawnik stosowany w ABT to ten z numerem 3 na pierwszym rysunku (układ mono-jetronic oraz opisany mono-motronic 1.7 z poloneza. Drobna różnica to taka, że Ty masz zdaje się nastawnik 6 pinowy, a na rysunku i w opisie jest mowa o 4 pinowym ale to szczegół nie mający większego znaczenia dla zasady działania.
Silnik krokowy w skrócie to taki rodzaj silniczka o specjalnej konstrukcji, który może być bardzo precyzyjnie sterowany tzn. jego obrót nie odbywa się płynnie tylko impulsowo. Jeden impuls to jeden dokładnie wyliczony krok czyli część obrotu o jakąś wartość kątową. Np. obrót o 360* może wymagać 360 kroków.
Natomiast przepustnica to przesłona w gardzieli zespołu wtrysku, którą podczas jazdy otwierasz lub zamykasz przy pomocy pedału gazu. Natomiast na biegu jałowym steruje nią również nastawnik przepustnicy, żeby utrzymać obroty silnika na odpowiednim poziomie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl