Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 ALL]Twardniejacy pedał hamulca od czego ?

Awatar użytkownika
Canibal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Canibal » 26 cze 2009, 12:53

Przed wymiana nie miałem takich problemów. Tzn chodzi palenie klocków dziś zajrzałem jak sie maja klocki i na moje oko wygladaja nadal jak nowe .... za to tarcze widac na nich fioletowe przebarwienia tak jakby sie przepalały.Klocki chodza lekko tak samo jarzma , tarcze lekko tylko dotykaja klocków jak sa nieużywane .

czy tłoczek musi sie chować całkowicie jak sie nie hamuje ?

malo tego niestety przy malych predkosciach piszcza mi klocki :-/ gdy stane na swiatlach i rusze to slychac taki jeden wiekszy pisk tak jakby klocko jednak nie odeszly do konca .ale jak pisze wyzej jarzma chodza lekko klocki tez dobrze chodza wiec moze to cos z tloczkiem ? nie odbija do konca ? czy jeszcze cos innego moze byc ? bo jak jak na 2 tak aby auto samo jechalo to slychac piski tak samo jak na 1 biegu jak na luzie to samo ........ malo tego jak ruszalem ze swiatel bez hamulca to w pierwszej chwili byl taki pisk jakby klocki jeszcze tarcze trzymaly. Ktos ma jakies rady co i jak zrobic sprawdzic jeszcze ?Czy jak wyjme sam tloczek to plyn hamulcowy bedzie uciekal ?

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 26 cze 2009, 13:03

Canibal pisze:gdy stane na swiatlach i rusze to slychac taki jeden wiekszy pisk tak jakby klocko jednak nie odeszly do konca
Canibal, Wygląda mi to na zapowietrzony układ albo z bardzo dużą ilością wody w płynie. W przewodach tworzy się korek powietrzny, który po krótkiej jeździe i hamowaniu jest na tyle prężny, że mimo cofnięcia pedału wytwarza wystarczającą siłę dla dopchnięcia klocków do tarczy.
Canibal pisze:Czy jak wyjme sam tloczek to plyn hamulcowy bedzie uciekal ?
Oczywiście, że tak.
Wymieniałeś już pompę i serwo?

Awatar użytkownika
Canibal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Canibal » 27 cze 2009, 00:13

Pompy i serwa narazie nie ruszalem z tego wzgledu ze brak kasy ;) czekam na wyplate pompa czeka ale nie mam serwa.A zaspiewali mi za uzywke 80zl :Dwiec trzeba czekac .Co do zapoietrzonego układu to nie mam pojecia dlaczego tak jest ale zawsze przy lewym kole poleci jakis babelek powietrza mimo iz mam wszystko wymienione na nowe. W sobote bede wymienial olej to jeszcze raz odpowietrze.Aczkolwiek klocki i tak sa chyba do wymiany juz.

Poza tym woda w płynie hamulcowym ?Nie sadze u mnie nie powinno byc ani grama wody z tego wzgledu ze nie miala kiedy naleciec jak robiłem auto zawszy przy slonecznej pogodzie.

Awatar użytkownika
Słonik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Słonik » 27 cze 2009, 01:08

Canibal, woda do plynu wcale nie musiala naleciec, plyny hamulcowe maja to do sieie ze z biegiem czasu pochlaniaja wilgoc z otoczenia.

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 27 cze 2009, 12:37

Canibal pisze:Co do zapoietrzonego układu to nie mam pojecia dlaczego tak jest ale zawsze przy lewym kole poleci jakis babelek powietrza mimo iz mam wszystko wymienione na nowe.
Zapowietrzanie się układu wcale nie musi się zaczynać w okolicach zacisku. Równie dobrze może dochodzić do tego w samej pompie lub pompie ABS-u jeśli masz. To, że zawsze pojawia się powietrze w lewym kole (przednim jak się domyślam) potwierdzałoby poniekąd tezę, że powietrze leci od pompy. Lewe, przednie koło jest najbliżej i powietrze najpierw tam się pojawia. Co do wody to jak już napisał Słonik płyn jest bardzo wysoce higroskopijny tj. chłonie wilgoć z otoczenia i jeśli np. jest bardzo długo nie wymieniany albo układ jest nieszczelny to bardzo szybko traci swoje właściwości.

Awatar użytkownika
Canibal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Canibal » 27 cze 2009, 15:59

Danek i tu niestety nie masz racji bo babelki leca w przy tylnim kole :-/ w kazdym badz razie plynu mi nic nie ubywa , ja juz naprawde wymiekam przy tych hamulcach podkrecilem troche korektor sily hamowania tak jak powinien byc i jest nieco lepiej ale chyba cos mi sie sprezynka znowu odbila nie tak jak trzeba ale to zobacze moze za slabo dokrecilem.ABS-u nie mam .Pompe bym wymienil juz teraz ale jesli to bedzie serwo wolalbym wymienic i jedno i drugie naraz aby nie bawic sie 2razy w to samo . A płyn hamulcowy był wymieniony z miesiac temu moze 1,5 miesiaca temu

[ Dodano: 2009-06-27, 22:55 ]
Hmm dzis wymienilem sprezynke od korektora sily hamowania bo tam to tulejka byla luzna i latala odpowietrzylem hamulce i jutro zobacze czy jest jakas poprawa ;) bo juz pozno i jechac mi sie nie chce ;]

Awatar użytkownika
simon11
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: simon11 » 03 sie 2009, 14:28

A znacie dobrego fachowca od regeneracji serwa/pompy? W moim S2 mam już z nią problem - coś przepuszcza na uszczelnieniach i pedał jest taki "gumowy".

Co do hamulców to będę na dniach wymieniał z moich RS2 Porsche całe kompletne na coś większego (6 lub 8 tłoczków) tak więc jak kto chętny na kompletny zestaw to można się zgłaszać (tarcze wentylowane 298, klocki, zaciski porsche czerwone)

Awatar użytkownika
rczopik2
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rczopik2 » 03 sie 2009, 16:53

Canibal pompując hamulcem na wyłączonym silniku poczym wciskasz pedał i uruchamiasz silnik. Co się dzieje z pedałem ? Zaworek zwrotny wymieniałeś?
Vakum pompe sprawdzałeś?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hamulce tarczowe, bębnowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl