czy tłoczek musi sie chować całkowicie jak sie nie hamuje ?
malo tego niestety przy malych predkosciach piszcza mi klocki

Canibal, Wygląda mi to na zapowietrzony układ albo z bardzo dużą ilością wody w płynie. W przewodach tworzy się korek powietrzny, który po krótkiej jeździe i hamowaniu jest na tyle prężny, że mimo cofnięcia pedału wytwarza wystarczającą siłę dla dopchnięcia klocków do tarczy.Canibal pisze:gdy stane na swiatlach i rusze to slychac taki jeden wiekszy pisk tak jakby klocko jednak nie odeszly do konca
Oczywiście, że tak.Canibal pisze:Czy jak wyjme sam tloczek to plyn hamulcowy bedzie uciekal ?
Zapowietrzanie się układu wcale nie musi się zaczynać w okolicach zacisku. Równie dobrze może dochodzić do tego w samej pompie lub pompie ABS-u jeśli masz. To, że zawsze pojawia się powietrze w lewym kole (przednim jak się domyślam) potwierdzałoby poniekąd tezę, że powietrze leci od pompy. Lewe, przednie koło jest najbliżej i powietrze najpierw tam się pojawia. Co do wody to jak już napisał Słonik płyn jest bardzo wysoce higroskopijny tj. chłonie wilgoć z otoczenia i jeśli np. jest bardzo długo nie wymieniany albo układ jest nieszczelny to bardzo szybko traci swoje właściwości.Canibal pisze:Co do zapoietrzonego układu to nie mam pojecia dlaczego tak jest ale zawsze przy lewym kole poleci jakis babelek powietrza mimo iz mam wszystko wymienione na nowe.