[B4 ABK] Regulator biegu jałowego potencjometr przepustnicy
- tokarka606
- Forum Audi 80
- HeavenQueen
- Forum Audi 80
Dzięki koledzy za pomoc, tak właśnie teraz mam zamiar zrobić, wymienię ten potencjometr i zobaczymy co z tego wyniknie, myślę że szarpać przestanie, może przy okazji obroty przestaną się zawieszać. Mam tylko jeden mały problem, jedna śruba (ta imbusowa dolna od strony silnika) od przepustnicy jest na tyle obrobiona że imbus się w niej kręci a na dodatek tak dociągnięta że atom jej chyba nie ruszy. Może uda mi się jakoś wymienić ten potencjometr bez demontażu przepustnicy. Jeśli nie to jak? Jakieś pomysły?czarekj pisze:Wymień tylko potencjometr przepustnicy a czujnik spalania stukowego zostaw na razie w spokoju.
Jeszcze raz dzięki za pomoc i zainteresowanie
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
- HeavenQueen
- Forum Audi 80
Witam koledzy!
Na początek fajny dowcip: dzwoniłem do ASO, czujnik 037 907 385 H kosztuje... 473 złote %-)
Kupiłem tenże ale z końcówką P od VW Jetta za 40zł na allegro i autko sprawuje się DUŻO lepiej. Wymienić potencjometr można bez problemu bez demontażu przepustnicy, trzeba zdjąć przepływomierz i odkręcić osłonkę termiczną. Czujnik jest przykręcony na dwóch śrubkach z końcówką na 'gwiazdkę'.
Wymiana wyeliminowała (jak na razie) zawieszanie się obrotów na biegu jałowym, a auto jakby żwawiej się zbiera. Pozostał problem szarpania podczas przyśpieszania, jakby odcięcie paliwa na ułamek sekundy, czy to może być ten czujnik spalania stukowego?
Jak zrobić poprawną adaptację po wymianie tego potencjometru przepustnicy? Ja odpiąłem akumlator na kilkanaście minut i potem zostawiłem odpalony silnik aż się wentylatory zaczęły dmuchać, to chodzi o ten zabieg czy mi się pomyliło i odprawiłem zwykły zabobon?
Dzięki i pozdrawiam
Rafał
Na początek fajny dowcip: dzwoniłem do ASO, czujnik 037 907 385 H kosztuje... 473 złote %-)
Kupiłem tenże ale z końcówką P od VW Jetta za 40zł na allegro i autko sprawuje się DUŻO lepiej. Wymienić potencjometr można bez problemu bez demontażu przepustnicy, trzeba zdjąć przepływomierz i odkręcić osłonkę termiczną. Czujnik jest przykręcony na dwóch śrubkach z końcówką na 'gwiazdkę'.
Wymiana wyeliminowała (jak na razie) zawieszanie się obrotów na biegu jałowym, a auto jakby żwawiej się zbiera. Pozostał problem szarpania podczas przyśpieszania, jakby odcięcie paliwa na ułamek sekundy, czy to może być ten czujnik spalania stukowego?
Jak zrobić poprawną adaptację po wymianie tego potencjometru przepustnicy? Ja odpiąłem akumlator na kilkanaście minut i potem zostawiłem odpalony silnik aż się wentylatory zaczęły dmuchać, to chodzi o ten zabieg czy mi się pomyliło i odprawiłem zwykły zabobon?
Dzięki i pozdrawiam
Rafał
Równie dobrze mógłeś podrapać silnik kurzą łapką po głowicy i efekt byłby podobny.HeavenQueen pisze:to chodzi o ten zabieg czy mi się pomyliło i odprawiłem zwykły zabobon?
Tak na serio to musisz zaadaptować przepustnicę VAG-iem na kanale 0. Ewentualnie ustawić ją na woltomierz.
Ostatnio zmieniony 28 cze 2009, 18:21 przez czarekj, łącznie zmieniany 1 raz.
- HeavenQueen
- Forum Audi 80
W takim razie wyruszam na poszukiwanie magicznego kuraka.czarekj pisze:Równie dobrze mógłeś podrapać silnik kurzą łapką po głowicy i efekt byłby podobny.HeavenQueen pisze:to chodzi o ten zabieg czy mi się pomyliło i odprawiłem zwykły zabobon?
Tak na serio to musisz zaadoptować przepustnicę VAG-iem na kanale 0. Ewentualnie ustawic ją na woltomierz.
Teraz również już na serio, nie zbyt znam się na obsłudze VAGa. Nie zbyt się popisałem, bo w szukajce zaraz znalazł się odpowiedni temat:
[URL=http://]http://www.vag-com.pl/adaptacja-przepustnicy.htm[/URL]
Postaram się wykonać tą operację i dam znać co i jak
- HeavenQueen
- Forum Audi 80
- HeavenQueen
- Forum Audi 80
- HeavenQueen
- Forum Audi 80