Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 b4] Kontrolka swiateł mijania

Awatar użytkownika
chips
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: chips » 03 maja 2007, 15:58

Tego najstarsi górale nie wiedzą

marko
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: marko » 03 maja 2007, 15:59

Żebyś nie zostawił autka z włączonymi postojówkami jak Ci się brzęczyk popsuje

Awatar użytkownika
cobra
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cobra » 03 maja 2007, 16:07

marko pisze:Żebyś nie zostawił autka z włączonymi postojówkami jak Ci się brzęczyk popsuje
przecież to jest bez sensu... a jak mi się brzęczyk popsuje i żarówka w ikonce spali? śmieszne te nasze audice, kontrolki od mijania nie ma, obrotomierz też nie zawsze...

marko
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: marko » 03 maja 2007, 19:49

Może i śmieszne , ale potrafią się odwdzięczyć za dobre traktowanie.

Awatar użytkownika
Lenio21
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Lenio21 » 05 wrz 2007, 20:39

mam prosbe do Ciebie Cobra, bo piszesz ze rozebrałes juz wielokrotnie cała deske z zegarami, a jak mam dopiero taki zamiar (po raz pierwszy).

Mógłbys dac kilka wskazówek i rad jak rozebrac panel i dostac sie do zaróweczek/diod od komputera? poniewaz podejzewam przepalona zaróweczke od cisnienia, bo przestała mi swiecic, a czujniki chyba sprawne (podłączyłem kabel od czujników - bo są dwa do masy i komp mrygał kontrolką cisnienia, a zarówka dalej nie paliła). jakie tam są żaróweczki do podswieltlenia kontrolek komputera? czy beda pasowały te od nadmuchu i podswietlenia przycisków (wciskane)?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
cobra
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cobra » 05 wrz 2007, 21:00

Musisz wyciągnąć zegary i w czarnym module z tyłu zegarów, na samym środku będziesz miał 3 żaróweczki... 1 z nich właśnie Cię interesuje... (w tym czarnym module MC są 3 żarówki, od ciśnienia jest ta 3, umieszczona poniżej dwóch)
Obrazek

żarówki to są takie jak do podświetlenia zegarów, czyli R5 w oprawce, dokładnie to jest żarówka 2W.

A jak wyciągnąć zegary? chyba nie trzeba tłumaczyć. odkręcasz 2śruby krzyżakiem od górnej osłony, potem 2 śruby trzymające licznik, odpinasz z tyłu wtyczki - są zabezpieczone dodatkową blokadą którą trzeba wysunąć w kierunku przeciwnym do licznika. Tylko MC - ten czarny moduł ma zabezpieczenie szczypcowe, musisz po prostu ścisnąć i wyjąć wtyczkę.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Lenio21
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Lenio21 » 05 wrz 2007, 23:55

dziks cobra musze przyznac ze swietnie tłumaczysz no i fotki dodajesz to duzo pomaga razem wziete dla kogos kto ma pierwszy kontakt z audi:) jutro spróbuje i zobacze jak mi pójdzie (mam nadzieje tylko ze to wina zarówki) dam znac jak mi poszło

a tak z innej beczki gdzie na forum pomagasz na temat wskażnika temperatury, bo u mnie nie działa? daj link chetnie poczytam

pozdrawiam

Awatar użytkownika
KORU
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: KORU » 06 wrz 2007, 01:25

Maluch ma takie cos seryjnie :mrgreen: a Audi 80 tez mialy ale te co eksportowano do Wloch

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 06 wrz 2007, 02:19

KORU pisze:Maluch ma takie cos seryjnie :mrgreen: a Audi 80 tez mialy ale te co eksportowano do Wloch
Gdybym wiedział wcześniej kupiłbym malucha :-D
Ja zmieniłem podswietlenie zegarów na mocniejsze, wiec zapalenie swiatel = zapalenie zegarów, a - i tu wazne spostrzeżenie:

NIE zapalenie świateł = nie zapalenie podswietlenia zegarów :mrgreen: :lol:

Mata problemy hoopy :mrgreen: ;-)

Awatar użytkownika
cobra
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cobra » 06 wrz 2007, 12:48

tylko że w słoneczny dzień nie zobaczysz podświetlonych tarcz zegarów :P
Zamiast malucha lepszy polonez - w standardzie miał obrotek i kontrolkę świateł mijania :lol:

a co do wskaznika, to wpisz w szukajce wskaznik temperatury i będziesz miał co czytać :-P

Awatar użytkownika
chips
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: chips » 06 wrz 2007, 14:44

cobra pisze:tylko że w słoneczny dzień nie zobaczysz podświetlonych tarcz zegarów :P
Zamiast malucha lepszy polonez - w standardzie miał obrotek i kontrolkę świateł mijania :lol:

a co do wskaznika, to wpisz w szukajce wskaznik temperatury i będziesz miał co czytać :-P

Poldek miał też w opcji zegar ciśnienia oleju

Awatar użytkownika
Lenio21
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Lenio21 » 06 wrz 2007, 17:55

i juz licznik rozebrany zbadany i złożony, oto wnioski:

mój licznik nie wyswietla cisnienia oleju po przekreceniu kluczyka w pozycje zapłon, nawet nie ma takiej szybki z symbolem "koneweczki", sa tylko :ABS, Hamulec reczny, Światła długie oraz ładowanie akumulatora; reszta pozycji jest zaslepiona i nie ma tam zaróweczek, sa to m.in. niezapiete pasy, poduszka powietrzna, swiece zarowe i inne, natomiast cisnienie oleju wydaje mi sie ze jest wyswietlane w górnym wyswietlaczu ciepłokrystalicznym, a na odwrocie tego wyswietlacza mam tylko dwie zaróweczki; licznik który umiesciłes na fotografii cobra troche sie rózni od mojego (chociazby tym ze ty masz na odwrocie wyswietlacza 3 zaróweczki a ja 2), dodam ze moja B4 jest z końcówki 1991 roku moze wtedy były takie montowane. Patrzałałem u kolegi co ma B3 to faktycznie u niego pali sie cisnienie oleju na pozycji zapłon. czy ktos ma podobny licznik jak mój? i czy jest z moim wszytsko okey? zauwazyłem tez małe kółeczka zebate z plastiku na odwrocie wskaznika paliwa, czy one słuza do wyregulowania wskazan paliwa? i po przeciwnej stronie od strony zegara temperatury silnika rózniez jest jakas regulacja?! po złożeniu wszystkiego mój wskaźnik temeperatury wkoncu dygnął odziwo:) jednak gdy go skontrolowałem to troszke oszukuje, mianowicie wentylator włacząył sie w temp ok 80 stopni, czy da sie to wyregulowac a moze jest wszytko okey? czekam na sugestie

pozdrawiam i przepraszam za zbytnie rozwiniecie tematu wykraczajac jednoczesnie poza tematyke forum

Awatar użytkownika
cobra
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cobra » 07 wrz 2007, 19:12

dobra, czy ty masz AC? czy taki sam moduł jak ja pokazałem na zdjęciu (ten czarny?)

Awatar użytkownika
Lenio21
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Lenio21 » 07 wrz 2007, 23:32

a co to jest AC lub MC jak pisales??

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 09 lis 2007, 10:53

Noszę się z zamiarem zrobienia sobie kontrolki nie właczonych świateł drogowych już od dość długiego czasu. Mam tylko z tym jeden problem. Skąd wytrzasnąć taką kontrolkę :?: Chodzi dokładnie o kontrolke świateł drogowych na czerwonym tyle. Czy czasem nie ma ktoś takiej na zbyciu :?: :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl