Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1Z] Problem z łożyskami

Awatar użytkownika
misiek440
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: misiek440 » 04 lip 2009, 12:56

Canibal, i bład łożyska powinno sie dokręcać kluczem dynamometrycznym anie na chama. Luz powinny mieć nieduży a jednak ma on być

Awatar użytkownika
melomarcin
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: melomarcin » 04 lip 2009, 16:38

misiek440 pisze:Canibal, i bład łożyska powinno sie dokręcać kluczem dynamometrycznym anie na chama. Luz powinny mieć nieduży a jednak ma on być
dokładnie, niewielki luz, i wszystko musi grać <ok> <ok>

serial28
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: serial28 » 04 lip 2009, 21:04

Witam.Kolego Ysiul metoda którą opisałem jest dla osób które nie mają dostępu do klucza dynamometrycznego.A przypadek który ci się przytrafił wskazuje na to że mechanik wcale ci nie wymienił łożyska na nowe tylko stare dokręcił żeby nie było luzu na piaście a efekt wyszedł taki jak wyszedł. Luz ma być na łożysku dlatego iż podczas eksploatacji łożysko sią nagrzewa i zwiększa swoją objętość. Zresztą każdy kto wymienia łożysko powinien sprawdzić po jakimś czasie ten luz i czy piasta się nadmiernie nie grzeje.Więc nie pisz czy się ktoś zna czy nie :-)

Awatar użytkownika
olek70
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: olek70 » 05 lip 2009, 19:34

Jak auto stoi na ziemi, musi być wyczuwalny luz. Jak nie będzie luzu to po 10 tys. km. zacznie wyć i będzie do wymiany. Jak nie masz klucza dynamometrycznego, to na podniesionym aucie podciągaj po trochu do momentu, aż luz będzie prawie niewyczuwalny. W trakcie dociągania pokręcaj kołem. Potem zawleczka i do przodu. Ja tak robię od lat i jest ok.

ysiul
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ysiul » 05 lip 2009, 21:25

serial28 pisze:Więc nie pisz czy się ktoś zna czy nie :-)
przepraszam że podważyłem Twój autorytet a łożyska dali nowe sam widziałem tylko po prostu jak dokręcili na chama to widocznie w jednym kole zapomnieli poluzować dla tego być może opisywana przez innych metoda która polega na sprawdzaniu czy jest jeszcze luz czy nie może wydawać się bezpieczniejsza bo nie ma obawy że łożysko się przegrzeje jak było w moim przypadku bo ktoś zapomni poluzować- rożnie to bywa nie raz przerwie się w połowie pracę i można zapomnieć o poluzowaniu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła i felgi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl