Danek,
kolego Danek mam do Ciebie takie pytanie a raczej prośbę żebyś mi poradził co zrobić.
Mam audi b4 2.0 66kw 8-zaworowy ABT i mam w nim gaz STAG2-L porać mi na co mam zmienić elektrykę żeby paliła mniej bo teraz mi pali dużo. butla w kole wchodzi 33 l gazu i robię na tym 210 kilometrów. Jeżdżę spokojnie tak do 120 km/h za miastem max i po mieście przepisowo a pali bardzo dożo. Da się coś z tym zrobić
[b4 80 ABK] szybkie pytanie o instalację lpg
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Załóż Bingo M albo Staga 100. Ile lat ma instalacja i w jakim stanie jest sonda lambda? Sonda ma ogromne znaczenie jeśli chodzi o spalanie LPG.misio482 pisze:na co mam zmienić elektrykę
Przy okazji, na przyszłość nie wcinaj się do wątków, które nie dotyczą Twojego silnika, w ten sposób robi się bałagan i potem ciężko znaleźć jakieś konkretne informacje.
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Jeśli sonda rzeczywiście jest w doskonałym stanie to wymiana elektroniki i porządna regulacja może zmniejszyć spalanie. Jednak przyczyną zwiększonego spalania może też być zużyty reduktor, dlatego pytałem o wiek instalacji. Trudno coś wyrokować na odległość ale moim zdaniem jest to wina sondy, reduktora i regulacji. Sama elektronika niewiele pomoże jeśli te elementy nie będą 100% sprawne, a instalacja dobrze wyregulowana.misio482 pisze:Czy wymiana tej instalacji zmieni spalanie ze będzie mniejsze.
Danek,
Reduktor to ta banka od gazu inaczej parownik tak? Dobrze mysle.
Jesli reduktor to, to co mysle to robiłem go w tamtym roku juz. Cały był robiony. Wymiana mębrany i wszystkiego co tam mozna zrobic czyli była robiona regeneracja całego parownika. Sąda niby dobra tak mi powiedział ten gazownik i tak jak Ty powiedział ze STAG2-L to niezbyt dobra elektryka. Mam jesze inna sade taka na zapasie bo sobie załatwiłem tylko ona nie jest orginalna od tego samochodu ale jest Bosha i na 3 piny 2 białe i jeden czarny. Mozna by ja było załozyc jak by tamta okazała sie nie dobra. Pasowała by. Dzis podjade do gazownika i spytam go o BingoM ile bedzie kosztowała wymiana i czy ma taką instalacje. Denerwóje mnie to ze on tyle pali. Inym miesci sie w miescie w 12l a na trasie schodzi im do 10 l, a mi az tyle pali:(. Ty tez masz ABT i ile Ci spala w miescie ; na trasie i w mieszanym .
Reduktor to ta banka od gazu inaczej parownik tak? Dobrze mysle.
Jesli reduktor to, to co mysle to robiłem go w tamtym roku juz. Cały był robiony. Wymiana mębrany i wszystkiego co tam mozna zrobic czyli była robiona regeneracja całego parownika. Sąda niby dobra tak mi powiedział ten gazownik i tak jak Ty powiedział ze STAG2-L to niezbyt dobra elektryka. Mam jesze inna sade taka na zapasie bo sobie załatwiłem tylko ona nie jest orginalna od tego samochodu ale jest Bosha i na 3 piny 2 białe i jeden czarny. Mozna by ja było załozyc jak by tamta okazała sie nie dobra. Pasowała by. Dzis podjade do gazownika i spytam go o BingoM ile bedzie kosztowała wymiana i czy ma taką instalacje. Denerwóje mnie to ze on tyle pali. Inym miesci sie w miescie w 12l a na trasie schodzi im do 10 l, a mi az tyle pali:(. Ty tez masz ABT i ile Ci spala w miescie ; na trasie i w mieszanym .