[1.9TDI 1Z] Samochód kopci na siwo / czarno.
witam forumowiczów, prosze podpowiedzcie bo to mój pierwszy diesel :oops: , ale
samochód odpalam i puszcza czarny dymek i chyba to normalne, potem pracuje i nie dymi, ale na ciepłym silniku jak pedał wcisnę w podłogę wypuści z siebie jasny dym. Oczywiście przyspiesza super, ale czy mam mieć powody do obawy. ??
dziękuję
samochód odpalam i puszcza czarny dymek i chyba to normalne, potem pracuje i nie dymi, ale na ciepłym silniku jak pedał wcisnę w podłogę wypuści z siebie jasny dym. Oczywiście przyspiesza super, ale czy mam mieć powody do obawy. ??
dziękuję
- penki00 (usunięty)
- Forum Audi 80
- penki00 (usunięty)
- Forum Audi 80
no bo raz że jak nie stoisz za autem albo z boku tak jak kamera to tego nie widzisz przez szybę, a dwa jak jedziesz to już w ogóle nic nie widać:)obcy21 pisze:mój podobnie potrafi zakopcić jak jest nierozgrzany, ale jak już cieplutki to nic a nic nie kopci... - przynajmniej nie widzę za sobą chmury dymu itp.
U siebie widzę że mocniej kopci na biodislu, ale to też właśnie muszę stać za nim i ktoś musi depnąć.... Przed remontem silnika gdy palił olej, jak się wjeżdżało np. na autostradę i dociągnęło go na trójce do 3,5-4 kRPM to zostawała za mną chmura dymu:P
jak może diesel nie kopcić?? każdy kopci jak jest zimny a jak jedziesz zredukujesz bieg dasz mu gaz to i najnowsze diesle jak buchną aż czarno a masz wtryski dobrze poustawiane?? moze zaduża dawka paliwa ? wystarczy jak pod gore jedziesz i mocno autu depniesz to w lusterku zawsze widać małą chmurke.