Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3] Problem z przekaźniekiem w butli gazowej.

Wszystko co związane z LPG
ODPOWIEDZ
lukasjakobs
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3] Problem z przekaźniekiem w butli gazowej.

Post autor: lukasjakobs » 07 lip 2009, 15:31

A Więc Audi 80 B3 90 r. 18 benzyna + LPG, gaźnik. Instalacja LOvato.

Podczas przekręcenia stacyjki, w pozycji benzyna, wszystko działa ok. Tzn samochód odpala i jedzie.

Jednak jeśli chce odpalić na gazie, to jest problem z przekaźnikiem w zbiorniku gazu, bądz z jego sterowaniem.

1 raz na 20 przekaźnik zadziała ( i zaświeci kontrolka od gazu) w porzadku i mi odpali.

Również podczas jazdy na benzynie chcąc przełączyć na gaz muszę kilkakrotnie przełącznikiem manewrować, benzyna, gaz, benzyna, gaz i dopiero po kilkunastu próbach elektrozawór w butli zadziała ( i zaświeci kontrolka od gazu że jest przełączone na gaz) , co to może być ??

Może ktoś sie spotkał ? Jakieś pomysły ??

Instalacja LOVATO
Ostatnio zmieniony 07 lip 2009, 15:51 przez lukasjakobs, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Grzegorzbielsko
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Grzegorzbielsko » 07 lip 2009, 17:46

Jeśli przełączenie na gaz jest w 100% w twoim przypadku związane z zaświeceniem kontrolki na przełączniku to elektrozawór (bo chyba o niego Ci chodzi)w butli jest w porządku. Ja stawiałbym na wypalone/zanieczyszczone styki w samym przełączniku bądź sprawdź jeśli ma on wtyczkę na jej połączenie.

w.a.n.t.e.d
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: w.a.n.t.e.d » 07 lip 2009, 18:40

Sprawdź całą wiązke od instalacji gazowej. Szczególnie patrz na wstawione na przewody bezpieczniki które mogą po zajściu wilgoci nie łączyć/zaśniedzieć. Ja miałem to samo. Po przestudiowaniu wiązki okazało się, że zaśniedział właśnie bezpiecznik i kicha. Więc otwieraj maske i sprawdzaj głównie przy sterowniku.

Awatar użytkownika
kardi21
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kardi21 » 07 lip 2009, 22:55

podstaw inny sprawny przełącznik benzyna gaz,ja bym przełącznik właśnie obstawiał.

Awatar użytkownika
shellah
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Artur
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 2.8 AAH+lpg

Post autor: shellah » 07 lip 2009, 23:19

jeśli masz standardowy przełącznik 1-0-2 to często się zdarza że on szwankuje ;-) mój brat wymieniał już 3 razy bo luty coś nie wytrzymywały i się przepalał-najlepiej rozbierz i przeczyść, ewentualnie jeśli to instalka II gen zresetuj pseudokompa :-) odłącz i podłącz wtyczkę do niego <ok>

lukasjakobs
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Dzieki

Post autor: lukasjakobs » 08 lip 2009, 19:37

kardi21 pisze:podstaw inny sprawny przełącznik benzyna gaz,ja bym przełącznik właśnie obstawiał.
Dokładnie taka była przyczyna, przesmarowałem wd 40 i śliga jak nówka:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl