[b4] lakier
[b4] lakier
witam chcialem sie dowiedziec czy wie ktos co to jest za lakier
i kolejne moje pytanie czy da sie cos zrobic z maska jak sa na niej odpryski lakieru tak jak by bylo to od kamykow ??
czy trzeba to malowac ??
i kolejne moje pytanie czy da sie cos zrobic z maska jak sa na niej odpryski lakieru tak jak by bylo to od kamykow ??
czy trzeba to malowac ??
no name, nr koloru masz w bagażniku na karteczce przyklejonej we wnęce koła zapasowego. licz się z tym, że przez te lata kolor delikatnie wyblakł więc musisz to uwzględnić przy ewentualnym dorabianiu np. zaprawki, bo będzie się różnić. gdzieś na forum albo w centrum też była rozpiska kolorów lakieru 80-tek
z tymi odpryskami na masce, to zależy jak duże one są i ile ich jest. generalnie powinno się pomalować ale można najpierw próbować inaczej podjedź do lakiernika niech Ci dorobi zaprawkę wg tego co napisałem wyżej, potem bierzesz dość grubą igłę i nanosisz nią bardzo cienką warstwę na tej farby w miejsca odprysków. lepiej więcej warstw, a cieńszych niż jedną, a grubą. oczywiście przed malowaniem dobrze odtłuść te miejsca np. benzyną ekstrakcyjną. po wszystkim pozostawiasz auto do wyschnięcia i na drugi dzień (po min. 24 godzinach) jedziesz pastą Tempo.
z tymi odpryskami na masce, to zależy jak duże one są i ile ich jest. generalnie powinno się pomalować ale można najpierw próbować inaczej podjedź do lakiernika niech Ci dorobi zaprawkę wg tego co napisałem wyżej, potem bierzesz dość grubą igłę i nanosisz nią bardzo cienką warstwę na tej farby w miejsca odprysków. lepiej więcej warstw, a cieńszych niż jedną, a grubą. oczywiście przed malowaniem dobrze odtłuść te miejsca np. benzyną ekstrakcyjną. po wszystkim pozostawiasz auto do wyschnięcia i na drugi dzień (po min. 24 godzinach) jedziesz pastą Tempo.
ze zdjęcia, to auto wygląda całkiem nieźle. przejedź całą budę pastą Tempo i zobacz jaka będzie różnica. Ja używam czeskiej pasty tempo lekkościernej w czarnym pudełku i tą polecam.no name pisze:w sumie to by sie przydalo cale autko pomalowac
pasta tempo jest tania jak barszcz :mrgreen: a jeżeli chodzi o malowanie całego auta, to licz się ze sporym wydatkiem - ok. 2 tys. zł (zależy od lakiernika)no name pisze:tylko jaki moze byc koszt ??
ps.
ja bym się w malowanie całego auta nie pchał. potem przy sprzedaży każdy Ci będzie wmawiał, że jest bite
wbrew pozorom pasta Tempo czyni cuda więc zawsze warto spróbować, zwłaszcza, że koszt jest niewielki - jakbyś trochę poszukał na forum, to byś nie pytałno name pisze:sama pasta cos da ??
Edit:
jak Cię to interesuje regeneracja lakieru i plastików, to zobacz ten temat: https://audi80.pl/jak-nalezy-dbac-o- ... ght=glinka
- Matysss_90
- Forum Audi 80
- Matysss_90
- Forum Audi 80
no name, pojedź do lakiernika, pokaż mu naklejkę, on odczyta kolor i pokaże Ci do na wzorniku. wtedy będziesz wszystko wiedział. Jeśli masz zamiar dorabiać np. zaprawkę, to uwględnij to, że Twój lakier już trochę wyblakł w porównaniu do tego jak był nowy i musisz dobrać nieco jaśniejszy żeby się nie odznaczał.
niestety też nie mogę tego znaleźć akurat. jeśli to nie było na forum, to na którejś ze stron o Audi.no name pisze:masz namiary na tą rozpiskę z kolorami lakierów???
- Matysss_90
- Forum Audi 80
- Matysss_90
- Forum Audi 80
http://www.uniquecarsandparts.com.au/co ... n_audi.htm
tu macie stronke z numerami i nazwami troszke tego jest trzeba chiwlke poswiecic na szukanie :pp
[ Dodano: 2009-07-11, 17:54 ]
MAKE COLOUR CODE FROM TO TYPE
VOLKSWAGEN-AUDI BLUE PEARL LZ5T 1991 1996 METALLIC
tu macie stronke z numerami i nazwami troszke tego jest trzeba chiwlke poswiecic na szukanie :pp
[ Dodano: 2009-07-11, 17:54 ]
MAKE COLOUR CODE FROM TO TYPE
VOLKSWAGEN-AUDI BLUE PEARL LZ5T 1991 1996 METALLIC
nazwę koloru wg modeli i roczników można sprawdzić tu: http://www.audiklub.org/dane/80/b4.html
wystarczy wybrać rok modelowy auta i pojawiają się kolory z danego rocznika
wystarczy wybrać rok modelowy auta i pojawiają się kolory z danego rocznika