[80 B3 2.0E AAD] Ciepły nie chce odpalać
[80 B3 2.0E AAD] Ciepły nie chce odpalać
witam niestety w opcji szukaj nieznalazlem mojego problemu
jak mam zimny silnik to na benzynie pali ok i ma niecale 2000 obrotow
a jak cieply to niepali wcale
bylem u mechanika i po pewnych pomiarach przy tych wezykch na filtrze powietrza to chyba jakis rozdzielacz paliwa i tam jest kostka stwierdzil ze:
komputer daje odwrotnie polaryzacje i odcina paliwo
po odlaczeniu tej kostki odpala normalnie tylko komputer niesteruje iloscia palwa
diagnoza- komp do wymiany
czy napewno bo troche kosztuje a innego niemam zeby sprawdzic
jak kupilem auto to mial urwany kabel od lambdy
auto mam 3 tygodnie 2.0 aad mechaniczny wtrysk
ps: na lpg pali czy cieply czy zimny
jak mam zimny silnik to na benzynie pali ok i ma niecale 2000 obrotow
a jak cieply to niepali wcale
bylem u mechanika i po pewnych pomiarach przy tych wezykch na filtrze powietrza to chyba jakis rozdzielacz paliwa i tam jest kostka stwierdzil ze:
komputer daje odwrotnie polaryzacje i odcina paliwo
po odlaczeniu tej kostki odpala normalnie tylko komputer niesteruje iloscia palwa
diagnoza- komp do wymiany
czy napewno bo troche kosztuje a innego niemam zeby sprawdzic
jak kupilem auto to mial urwany kabel od lambdy
auto mam 3 tygodnie 2.0 aad mechaniczny wtrysk
ps: na lpg pali czy cieply czy zimny
Ostatnio zmieniony 04 maja 2007, 20:04 przez silentfox, łącznie zmieniany 2 razy.
Przy silniku AAD znajduje sie urządzenie wtryskowe mechaniczne Ke-Motronic, sterowane przez centralne urządznie sterujące ( pot. komp.) Centr. urządz. sterujące zczytuje dane z czujnika temperatury, sondy, czujnika termiczno-czasowego, spalania stukowego...i po przetworzeniu reguluje-steruje dawkami paliwa, powietrza, wyprzedzenia zapłonu.... Piszesz że był zerwany przewód od sondy... Wtedy centr. urządz. sterujace przeszło w tryb awaryjny i nadal chyba w nim pracuje... Pasowało by podpiąć do urządzenia diagnostycznego silnika, odczytać i skasować błędy....Jeżeli i to nie pomoże, wtedy wymiana...
Pozdrawiam - Adam.
Pozdrawiam - Adam.
Re: [2.0czy dzialanie komputera ma zwiazek z temperatura sil
Wymieniłeś sonde lambda , czy lutowałeś przewód?silentfox pisze:jak kupilem auto to mial urwany kabel od lambdy
kupilem z urwanym kablem i mechanik placzyl go na takie wsuwane blaszki a propo bledow
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... ba47d.html
tak pisze w ksiazce a umnie sa trzy gniazda (czarne zielone i niebieskie )i teraz niewiem jak mam to podlaczyc zeby odczytac kod usterek
tak pisze w ksiazce a umnie sa trzy gniazda (czarne zielone i niebieskie )i teraz niewiem jak mam to podlaczyc zeby odczytac kod usterek
dobry diagnosta poradzi sobie z tym...no chyba, że sam jesteś posiadaczem urządzenia VAG-com lub USB taki interfejs można zakupić na allegro, koszt ok 120złsilentfox pisze:kupilem z urwanym kablem i mechanik placzyl go na takie wsuwane blaszki a propo bledow
w nowszych modelach audi jest potrzebna tylko linia K no i oczywiście "+" i "-"
Byśmy sie dobrze zrozumieli: piszesz o czujniku temp. silnika ( podaje info o temp. silnika do centr. urz. ster. i na wskaznik) czy o czujniku czasowo-cieplnym ( odpowiada głównie za wtryskiwacz rozruchowy...) :?: Jeżeli o czasowo-cieplnym, to wymień go ale nie włoski szajs ( bo wszystko zgłupieje), najlepiej na oryginał, z serwisu lub szrotu...silentfox pisze:jak odlacze czujnik temperatury to chodzi ale chyba w awaryjnym a jak podlacze to gasnie.....a sprawdzalem czujnik to jest ok
Pozdrawiam - Adam.
ten czujnik 2 pinowy
to teraz niewiem od czego on jest ale napewno 2 pinowy
jak ten czujnik odlacze to chodzi, a jak jest podlaczony to jak zimny silnik to odpala, a jak cieply to lapie ale zaraz gasnie
czy jak odlacze akumulator to sie komputer zresetuje ?? bo tak mi tez radzili
pozdrawiam wszystkim i wielkie dzieki
to teraz niewiem od czego on jest ale napewno 2 pinowy
jak ten czujnik odlacze to chodzi, a jak jest podlaczony to jak zimny silnik to odpala, a jak cieply to lapie ale zaraz gasnie
czy jak odlacze akumulator to sie komputer zresetuje ?? bo tak mi tez radzili
pozdrawiam wszystkim i wielkie dzieki