witam, czy miał ktoś z was taki przypadek ze silnik strzelał w kolektor wydechowy po odpuszczeniu nogi z gazu?
zaczeło się to dziać od jakiegoś czasu, wcześniej tego nie było.
sprawdziłem sonde, iskre i nie wiem gdzie dalej szukać,z tego co wiem poprzedni właściciel zdemontował instalację.po kupnie nic się nie działo przez długi czas. i mam wrażenie że mi więcej pali.
Zapoznaj się z zasadami tytułowania wątków i stosuj tagi zgodne z regulaminem.
[B4 NG] Silnk strzela bez LPG
[B4 NG] Silnk strzela bez LPG
Ostatnio zmieniony 14 lip 2009, 20:52 przez Lester, łącznie zmieniany 3 razy.
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
Lester, to się nazywa spalanie stukowe.Masz b.bogatą mieszankę(co wyjaśnia podwyższone spalanie) lub nieprawidłowo ustawiony zapłon.Stawiam jednak na bogatą mieszankę.Kontrola wydechu też jest wskazana,odetkany,luzniejszy(czyli przedmuchany,stawiający mniejszy opór spalinom)wydech sprzyja spalaniu stukowemu.
Stary zatkany filtr powietrza skutecznie utrudnia zasysanie powietrza co tez może powodować bogatą mieszankę.
Podobnie stare nie do końca sprawne świece nie dające odpowiednio mocnej iskry mogą powodować niedostateczne spalanie mieszanki w komorach i zjawisko spalania stukowego gotowe.
P.S.Osobiście mam tak wyregulowany gaz w NG aby mieszanaka była bardzo bogata.Silnik ma zdecydowanie lepszy ciąg w średnim i niskim zakresie obrotów,nie strzela w kolektor dolotowy.Do tego sportowy wydech i przy każdym odpuszczeniu gazu pięknie potrafi "chrapnąć" w wydech a jak się dohamowuje ostro przed zakrętem(ostre hamowanie połączone z redukcją biegów aby wspomóc heble w zakresie 4700-6000obr./min to wydech potrafi wypluć raz i drugi piękną "marchewe" :mrgreen:
[ Dodano: 2009-07-13, 20:04 ]
P.S.2 Zwróć uwagę jak formułuje się tematy na forum co powinno być w nawiasach itp.
Stary zatkany filtr powietrza skutecznie utrudnia zasysanie powietrza co tez może powodować bogatą mieszankę.
Podobnie stare nie do końca sprawne świece nie dające odpowiednio mocnej iskry mogą powodować niedostateczne spalanie mieszanki w komorach i zjawisko spalania stukowego gotowe.
P.S.Osobiście mam tak wyregulowany gaz w NG aby mieszanaka była bardzo bogata.Silnik ma zdecydowanie lepszy ciąg w średnim i niskim zakresie obrotów,nie strzela w kolektor dolotowy.Do tego sportowy wydech i przy każdym odpuszczeniu gazu pięknie potrafi "chrapnąć" w wydech a jak się dohamowuje ostro przed zakrętem(ostre hamowanie połączone z redukcją biegów aby wspomóc heble w zakresie 4700-6000obr./min to wydech potrafi wypluć raz i drugi piękną "marchewe" :mrgreen:
[ Dodano: 2009-07-13, 20:04 ]
P.S.2 Zwróć uwagę jak formułuje się tematy na forum co powinno być w nawiasach itp.
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
nitromek, uff...dobrze że skumałeś chociaż ty bo zaczynałem mieć kompleksy czy aby na pewno zrozumiale piszę ,panowie piszę wyraznie i nie ma tam słowa o dolotowcu.
Lester, poza filtrem powietrza,świecami,sprawdz to co możesz zrobić we własnym zakresie:-szczelność ukł.wydechowego
-poprawne ustawienie zapłonu(jeśli nie potrafisz-mechanik)
-skład mieszanki i ew.regulacja(mechanik wyposażony w analizator spalin).
Spalanie stukowe czyli strzały z wydechu to dopalanie się nie dokońca spalonej w komorach mieszanki paliwowo-powietrznej.Może być efektem zbyt bogatej mieszanki,zatkanego filtra powietrza,wyeksploatowanych świec,,nieszczelnego wydechu,bądz nieprawidłowo ustawionego zapłonu.Może być to także padnięta sonda lambda(stąd bogatsza mieszanka).
Lester, poza filtrem powietrza,świecami,sprawdz to co możesz zrobić we własnym zakresie:-szczelność ukł.wydechowego
-poprawne ustawienie zapłonu(jeśli nie potrafisz-mechanik)
-skład mieszanki i ew.regulacja(mechanik wyposażony w analizator spalin).
Spalanie stukowe czyli strzały z wydechu to dopalanie się nie dokońca spalonej w komorach mieszanki paliwowo-powietrznej.Może być efektem zbyt bogatej mieszanki,zatkanego filtra powietrza,wyeksploatowanych świec,,nieszczelnego wydechu,bądz nieprawidłowo ustawionego zapłonu.Może być to także padnięta sonda lambda(stąd bogatsza mieszanka).