Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 NG] Silnk strzela bez LPG

Wszystko co tyczy się silników rzędowych pięciocylindrowych.
ODPOWIEDZ
Lester
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 NG] Silnk strzela bez LPG

Post autor: Lester » 13 lip 2009, 17:08

witam, czy miał ktoś z was taki przypadek ze silnik strzelał w kolektor wydechowy po odpuszczeniu nogi z gazu?
zaczeło się to dziać od jakiegoś czasu, wcześniej tego nie było.
sprawdziłem sonde, iskre i nie wiem gdzie dalej szukać,z tego co wiem poprzedni właściciel zdemontował instalację.po kupnie nic się nie działo przez długi czas. i mam wrażenie że mi więcej pali.

Zapoznaj się z zasadami tytułowania wątków i stosuj tagi zgodne z regulaminem.
Ostatnio zmieniony 14 lip 2009, 20:52 przez Lester, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
shellah
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Artur
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 2.8 AAH+lpg

Post autor: shellah » 13 lip 2009, 19:08

Nie bardzo rozumiem o jakie strzały chodzi w kolektor wydechowy :-? zwykle strzały są w dolot tj. przepływkę.
Możliwe że masz nieszczelny układ dolotowy.
Sprawdź również układ wydechowy może jest przytkany.

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 13 lip 2009, 20:02

Lester, to się nazywa spalanie stukowe.Masz b.bogatą mieszankę(co wyjaśnia podwyższone spalanie) lub nieprawidłowo ustawiony zapłon.Stawiam jednak na bogatą mieszankę.Kontrola wydechu też jest wskazana,odetkany,luzniejszy(czyli przedmuchany,stawiający mniejszy opór spalinom)wydech sprzyja spalaniu stukowemu.
Stary zatkany filtr powietrza skutecznie utrudnia zasysanie powietrza co tez może powodować bogatą mieszankę.
Podobnie stare nie do końca sprawne świece nie dające odpowiednio mocnej iskry mogą powodować niedostateczne spalanie mieszanki w komorach i zjawisko spalania stukowego gotowe.
P.S.Osobiście mam tak wyregulowany gaz w NG aby mieszanaka była bardzo bogata.Silnik ma zdecydowanie lepszy ciąg w średnim i niskim zakresie obrotów,nie strzela w kolektor dolotowy.Do tego sportowy wydech i przy każdym odpuszczeniu gazu pięknie potrafi "chrapnąć" w wydech a jak się dohamowuje ostro przed zakrętem(ostre hamowanie połączone z redukcją biegów aby wspomóc heble w zakresie 4700-6000obr./min to wydech potrafi wypluć raz i drugi piękną "marchewe" :mrgreen:

[ Dodano: 2009-07-13, 20:04 ]
P.S.2 Zwróć uwagę jak formułuje się tematy na forum co powinno być w nawiasach itp.

Lester
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Lester » 13 lip 2009, 20:12

dziś wymieniłem filtr powietrza i jest nadal to samo, ale podkreślam nie mam instalacji LPG.

Awatar użytkownika
shellah
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Artur
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 2.8 AAH+lpg

Post autor: shellah » 13 lip 2009, 23:21

luc_OP_Q89 ale on pisze że mu strzela w kolektor wydechowy nie dolotowy więc czegoś nie rozumiem :-/

Czy po strzałach jest jakaś reakcja silnika :?:

nitromek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: nitromek » 13 lip 2009, 23:42

Z tego co kolega luc_OP_Q89 wcześniej napisał, zrozumiałem, że nie całe paliwo spala się w komorze, a reszta dopala się w kolektorze wydechowym, i stąd są strzały.

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 14 lip 2009, 06:48

nitromek, uff...dobrze że skumałeś chociaż ty bo zaczynałem mieć kompleksy czy aby na pewno zrozumiale piszę ;-) ,panowie piszę wyraznie i nie ma tam słowa o dolotowcu.
Lester, poza filtrem powietrza,świecami,sprawdz to co możesz zrobić we własnym zakresie:-szczelność ukł.wydechowego
-poprawne ustawienie zapłonu(jeśli nie potrafisz-mechanik)
-skład mieszanki i ew.regulacja(mechanik wyposażony w analizator spalin).
Spalanie stukowe czyli strzały z wydechu to dopalanie się nie dokońca spalonej w komorach mieszanki paliwowo-powietrznej.Może być efektem zbyt bogatej mieszanki,zatkanego filtra powietrza,wyeksploatowanych świec,,nieszczelnego wydechu,bądz nieprawidłowo ustawionego zapłonu.Może być to także padnięta sonda lambda(stąd bogatsza mieszanka).

Lester
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Lester » 17 lip 2009, 00:28

no zagadka rozwiązana :-D
wyregulowałem zapłon i wymieniłem przewody, wreszcie usterka usunięta, dzieki za pomoc i chęci :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki pięciocylindrowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl