Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 b3 89rok] Automat ślizga sie jak by sprzęgło padło

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
pjuras1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 b3 89rok] Automat ślizga sie jak by sprzęgło padło

Post autor: pjuras1 » 20 lip 2009, 12:18

Witam wszystkich,mam następujący problem.
w mojej b3 zaczeło się w przeciągu paru minut ślizgać sprzęgło(a przynajmniej tak to wyglonda) dojechałem zaparkowałem a po godzinie już dupa
objawy są takie :
ciężko rusza do przodu zaczyna się toczyć przy 3 do 4 tys obrotów
max prędkość przy naprawdę delikatnym trzymaniu gazu to 30 km/godz
na wstecznym przy włączeniu słychać jakiś stuk ,natomiast jedzie bez problemu ,ba!! nawet miesza kołami
olej wymieniłem 1 mies wczesniej
co by tu jeszcze dodać? tylko do przodu nie bardzo chce jechać

jeśli ktoś potrafi mi pomóc w zlokalizowaniu usterki to poproszę bo nie chce żeby mnie znowu jakiś mechanik wkręcił i wymienił całą skrzynie a wystarczy jakaś pierdoła
DZIĘKUJE Z GÓRY PJURAS :cry:
:cry:
Ostatnio zmieniony 21 lip 2009, 14:25 przez pjuras1, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Niki20
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Dominik
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Niki20 » 21 lip 2009, 13:41

A różnicy pod nogą na sprzęgle nie wyczuwasz?? Ja bym obstawiał, że to sprzegło się skończyło... :-/

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 21 lip 2009, 14:27

Trzeba wziąć pod uwagę że kolega pisze o automatycznej skrzyni biegów. Dobrze by było gdyby wypowiedział się ktoś obeznany w temacie z automatami bo nie bardzo chyba można to porównywać z manualem. Gdyby w manualu poszło sprzęgło to raczej nie miałoby to znaczenia czy ktoś jedzie do przodu czy do tyłu - sprzęgło przecież cały czas działa tak samo. Nie wiem czy czasem skrzynia się nie posypała.

pjuras1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pjuras1 » 21 lip 2009, 18:51

z tego co sie już w między czasie dowiedziałem od mechaników specjalizujących sie w tej kwestji wychodzi ze to jakies tam tarczki w skrzyni, które są odpowiedzialne za przezłożenie, prawdopodobnie wyslizgały się przy 1 biegu, ze względu na to ze nie da sierozpędzic auta nie przezuca na2 bieg. niestety przy próbie przeparkowania ałtka szlak trafiło wszystko i teraz ani w tył ani w przód ,z tego co już sie dowiedziałem demontarz naprawa i ponownne włożenie w najgorszym wypadku wyniesie 1500 zł.Dam znac co poszło i ile kosztowało . POZDRAWIAM i myśle ze warto ciagnąć ten temat zeby inni wiedzieli co i jak robić w takim przypadku . Jedno napewno nie jechać raczej lawetować

[ Dodano: 2009-08-12, 23:36 ]
na razie moge dodac ze auto na warsztacie,a koszt lawety to 120 zł :)))) normalnie okolo 150 zł :evil:

[ Dodano: 2009-08-15, 12:25 ]
WITAM PONOWNIE . skączyło sie na rachunku w warsztacie na 1600 zł poszły wszystkie tarczki i dodatkowo pompa olejowa(skutek przeparkowywania) tak więc juz wiecie czym sie to kączy pozdrawiam :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl