[B3 80] brak jednego światła pozycyjnego (stopy działają)
[B3 80] brak jednego światła pozycyjnego (stopy działają)
Jak w temacie. Lewa tylna pozycja nie działa. Prawa tylna jest ok. Po obu stronach światła stopu działają. Co może być przyczyną i jak to naprawić? Dodam że sprawdzałem na drugiej żarówce i jest bez zmian tj. lewa pozycja nie pali. Prosze o pomoc bo w niedziele wyjeżdzam nad może z Warszawy w nocy i chciałbym być widoczny na trasie.
Re: [B3 80] brak jednego światła pozycyjnego (stopy działają
Pierwsza sprawa to namierzyć czego brakuje masy czy plusa. Jak już to sprawdzisz to trzeba sprawdzić przewody dochodzące do lampy. Masa do lamp tylnych jest podłączona z karoserii za lewą lampą. Plus idzie od kolumny kierowniczej i tam najprawdopodobniej jest problem.kacper85 pisze:Jak w temacie. Lewa tylna pozycja nie działa. Prawa tylna jest ok. Po obu stronach światła stopu działają. Co może być przyczyną i jak to naprawić? Dodam że sprawdzałem na drugiej żarówce i jest bez zmian tj. lewa pozycja nie pali. Prosze o pomoc bo w niedziele wyjeżdzam nad może z Warszawy w nocy i chciałbym być widoczny na trasie.
Jeśli nie uporasz się z problemem na czas proponuję tymczasowo podłączyć się do dobrej lampy i z niej pobrać brakujący sygnał. Takie połączenie daje Ci gwarancję że będziesz widziany na drodze. Jak wrócisz to zrobisz do porządku.
-
- Forum Audi 80
sprawdź czy masz światła postojowe z obu stron a następnie czy na światłach mijania. jeśli na światłach mijania nie będzie pozycji to konieczna ingerencja w przełącznikkacper85 pisze:Jak w temacie. Lewa tylna pozycja nie działa. Prawa tylna jest ok. Po obu stronach światła stopu działają. Co może być przyczyną i jak to naprawić? Dodam że sprawdzałem na drugiej żarówce i jest bez zmian tj. lewa pozycja nie pali. Prosze o pomoc bo w niedziele wyjeżdzam nad może z Warszawy w nocy i chciałbym być widoczny na trasie.
jeśli masz możliwość podłączyć innego pająka, to podmień nawet na kilka chwil i tak samo sprawdź, wtedy będziesz miał pewniaka
-
- Forum Audi 80
wykombinowałeś na szybko :roll: przerabiałem taką sprawę niedawno: sprawdziłem bezpiecznik, wymieniłem żarówke i dalej to samo. podpiąłem innego pająka i stała się jasność :lol:kacper85 pisze:Padł albo plus albo masa na lewej tylnej pozycji. Nie mam teraz czasu na elektryków więc podpiąłem sobie mase/plus z prawej lampy do lewej i świeci. Pewnie styki zaśniedziały
rozebrałem pająka, przeczyściłem i działa tak jak fabryka dała
Wrócę z urlopu to sprawdzę i oczyszczę końcówki instalacji przy pająku i przy światłach. Ale swoją drogą to chyba dość dziwne że pająk może dawać prąd na prawą pozycje natomiast na lewą nie daje? Słabo ogarniam elektrykę samochodową więc spierać się nie będę a sprawdzić i przy okazji oczyścić nie zaszkodzi po powrocie. Nie przeciążę instalacji prawego światła w ten sposób chwilowo spinając obie lampy :?:
-
- Forum Audi 80
samo oczyszczenie z zewnątrz nie wiem czy pomoże. ja dobrałem się do wnętrzności i tam robiłem zabiegkacper85 pisze:oczyszczę końcówki instalacji przy pająku i przy światłach.
czy dziwne :?: może kiedyś też tak uważałem póki nie zobaczyłem wnętrzności pająka. jest tam kilka styków, każdy odpowiada za inne świało :roll:kacper85 pisze:swoją drogą to chyba dość dziwne że pająk może dawać prąd na prawą pozycje natomiast na lewą nie daje
Na prawą i lewą stronę są osobne obwody, dlatego możesz sygnalizować postój nocą przy włączonej prawej lub lewej stronie. Sprawdź sobie czy masz przednią prawą pozycję, jeżeli masz to pająk jest ok a problem występuje na drodze przewód lampa (najczęściej zaśniedziały pin w kostce do lampy), jeżeli nie to pająk będzie do naprawy.kacper85 pisze:Ale swoją drogą to chyba dość dziwne że pająk może dawać prąd na prawą pozycje natomiast na lewą nie daje?
Spokojnie możesz podłączyć, jedna żarówka 5W nie przeciąży styków w pająku.kacper85 pisze:Nie przeciążę instalacji prawego światła w ten sposób chwilowo spinając obie lampy
Witam!
Mam dokładnie ten sam problem. prawa strona pozycyjnych mi nie świeci natomiast stopy tak. Cóż to takiego ten pająk o którym mowa? Jeśli się dowiem może uda mi się samemu coś tam zrobić. Jeszcze pytanko czy i w bezpiecznikach jest co sprawdzać? czy one też tak odpowiadają danej stronie?
[ Dodano: 2012-01-07, 16:57 ]
Już wiem co to takiego pająk:)
Mam dokładnie ten sam problem. prawa strona pozycyjnych mi nie świeci natomiast stopy tak. Cóż to takiego ten pająk o którym mowa? Jeśli się dowiem może uda mi się samemu coś tam zrobić. Jeszcze pytanko czy i w bezpiecznikach jest co sprawdzać? czy one też tak odpowiadają danej stronie?
[ Dodano: 2012-01-07, 16:57 ]
Już wiem co to takiego pająk:)