Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 80] brak jednego światła pozycyjnego (stopy działają)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kacper85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 80] brak jednego światła pozycyjnego (stopy działają)

Post autor: kacper85 » 23 lip 2009, 21:50

Jak w temacie. Lewa tylna pozycja nie działa. Prawa tylna jest ok. Po obu stronach światła stopu działają. Co może być przyczyną i jak to naprawić? Dodam że sprawdzałem na drugiej żarówce i jest bez zmian tj. lewa pozycja nie pali. Prosze o pomoc bo w niedziele wyjeżdzam nad może z Warszawy w nocy i chciałbym być widoczny na trasie.

Awatar użytkownika
Niki20
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Dominik
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Niki20 » 23 lip 2009, 22:17

Przeglądnij przewody czy czasem jakiś nie jest przerwany. :-/

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Re: [B3 80] brak jednego światła pozycyjnego (stopy działają

Post autor: Kubik » 23 lip 2009, 23:16

kacper85 pisze:Jak w temacie. Lewa tylna pozycja nie działa. Prawa tylna jest ok. Po obu stronach światła stopu działają. Co może być przyczyną i jak to naprawić? Dodam że sprawdzałem na drugiej żarówce i jest bez zmian tj. lewa pozycja nie pali. Prosze o pomoc bo w niedziele wyjeżdzam nad może z Warszawy w nocy i chciałbym być widoczny na trasie.
Pierwsza sprawa to namierzyć czego brakuje masy czy plusa. Jak już to sprawdzisz to trzeba sprawdzić przewody dochodzące do lampy. Masa do lamp tylnych jest podłączona z karoserii za lewą lampą. Plus idzie od kolumny kierowniczej i tam najprawdopodobniej jest problem.

Jeśli nie uporasz się z problemem na czas proponuję tymczasowo podłączyć się do dobrej lampy i z niej pobrać brakujący sygnał. Takie połączenie daje Ci gwarancję że będziesz widziany na drodze. Jak wrócisz to zrobisz do porządku.

grzesiek79
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzesiek79 » 24 lip 2009, 20:39

kacper85 pisze:Jak w temacie. Lewa tylna pozycja nie działa. Prawa tylna jest ok. Po obu stronach światła stopu działają. Co może być przyczyną i jak to naprawić? Dodam że sprawdzałem na drugiej żarówce i jest bez zmian tj. lewa pozycja nie pali. Prosze o pomoc bo w niedziele wyjeżdzam nad może z Warszawy w nocy i chciałbym być widoczny na trasie.
sprawdź czy masz światła postojowe z obu stron a następnie czy na światłach mijania. jeśli na światłach mijania nie będzie pozycji to konieczna ingerencja w przełącznik

jeśli masz możliwość podłączyć innego pająka, to podmień nawet na kilka chwil i tak samo sprawdź, wtedy będziesz miał pewniaka

Awatar użytkownika
kacper85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kacper85 » 24 lip 2009, 23:28

Dzięki za pomoc. Padł albo plus albo masa na lewej tylnej pozycji. Nie mam teraz czasu na elektryków więc podpiąłem sobie mase/plus z prawej lampy do lewej i świeci. Pewnie styki zaśniedziały. Kolego kubik dzięki za podpowiedź tymczasową <ok>

grzesiek79
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzesiek79 » 25 lip 2009, 08:54

kacper85 pisze:Padł albo plus albo masa na lewej tylnej pozycji. Nie mam teraz czasu na elektryków więc podpiąłem sobie mase/plus z prawej lampy do lewej i świeci. Pewnie styki zaśniedziały
wykombinowałeś na szybko :roll: przerabiałem taką sprawę niedawno: sprawdziłem bezpiecznik, wymieniłem żarówke i dalej to samo. podpiąłem innego pająka i stała się jasność :lol:
rozebrałem pająka, przeczyściłem i działa tak jak fabryka dała :-P

Awatar użytkownika
kacper85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kacper85 » 25 lip 2009, 18:17

Wrócę z urlopu to sprawdzę i oczyszczę końcówki instalacji przy pająku i przy światłach. Ale swoją drogą to chyba dość dziwne że pająk może dawać prąd na prawą pozycje natomiast na lewą nie daje? Słabo ogarniam elektrykę samochodową więc spierać się nie będę a sprawdzić i przy okazji oczyścić nie zaszkodzi po powrocie. Nie przeciążę instalacji prawego światła w ten sposób chwilowo spinając obie lampy :?:

grzesiek79
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzesiek79 » 26 lip 2009, 08:45

kacper85 pisze:oczyszczę końcówki instalacji przy pająku i przy światłach.
samo oczyszczenie z zewnątrz nie wiem czy pomoże. ja dobrałem się do wnętrzności i tam robiłem zabieg :-P
kacper85 pisze:swoją drogą to chyba dość dziwne że pająk może dawać prąd na prawą pozycje natomiast na lewą nie daje
czy dziwne :?: może kiedyś też tak uważałem póki nie zobaczyłem wnętrzności pająka. jest tam kilka styków, każdy odpowiada za inne świało :roll:

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 26 lip 2009, 08:56

kacper85 pisze:Ale swoją drogą to chyba dość dziwne że pająk może dawać prąd na prawą pozycje natomiast na lewą nie daje?
Na prawą i lewą stronę są osobne obwody, dlatego możesz sygnalizować postój nocą przy włączonej prawej lub lewej stronie. Sprawdź sobie czy masz przednią prawą pozycję, jeżeli masz to pająk jest ok a problem występuje na drodze przewód lampa (najczęściej zaśniedziały pin w kostce do lampy), jeżeli nie to pająk będzie do naprawy.
kacper85 pisze:Nie przeciążę instalacji prawego światła w ten sposób chwilowo spinając obie lampy
Spokojnie możesz podłączyć, jedna żarówka 5W nie przeciąży styków w pająku.

popek80

Post autor: popek80 » 07 sty 2012, 16:51

Witam!
Mam dokładnie ten sam problem. prawa strona pozycyjnych mi nie świeci natomiast stopy tak. Cóż to takiego ten pająk o którym mowa? Jeśli się dowiem może uda mi się samemu coś tam zrobić. Jeszcze pytanko czy i w bezpiecznikach jest co sprawdzać? czy one też tak odpowiadają danej stronie?

[ Dodano: 2012-01-07, 16:57 ]
Już wiem co to takiego pająk:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl