[ All ] Dobieranie lakieru\malowanie elementów.
[ All ] Dobieranie lakieru\malowanie elementów.
Witam, niedługo czeka mnie wymiana i malowanie 2 błotników i maski...
Razem z samochodem dostałem takie coś (baze i lakier) wraz z numerem lakieru:
Teraz moje pytanie:
Malować te elementy oryginalnym lakierem czy bawić sie w dobieranie odcienia :?: . Zależy mi aby jak najmniej widoczna była różnica między lakierami. Oryginalny lakier po tylu latach na pewno nie będzie taki sam jak ten z kodu. Może ktoś z Was ma z tym już jakieś doświadczenie :?:
Razem z samochodem dostałem takie coś (baze i lakier) wraz z numerem lakieru:
Teraz moje pytanie:
Malować te elementy oryginalnym lakierem czy bawić sie w dobieranie odcienia :?: . Zależy mi aby jak najmniej widoczna była różnica między lakierami. Oryginalny lakier po tylu latach na pewno nie będzie taki sam jak ten z kodu. Może ktoś z Was ma z tym już jakieś doświadczenie :?:
Po pierwsze sprawdź czy ten numer co dostałeś jest taki sam jak ten w bagażniku. Na podstawie tego numeru i tak będziesz miał robiony kolor. Teraz pozostaje kwestia odcieni oraz dobrego oka pracownika mieszalni. Do tego dochodzi umiejętność pracy lakiernika oraz to czy maluje cały element czy z przejściami na drugi (cieniowanie). Przy takim cieniowaniu jest wręcz nie możliwe poznanie różnicy koloru. Tyle że za taka usługę się trochę dopłaca. Jeżeli samochód ma orginalny kolor do tej pory (czyli nie był jeszcze malowany) to z doborem koloru nie będzie problemu. Jeśli chcesz mieć dobrze dobrany kolor to polecam firmę STANDOX. Mają dobrze opracowane receptury :->
PS: Jeśli chodzi o kolor to powinno być coś podobnego do tego (trzecia jest zawsze cyfra) - LC6P, LS5N, LA9Z, LB7Z, itp.
A na moim Competition jest LA9U :mrgreen:
PS: Jeśli chodzi o kolor to powinno być coś podobnego do tego (trzecia jest zawsze cyfra) - LC6P, LS5N, LA9Z, LB7Z, itp.
A na moim Competition jest LA9U :mrgreen:
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Tomasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
przed malowaniem trzeba odtłuscic bardzo dobrze. wystarczy benzyna ekstrakcyjna do tego moj kolega kiedys do astry sobie kupił lakier w sprayu podał numer lakieru tylko :mrgreen: małe klepanie w garazu szpachla i podklad i nawalił tego sprayu i auto jak nowe :mrgreen:OGr pisze:Chodziło mi jak wyczyścić powierzchnię przed, i jak to zabezpieczyć po.
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Tomasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Wczoraj byłem w mieszalni lakieru i panowie powiedzieli mi co i jak. W sumie obawiałem się że więcej będzie mnie to kosztowało. Koszt lakieru (bazy) w sprayu 300 ml około 40-45 zł. Przynoszę oryginalny kod lakieru samochodu i tak jak napisał FranoF1 klapkę wlewu paliwa i chłopaki już dobiorą odpowiedni odcień
bono84 - Dzieki za info co do malowania dokładki zderzaka (ja ostatnio zamówiłem i czekam na paczke :-> ) Muszę jeszcze kupić nowy zderzak przedni i wszystko spasować
Nakładke zderzaka malowałeś juz zamontowaną na samochodzie czy zakładałeś pomalowaną :?: Jak sie sprawuje dokładka po malowaniu :?: Nie pęka nigdzie lakier :?:
bono84 - Dzieki za info co do malowania dokładki zderzaka (ja ostatnio zamówiłem i czekam na paczke :-> ) Muszę jeszcze kupić nowy zderzak przedni i wszystko spasować
Nakładke zderzaka malowałeś juz zamontowaną na samochodzie czy zakładałeś pomalowaną :?: Jak sie sprawuje dokładka po malowaniu :?: Nie pęka nigdzie lakier :?:
-
- Forum Audi 80