Witam
Mam pytanie odnośnie zamiany silnika z 1.8 benzyna na 1.6 diesel bez turbo.
Szukałem na forum ale nic na ten temat nie znalazłem bo większość jest odnośnie 1.9 chociaż podobno takich wątków było dużo
Chciałem się dowiedzieć czy taki zabieg jest opłacalny bo posiadam silnik 1.6 diesel a mój 1.8 już jest nieźle dojechany, a remont już jest nie opłacalny.
Ewentualnie czy mógłby ktoś coś doradzić w tym temacie co i jak?
Pozdrawiam
[b3 1.8 PM] zamiana na diesla
-
- Forum Audi 80
karol121, wszystkich namawiasz na TDI i <ok> , ale napisz o kosztach takiej impry i że to nie p&p i pompa do zrobienia żeby to jakoś chodziło , czas , wiedza i umiejętności , i fakt to ma plusy :mrgreen: , 1.6 na 1.8 zabieg prosty , wyjmujesz i wkładasz , zgłaszasz na przeglądzie zmianę i w urzędzie
karol121, ile ci $$$ i czasu zeszło z 1Z
-
- Forum Audi 80
poszukaj i znajdzieszpiomal1987 pisze:A czy macie gdzieś może schemat jak podłączyć przekaźnik świec żarowych?
nic nie musisz zmieniasz , skrzynia i mocowanie p&p- silnik Audi lub VW B2 , dodajesz filtr paliwa ON do obecnego układu , nie ma ster. wszystko już było ciut chęci bo i ja i koledzy to opisywalipiomal1987 pisze:Oraz czy nic nie trzeba zmieniać w zawieszeniu, czy skrzynia biegów (V) pasuje, mocowaniu silnika, układzie paliwowym i wiązce kabli do sterownika?
wszystkich namawiam na tdi bo to silnik z bezpośrednim wtryskiem ktorego zalety kazdy chyba zna na tym forum w stosunku do silnika z komora wirowa, a co do kosztow to zalezy kto za ile kupi czesci czyli silnik + pompa wtryskowa np od 1.6td ak sie dobrze poszuka to i w 1tys zl mozna sie zmiescic co do czasu to niestety wszystko go wymaga co do pompy to od td bez zadnych kombinacji tez bedzie jezdzil i namawiam na tdi bo to bardzo prosty silniczek i dobry wiec namawiam na mTDI zrobic raz a dobrzeVision pisze:karol121, wszystkich namawiasz na TDI i <ok> , ale napisz o kosztach takiej impry i że to nie p&p i pompa do zrobienia żeby to jakoś chodziło , czas , wiedza i umiejętności , i fakt to ma plusy :mrgreen: , 1.6 na 1.8 zabieg prosty , wyjmujesz i wkładasz , zgłaszasz na przeglądzie zmianę i w urzędzie