Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ALL]Problem z obrotomierzem

ODPOWIEDZ
mKP
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 ALL]Problem z obrotomierzem

Post autor: mKP » 28 lip 2009, 21:41

Mam taki nie typowy problem dotyczący obrotomierza i części kontrolek mianowicie to mi po prostu nie działają a sprawa wygląda tak wszystko działało pięknie ładnie bez zarzutów jednak pewnego razu obrotomierz i kontrolki odmówiły posłuszeństwa, jednak było to tylko przejściowe raz działy raz nie, w końcu postanowiłem wymienić obrotomierz i wszystko było w porządku jednak po pewnym czasie sprawa znowu zrobiła się taka sama tylko że teraz to już wcale nie działają, podłączyłem nowe zegary i nadal jest to samo po sprawdzałem kostki przy zegarach, wszystkie bezpieczniki i nie mam pojęcia co to może być

Z góry dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 04 sie 2009, 23:27 przez mKP, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Satar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Satar » 30 lip 2009, 13:09

W licznikach naszych niuniek często siada patyna na stykach. Według mnie pasuje to do opisu, więc rozbierz licznik i usuń naloty ze styków jakimś spirytusem <wodka>

mKP
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mKP » 30 lip 2009, 16:12

problem jest taki że to nie jest winna liczników ponieważ podłączałem inne i jest ta sama historia ;/

Awatar użytkownika
Satar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Satar » 04 sie 2009, 14:29

A czujnik na skrzyni, który podaje impusy sprawdzałeś? znajdziesz go nad przegubem od strony kierowcy

[ Dodano: 2009-08-04, 14:30 ]
i posprawdzj bezpieczniki :idea: Tm czasem dzieją się dziwne rzeczy...

Który służy do czego znajdziesz na Centrum

mKP
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mKP » 04 sie 2009, 15:14

bezpieczniki po sprawdzałem wszystkie ale sprawdze jeszcze ten czujnik

[ Dodano: 2009-08-04, 21:06 ]
no i niestety nie jest to też ten czujnik zaczynam wymiękać

Awatar użytkownika
Satar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Satar » 06 sie 2009, 11:42

Spróbuj może sprawdzić połączenie czy przewody nie są przetarte lub zaśniedziałe przy samym czujniku, ewentualnie może brakować masy. albo gdzieś z kostki przy liczniku wypadł jakiś przewód. Zobacz, czy coś nie "lata" luzem po wyciągnięciu licznika

Czujnik jak sprawdzałeś :?: Wymieniałeś :?:

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 06 sie 2009, 18:16

Przyczyną większości usterek wystepujących w liczniku Audi 80 jest brak właściwego kontaktu pomiędzy przewodami dwu wiązek a metalowymi pinami w zółtej i niebieskiej wtyczce. Mało kto to sprawdza a według mnie jest to przyczyna w 75% przypadków uszkodzeń.
Klubowicze wymieniają czujniki, wskaźniki, stabilizatory itp, a to "guzik" daje, co najwyżej poprawi się na kilka dni. Krótkotrwała poprawa to efekt najczęściej "poruszania" wtyczka podczas wkładania i wyjmowania licznika. Pisałem już o tym kilka razy, ale mało kto zastosował sie do moich rad. Na samą myśl, że mam czytać po raz setny o liczniku w Audi 80 odrzuca mnie od tematu. Ja przewody w obu wtyczkach przelutowałem 3 lata temu i mam spokój do dziś.
Trzeba rozmontować żółtą i niebieską wtyczkę a następnie po wyjęciu wszystkich metalowych pinów przylutować je do odpowiedniego przewodu i zamontować na swoje miejsce. Innej opcji nie ma.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 06 sie 2009, 23:53

Popieram czarekj. Kiedyś wujaszek miał problemy z licznikami w 80 - wina właśnie wtyczek. U mnie problem występował sporadycznie - raz na rok. Nie chciało mi się za to zabierać bo po uderzeniu w deskę wszystko wracało do normy - wina prawdopodobnie też leżała po stronie wtyczek.

Awatar użytkownika
Satar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Satar » 08 sie 2009, 12:57

Labiel, jesztem w szoku, że tak często. Ja w ciągu 2,5 roku użytkowania Jedynie miałem problem z temperaturą. Poza tym odpukać... poza tym raczej tego typu usterek nie powinno się ignorować, bo deska może popękać :mrgreen:

mKP, przyjemnej zabawy z lutowaniem <mur>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl