Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[2.0 ABK] Gazowe dylematy...

Wszystko co związane z LPG
ODPOWIEDZ

Czy założyłbyś ponownie instalacje LPG do silnika 2.0 ABK?

Czas głosowania minął 11 sie 2009, 20:24

Tak
29
76%
Nie
9
24%

Liczba głosów: 38

Awatar użytkownika
deFF
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: deFF » 04 sie 2009, 23:04

pracuej na stacji benzynowej i mam zaszczyt tankowanai gazu i ilekroc gadam z posiadaczami 80 abk z gazem nikt nie marudzi i nie ma problemow...tylko 90 % odrazu mowi ze nie zakladal tego pan Henio tylko porzadne firmy...srednio gazy montowane po 200 tysiacach przebiegu...

TomaszSG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TomaszSG » 04 sie 2009, 23:05

W ciągu roku minimum 15-20tys km

pecet
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pecet » 04 sie 2009, 23:06

bobsley6 pisze: Napisze jeszcze raz :
"Masz gaz masz problem....!!!!!!!!!!"
czwarty rok latam na instalacji "do żuka a nie do audi" jak to jeden gazownik powiedział, a mimo to jestem zadowolony bo gaz jest dobry bo jest dobry i tani :mrgreen: mam drugie auto tylko na pb i właśnie je sprzedaje z zamiarem kupienia czegoś z silniikiem >2.0 co łatwo zagazować (albo dizla hmm). To uczucie przepłacania za każdym razem gdy tankuje pb, sprawiło że w ostatnich trzech miesiącach zrobiłem nim może z 200km.

bobsley6
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bobsley6 » 04 sie 2009, 23:17

Mój sąsiad ma kazde auto z LPG. Chwali sobie niemiłosiernie. Za kazdym razem jak sie pytam, jak sie autko sprawuje to odpowiada mi ze bezbłędnie. Tylko co 2 dzień wraca na lince do chaty. Mimo tego jest świetnie. No i przedewszystkim jest tanio, bo jak go holują to ma silnik wyłączony.
Panie Tomasz(u)SG z przeczytanych odpowiedzi wynika ze juz sie pan zdecydował na założenie instalacji gazowej.
Mam jeszcze pytanie do forumowiczów :
Jaki jest koszt załozenia sekwencji do ABK

pecet
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pecet » 04 sie 2009, 23:21

Mój sąsiad ma kazde auto z LPG. Chwali sobie niemiłosiernie. Za kazdym razem jak sie pytam, jak sie autko sprawuje to odpowiada mi ze bezbłędnie. Tylko co 2 dzień wraca na lince do chaty. Mimo tego jest świetnie. No i przedewszystkim jest tanio, bo jak go holują to ma silnik wyłączony.
Panie Tomasz(u)SG z przeczytanych odpowiedzi wynika ze juz sie pan zdecydował na założenie instalacji gazowej.
Mam jeszcze pytanie do forumowiczów :
Jaki jest koszt załozenia sekwencji do ABK
Możesz wierzyć lub nie ale nie jestem typu Twojego sąsiada. U mnie sekwencja kosztuje 2000zł.

TomaszSG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TomaszSG » 04 sie 2009, 23:28

W mojej okolicy montaż instalacji to 2300pln. Jakbym się zdecydował to bym nie zakładał tego tematu. Miałem już wcześniej samochód z LPG i nie miałem problemów. Tyle że instalacja była już założona. A teraz kiedy miałbym na to wyłożyć własne pieniądze zastanawiam się nad sensem. Czy czasem nie utopię tej kasy.

bobsley6
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bobsley6 » 04 sie 2009, 23:31

Nie chodzi mi o ciebie pececie tylko o typowych użytkowników gazu, których niedbalstwo i osczędności prowadzą do takiego stanu rzeczy. Zakładając gaz pamietaj TOMASZSG ze wysilona w aucie bedzie instalacja elektryczna. Gaz potrzebuje dobrej iskry. Większa ciepłota spalania tez pozostawia wiele do życzenia. Z własnego doświadczenia moge napisać, że najwiecej uszczelek pod głowicą strzela w samochodach z instalacją LPG , oraz w BMW 2,5 TDS (chodzi o totalny szajs, tam zle jest skonstruowany system chłodzenia) :-D

Awatar użytkownika
HeavenQueen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: HeavenQueen » 05 sie 2009, 10:24

TomaszSG pisze:
HeavenQueen pisze:Tak, zdecydowanie zgazowałbym ABK jeszcze raz instalacją sekwencyjnego wtrysku gazu.
Do kolegi wyżej - NG a ABK to zupełnie inna bajka. ABK łyka gazol jak młody pelikan.
A przy jakim przebiegu założyłeś LPG? I ile już km masz za sobą?
Do aktualnego ABK gaz zamontowałem przy przebiegu (podobno :-) 211200 km, aktualnie 241200.
bobsley6 pisze:Jaki jest koszt załozenia sekwencji do ABK
Sierpień 2008, sekwencja, butla troidalna itp. 2400zł
bobsley6 pisze:wysilona w aucie bedzie instalacja elektryczna
A co to w ogóle znaczy? Heh, to tak jak z twierdzeniem że gazol jest suchym paliwem (tak jakby benzyna miała właściwości smarne po wtryśnięciu)
8S3 pisze:Na sekwencji osiągi i spalanie jak na benzynie
Niestety aż tak dobrze nie ma. Przy tej samej uzyskiwanej mocy spalanie LPG będzie większe, a tej prostej przyczyny że porównując objętościowo (w litrach) gazol ma mniejszą wartość opałową. Sekwencyjny wtrysk gazu daje nam wysoką kulturę pracy, brak spadków mocy i relatywnie niskie spalanie w porównaniu do instalacji I i II generacji. Przy okazji nie ma możliwości strzału w dolot, co w ABK zdarza się przy konstrukcjach z mikserem.

Jest jeden minus, mianowicie trzeba tankować gaz co niecałe 300km, do butli mieszczą się tylko 32 litry. Większa by się chyba nie zmieściła pod podłogą bagażnika w avancie.
Mam również Astrę 1.7 TD i powiem szczerze że porównując komfort i osiągi to Audi jest o wiele wyżej w rankingu, a koszty eksploatacji Astry też są większe.

Awatar użytkownika
rsdziadek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rsdziadek » 05 sie 2009, 13:41

Czy założyłbyś ponownie instalacje LPG do silnika 2.0 ABK?
Zdecydowanie TAK!
Ale teraz wiedziałbym już CO i GDZIE zakładać. To jest podstawowa sprawa.

Miałem pewne problemy bo auto nie chodziło tak samo jak na benzynie, ale teraz jest w miarę ok.
Widzę że Pan bobsley6 jest mocno uprzedzony do LPG i niech mu będzie. Kiedy słyszę o przeciwnikach LPG to przeważnie są to ci, którzy albo nie mieli nigdy takiej instalacji i gaz kojarzy im się ze śmierdzącym poldkiem, albo założyli po taniości IIgen do wielopunktu i się dziwili że nie działa.
ABK nie jest chyba jakimś specjalnym wymysłem, ale też nie jest standardowym silnikiem na pełnej sekwencji i jeśli trafi w ręce gazownika co zakłada standardowe instalacje (czyt. większość) to wyjdą standardowe problemy.

Jeżeli chodzi o koszty regulacji itp to przez prawie 2 lata użytkowania auta na gazie i przejechanych ok 55kkm wynoszą 0zł (nie licząc kosztów filterków).

Awatar użytkownika
HeavenQueen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: HeavenQueen » 05 sie 2009, 14:00

Kolego rsdziadek napisz jakiej pojemności masz zbiornik gazu?

abes7
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: abes7 » 05 sie 2009, 15:43

Ja mam zbiornik ponad 50l, do pustego wchodzi 46,6 litra gazu.

nitromek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: nitromek » 05 sie 2009, 17:13

Gazuj i się nie przejmuj, ja mam lpg w mechanicznym wtrysku, prawie 30k km natłuczone i tylko wymiana filterków, a tacy co chcą przepłacać, no cóż ja wolę jakieś ciekawe graty do autka w to konto kupić i założyć,

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 05 sie 2009, 17:24

8S3 pisze: Podstawowa rzecz jeśli chodzi o gaz to rodzaj wtrysku, jeśli jest to elektronik i założysz do tego sekwencję to o tym że masz gaz przypomnisz sobie tylko na stacji.
Na sekwencji osiągi i spalanie jak na benzynie, więc jeśli zamierzasz trzymać dłużej auto, to gaz szybko Ci się zwróci.
Potwierdzam.
bobsley6 pisze: Odczuje moze przy pierwszym tankowaniu, drugim...itd... i tak do pierwszego strzału. pozniej bedzie załozony temat na forum :
Oj widzę kolega mało wie. Tutaj mowa jest o sekwencji. Jest to coś całkiem innego niż zwykły gaz który generalnie się chowa. Tu nie ma mowy o wystrzale bo gaz podawany jest w miejscu zbliżonym do wtryku paliwa również za pomocą wtrysków.

Zwykły gaz można by porównać do silnika na gaźniku. Sekwencje natomiast do silników zasilanych wtryskiem wielopunktowym. Czyli tak na chłopski rozum to dzień do nocy.

Awatar użytkownika
rsdziadek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rsdziadek » 05 sie 2009, 18:14

HeavenQueen pisze:Kolego rsdziadek napisz jakiej pojemności masz zbiornik gazu?
45L w kole, gazu wchodzi ok 38L, ale myślę że większa też by weszła.

Awatar użytkownika
pawelrybak15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawelrybak15 » 05 sie 2009, 19:54

Moim zdaniem to gaz jest dobry ... do gotowania obiadu (a benzyna jest dobra ... do mycia części) 8-) :mrgreen:
To taki żart, jednak coś prawdy w nim jest, wiadomo, że LPG sekwencja nie będzie sprawiać problemów takich jak instalacje na mixerze, niemniej jednak o LPG trzeba dbać (wspominane już filtry, jak również częstsze wymiany świec i przewodów WN, bo do gazu potrzebna jest "solidniejsza" iskra przez co instalacja zapłonowa jest faktycznie bardziej wysilona), bo w przeciwnym razie też będzie źle.
Dodatkowo minusem LPG jest to, że silnik na tym pracujący nagrzewa się bardziej niż ten który pracuje na benzynie, a to z pewnością mniej lub bardziej odbije się na jego trwałości. Takie same osiągi na LPG i benzynie są możliwe, jednak wtedy spala się dużo więcej LPG, bo jest to po prostu "gorsze paliwo" i potrzeba go więcej niż benzyny by uzyskać taką samą moc jak na niej. Instalcja gazowa podnosi też ryzyko pożaru lub wybuchu podczas wypadku i zabiera miejsce w bagażniku. Oszczędności z jazdy na gazie na pewno jakieś są, niemniej jednak ja nigdy nie przekonam sie do LPG i gdybym miał benzyniaka to bym nigdy tego sobie nie zamontował, przedewszystkim dlatego że nie chciałbym zginąć w pożarze, lub wybuchu samochodu, ponadto jestem wyznawcą zasady "stać mnie na auto, to musi mnie stać na normalne paliwo do niego" i właśnie z tej przyczyny śmigam Turbo Dieslem i uważam, że te silniki to jest prawdziwa oszczędność i przyjemność z jazdy :D

P.S. Jeśli kiedykolwiek miałbym mieć auto na LPG to tylko V generacja <ok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl