Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABT] dym przy ruszaniu pod górke

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Mario26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mario26 » 12 sie 2009, 06:37

oooj kolego naprawa wyjdzie taniej niz dolewanie oleju no moze troszke przesadziłem ale biorac pod uwage ilosc oleju ktora polyka to mysle ze masz pierscienie do wymiany a przy okazi uszczelniacze zaworów :idea:

Awatar użytkownika
Satar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Satar » 12 sie 2009, 10:34

Vinie wymień uszczelniacze w silniku i będzie ok. Bierz te najlepsze - i tak nie są drogie. Ja przyszkociłem ( wymieniłem 1 - 1,5 roku temu) i potrafi na zimno ( pierwszy start rano) puścić kopciucha. Charakterystyczny zapach :-/ Wcześniej miałem spalanie oleju jeszcze większe niż ty(krótkie trasy). Na długich apetyt spadał do 100ml na 1000km

Moje autko u mnie jeździ na elf-ie. Kupuję po 80 zeta za 4 litry(półsyntetyk)

Nie chcę innego. Miałem kiedyś niemiłą przygodę. Pojechałem na zakupy i pod marketem (nie zauważyłem) wyleciało chłodziwo przez przetarty przewód. Tarła kolumna kierownicza - właściwie :evil: założona i dopasowana :!: instalacja LPG ( :!: uczulam zakładających :!: ) .Wyobraźcie sobie, że przejechałem bez chłodziwa ok 10 km. wic w tym, że połowa w mieście. Silnik przeżył dzięki temu, że nie został zerwany tzw. film olejowy. Nie wiem jaka była temp. w silniku, ale przy pustym obiegu chłodzącym (jak krzyknął mi kolega na CBradio, że coś nie tak z autem) wynosiła na czujniku max. W tym czasie na zewnątrz było ok 20- 25 stopni, a delikatnie w mieście się nie jeździ :lol: Jestem przekonany, że Lotos nie przeżyłby tego na bank.

Najweselsze w wyżej opisanej przygodzie jest to, że po powrocie i tak musiałem wymienić olej bo przeleciał już 10.000 kilometrów. Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru oleju silnikowego <ok>

Awatar użytkownika
djandres
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: djandres » 17 sie 2009, 12:25

wymiana uszczelniaczy i kup jakis inny olej mineralny mozze byc schell albo mobil i bedzie malina i nic nie pusci dymka z rurecki

Vinie
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Vinie » 01 lis 2009, 19:49

dzieki koledzy za odpowiedzi....wymieniłem olej na castrol'a ;-) teraz czekają mnie uszczelniacze ale to po nowym roku bo nie wyrobie teraz z kasą :-/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl