Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 80 coupe + B4 S2] FWD na Quattro

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
Zablokowany
vr6k3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 80 coupe + B4 S2] FWD na Quattro

Post autor: vr6k3 » 16 lip 2008, 14:41

Witam wszystkich. Chciałem się przywitać ponieważ jestem świeżo zarejestrowanym użytkownikiem na tym forum wiec... Witam :)

Aktualnie pracuje nad budową VW Golfa 1 bardzo mocnego ale to mało ważny temat.

Zamierzamy podjąć się równolegle kolejnego projektu mianowicie:
Baza: Audi 80 coupe 8B bodajże (ta kanciata fajna buda za grosze na allegro)
Dawca: Audi S2 ABY quattro

prosto mówiąc, wsadzić do tej kanciatej budy silnik i napęd z S2 oraz poddać wszystko lekkim modyfikacją.

Moje pytanie jest następujące dlatego temat jest w dziale NAPĘD:

czy 80coupe kanciate FWD ma wszystkie mocowania, tunel itp aby można było zaadoptować napęd quattro + belka + miejsce na dyfer (pod podłogą bagażnika) z S2 ? czy lepiej bazowo kupić 80 coupe quattro ?

pozdrawiam i liczę na pomoc.

[ Dodano: 2008-07-16, 14:53 ]
PS. Znalezłem takie coś co raczej wyklucza projekt FWD na AWD :)

http://www.forum.apmotorsport.pl/viewtopic.php?t=1018

https://audi80.pl/viewtopic.php?t=13751&highlight=prz%F3d++quattro

ale te tematy dotyczą B3...
Ostatnio zmieniony 16 lip 2008, 15:07 przez vr6k3, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

Post autor: Solskier » 16 lip 2008, 17:27

Z tego co mi wiadomo (moge sie mylić) to bez maga rezania taki swap nie przejdzie porpostu buda Q jest inna.

Awatar użytkownika
benek77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: benek77 » 17 lip 2008, 19:18

Jeżeli chcesz przełożyć graty z S-ki to najlepszym rozwiązaniem jest kupno nadwozia już z Quattro, przerabianie ośki moim jak i pewnie innych zdaniem jest bez sensu. Ale jeżeli masz dojście do S2 to nie lepiej działać oryginał niż bawić się w przekładki?? Chyba że dawca jest w kiepskim stanie i tylko mechanika się do czegoś nadaje. Niemniej jednak jeżeli masz wszystkie potrzebne do przekładki graty kup budę z Quattro i dopiero rób z 2 aut jedno, do ośki się nie pchaj.

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 19 lip 2008, 22:52

są różnice w budzie. niepamietam jak w kancie są montowane tylnie amory i cała belka.
w Quattro są normalne kolumny wiec juz moze być problem z zamontowaniem kolumn tylnych. a co za tym idzie niemożność ustawienia geometrii (wbrew pozorom kąt pochylenia koła tylniej osi która defakto napędza samochód jest bardzo ważna. bez tego nie ustawisz zbieżności z przodu)

wg mnie jest z tym dużo roboty. nie mówie ze jest niewykonalne ale wg mnie nieopłacalne.

a tak BTW
to czemu zamierzasz budować Quattro w starej budzie :?:
czyzbyś chciał zbudować coś takiego :arrow: http://www.autokrata.pl/ogien/781/audi_ ... ji_potwor/

Awatar użytkownika
jmm
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: jmm » 20 lip 2008, 01:18

Po pierwsze to naucz się poprawnie identyfikować i nazywać modele.

Nie bylo Audi 80 Coupe, tylko po prostu Audi Coupe, jako podkreslenie, ze to zupelnie inny model

A co do rezanka, to jako bazy szukasz Coupe typ 85, a nie 8B, bo 8B to właśnie m.in Coupe S2.

Jeśli chodzi o bude starej Coupe, to zupelnie inny jest tunel i cała podłoga za przednimi fotelami, w porównaniu do wersji quattro

Michal_R
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Michal_R » 14 sie 2009, 18:22

chcialbym odkurzyc temat moze ktos mi podpowie, czy problem z przekladka quattro jest w budzie 8B. bo zbiornik mam w sumie w bagazniku, tunel glebokie, wiec moze jakis litosciwy gebels zrobil to tak ze moge to opanowac. a i jeszcze jak tam patrze na ta podloge i na allegro na tylne belki to patrze ze moze daloby rade. moze ktos by sie ulitowal i podrzucil mi zdjecie spodu w quattro w 8B jakis sensownie obrazujace sprawe, bo mam chec na rezanie z racji tego ze juz wszystko naprawilem w aucie i zostalo wlazenie blos'a a rece swiezbia dalej.
z gory dziekuje i mam nadzieje na pomoc

Awatar użytkownika
siwusek216
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: siwusek216 » 14 sie 2009, 19:10

Zawsze jest problem zrobić ośkę na quattro, inne mocowania zawieszenia z tylu i masa innych problemów.

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 14 sie 2009, 20:35

Michal_R,
Michal_R pisze:wiec moze jakis litosciwy gebels zrobil to tak ze moge to opanowac.
Gebelsy nie znają litości :lol: .Nie da się w domowym garażu przerobić Fwd na Quattro niezależnie od generacji 80tki B2 czy B3 czy B4.
Przerabianie nadwozia nie jest zajęciem dla majsterkowiczów z forum tylko dla warsztatu z kumatym blacharzem i mechanikiem na wyposażeniu(zestaw minimum).Oczywiście są warsztaty które modyfikują czy wręcz budują nadwozia ale są to nienormalne pieniądze idące w dziesiątki a w przypadku aut wyczynowych w setki tyś.złotych.
Czy naprawdę nie można użyć szukajki...

Michal_R
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Michal_R » 14 sie 2009, 22:22

cholera, moze ktos cche sie zamienic na quattro??

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 15 sie 2009, 13:08

Michal_R, Masz dwie opcje jedna dla gościa co lubi dłubać druga dla takiego co nie lubi:

Opcja 1:Kupujesz quattro za śmieszne pieniądze(szczególnie z motorem NG bo sobie ludziska z nim często nie radzą) lekko "przytulony",lub taki który świruje z obrotami czy inne atrakcje.Sam doprowadzasz go do kondycji.Sprzedajesz swoją ośkę i zostaje jeszcze kasa na mody.
Opcja 2:Sprzedajesz ośkę dokładasz kasę i kupujesz zadbane quattro.
Michal_R pisze:cholera, moze ktos cche sie zamienic na quattro??

Nie.Zamieniają się tylko desperaci co nie mogą opchnąć auta.Lepiej sprzedać kapustę w garść i szukać auta.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 25 sie 2009, 13:57

I tym oto optymistycznym akcentem proponuję zakończyć ten temat, który i tak był już wałkowany na forum wiele razy, a do dziś dnia nikt z Klubowiczów nie przeszczepił quattro do ośki.

Zablokowany

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl