[B4 Quattro] Rozkład momentu obrotowego na osie
Jeśli jedna oś dostanie uślizgu, torsen się blokuje i przekazuje moment na oś o zwiększonej przyczepności w stosunku max 25%-75%. Mówię tu oczywiście o tosenie pierwszej generacji.
Przy jednakowej przyczepności wszystkich kół torsen zachowuje się mechanizm różnicowy otwarty i przekazuje moment po równo na obie osie.
To, że przy ruszaniu na piasku tylne koła prędzej zostawiają ślad, to przez to, że tylna oś jest mniej obciążona w stosunku do przodu.
Pamiętajcie, że w naszych autach te mechanizmy mają już po kilkaset tkm i jak w każdych mechanizmach występują większe lub mniejsze luzy.
Miłej lektury:
http://www.infosamochody.pl/artykul,id_ ... orsen.html
Przy jednakowej przyczepności wszystkich kół torsen zachowuje się mechanizm różnicowy otwarty i przekazuje moment po równo na obie osie.
To, że przy ruszaniu na piasku tylne koła prędzej zostawiają ślad, to przez to, że tylna oś jest mniej obciążona w stosunku do przodu.
Pamiętajcie, że w naszych autach te mechanizmy mają już po kilkaset tkm i jak w każdych mechanizmach występują większe lub mniejsze luzy.
Miłej lektury:
http://www.infosamochody.pl/artykul,id_ ... orsen.html
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
Prawda.Odniosłem wrażenie że o 1 gen.quattro mowa.A torsen oczywiście 1-wsza.Po 1987r.Gdy wprowadzono torseny kierowca już nie musiał decydować czy w danym momencie blokować centralny czy nie.zserty pisze:Ja nie mówię o quattro pierwszej generacji tylko o torsenie.
W B3/B4 jest torsen 1gen.
A co do pierwszego quattro to mechanizmy różnicowe blokowane były tylko z tyłu i między osiami. Przedni był cały czas otwarty.
A przedni pozostał otwarty.
Panowie Haldex to jednak jest lipa... miałem trochę lepsze zdanie o nim quattro vs. 4motion.
Najlepsze źródło to strona Audi Polska:
Irku w takim razie na 100% masz Torsena w B6'tce.
Pozdro.
Najlepsze źródło to strona Audi Polska:
A tu cały artykuł na ten temat→Technologia quattro.W modelach, w których silnik został zamontowany wzdłużnie (A4, A6, A8 i allroad) Audi stosuje układ Torsena. W Audi A3, A3 Sportback, TT Coupe i TT Roadster z silnikami montowanymi poprzecznie, pracuje wielotarczowe sprzęgło Haldex.
Irku w takim razie na 100% masz Torsena w B6'tce.
Pozdro.
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
IC69 pisze: Dzięki Ci Bartek za ten artykuł, teraz już wiem, że starczy mi quattrówek z torsen-em do końca życia :mrgreen:
A ja się martwię,bo jezdziłem zimą a4q 2008r.I wyłączyć wszystkie elektroniczne pastuchy można ale...nie całkiem a poza tym wystarczy mała hopa dosłownie kawałeczek w powietrzu i elektronika świruje.Ja się martwię że pewnego dnia braknie mi quattro bez komputrów
Od razu widać, że golf to ośka.gornik pisze:Panowie Haldex to jednak jest lipa... miałem trochę lepsze zdanie o nim quattro vs. 4motion.
Nie wiem czego chcecie od haldexa? Jeździł ktoś z Was czymś takim?
Jak śmigałem Pandą 4x4. Nie wiem co tam jest, czy sama wiskoza czy cały haldex, ale...
Silnik 1,4D ciągnął pod obłoconą górę serpentynami jak zły.
Tutaj macie przykład możliwości haldexa:
- Skuciok
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Odkopuję.
Dorzucam bardzo ciekawy filmik porównanie o napędach four by four.
Trzeba powiedzieć że subarka na końcu rządzi. Quattro by w tej sytuacji wymiękło na teście w którym tylko 1 koło z przodu ma przyczepność.
Ciekawe, polecam.
http://www.youtube.com/watch?v=2OzK-oRP ... r_embedded
Dorzucam bardzo ciekawy filmik porównanie o napędach four by four.
Trzeba powiedzieć że subarka na końcu rządzi. Quattro by w tej sytuacji wymiękło na teście w którym tylko 1 koło z przodu ma przyczepność.
Ciekawe, polecam.
http://www.youtube.com/watch?v=2OzK-oRP ... r_embedded