[1,9 TD AAZ] Straszne kopcenie oraz utrata mocy
[1,9 TD AAZ] Straszne kopcenie oraz utrata mocy
Witam,
Mam pewien problem z moim autkiem. Od pewnego czasu zauważyłem, że moje autko zrobiło się bardzo mułowate. Co prawda nie jest to jakaś rakieta (1,9 TD, 75 KM) ale wiem, że sporo potrafi. Jednakże ostatnio zauważyłem zdecydowany spadek mocy oraz to, że na niskich biegach przy wyższych obrotach (nie jestem w stanie wpowiedzieć dokładnie jakich bo w tej wersji niuni nie ma obrotomierza) zaczyna kopcić siwym dymem. Panowie co może być tego przyczyną? Skąd ten nagły spaek mocy? Przyznam, że jest to irytujące. Ponadto zauważyłem również, że zdecyodwanie zwiększyło mi się spalanie paliwa. To już ponad 7 litrów na 100 km a wcale nie mam jakiejś "ciężkiej" nogi . Także zaczynam się obawiać, że to coś poważnego. Proszę o jakieś porady. Pozdrawiam
Mam pewien problem z moim autkiem. Od pewnego czasu zauważyłem, że moje autko zrobiło się bardzo mułowate. Co prawda nie jest to jakaś rakieta (1,9 TD, 75 KM) ale wiem, że sporo potrafi. Jednakże ostatnio zauważyłem zdecydowany spadek mocy oraz to, że na niskich biegach przy wyższych obrotach (nie jestem w stanie wpowiedzieć dokładnie jakich bo w tej wersji niuni nie ma obrotomierza) zaczyna kopcić siwym dymem. Panowie co może być tego przyczyną? Skąd ten nagły spaek mocy? Przyznam, że jest to irytujące. Ponadto zauważyłem również, że zdecyodwanie zwiększyło mi się spalanie paliwa. To już ponad 7 litrów na 100 km a wcale nie mam jakiejś "ciężkiej" nogi . Także zaczynam się obawiać, że to coś poważnego. Proszę o jakieś porady. Pozdrawiam
-
- Forum Audi 80
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Norma ze zdrowy 1z mniej spali od AAZ'eta, ale to wynika z bezposredniego wtrysku paliwa... Kolego sprawdz czy ci oleju nie ubylo, jakby turbo puszczalo w dolot to by przydymial czarno niebieskim, jak uszczelnienie puszcza od strony wydechu to siwym - bialym przykapca. Najlepiej by bylo jakbys zmierzyl manometrem ile ci laduje turbina.Niki20 pisze:belairek, a na jakim oleju jeździsz?? Mnie także to wygląda na rozsypaną turbinę... A co do spalania to norma, że AAZ więcej pali niż 1Z.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
co do zmiany turbiny to tak jak koledzy piszą, lepiej znaleźć dobrą używkę jak płakać po regeneracji i to nie sztuka dać kilkaset zł i potem oddawać na gwarancji ale jak kilka razy wygoni olej to wtedy dopiero widać ile się płaci za regenerację
druga sprawa to jaki lejesz olej... tylko pogratulować zarzynania turbiny mineralnym, 15W40 to możesz sobie zalać do starego ciągnika a nie samochodu wyposażonego w Turbo, także do TD/TDI leje się półsyntetyk/syntetyk a nie minerał :!: i na olejach i filtrach kolego się nie oszczędza
druga sprawa to jaki lejesz olej... tylko pogratulować zarzynania turbiny mineralnym, 15W40 to możesz sobie zalać do starego ciągnika a nie samochodu wyposażonego w Turbo, także do TD/TDI leje się półsyntetyk/syntetyk a nie minerał :!: i na olejach i filtrach kolego się nie oszczędza
- Niki20
- Forum Audi 80
- Imię: Dominik
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
Panowie czym może być spowodowany czarny dym powyżej 3 tyś obrotów?? Najgorzej to wygląda na postoju.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2009, 17:03 przez Niki20, łącznie zmieniany 1 raz.