Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 80] Wentylator chłodnicy, włącza się niepotrzebnie

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DAN 80
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 80] Wentylator chłodnicy, włącza się niepotrzebnie

Post autor: DAN 80 » 20 sie 2009, 08:18

Miał ktoś taki problem w swojej Audi że wentylator chłodnicy włączał się czasem np. w nocy i rozładowywał akumulator, ostatnio kilka razy taki mi numer wywiną i teraz ściągam kostkę, nie wiecie gdzie szukać przyczyny tego zjawiska :?:

Awatar użytkownika
dubbler
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dubbler » 20 sie 2009, 08:39

ale wentylatory nie włączą się jak nie ma napięcia na zapłonie, czyli kluczyk nie jest przekręcony. No chyba że w benzynie to jest jakoś inaczej.

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 20 sie 2009, 09:52

W benzynce w ABK zdaje się że jest gdzieś czujnik temperatury w kolektorze ssącym i załącza wentyle nawet jak zapłon jest wyłączony. Skoro po odpięciu czujników nic sie nie dzieje to proponowałbym je wymienić. Być może któryś robi zwarcie albo przekłamuje. :-/

Thauri
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Wentylator chlodnicy wlacza sie niepotrzebnie

Post autor: Thauri » 20 sie 2009, 10:05

Teoretycznie wentylator chlodnicy wylacza sie po wylaczeniu stacyjki./mam tak w 1.6/
ale znajomy ma pominieta stacyjke i wentylator wlacza sie nawet gdy silnik jest wylaczony a ma temp ok 105st -110 potem gdy temp spadnie do ok9o-95 st wylacza sie/stacyjka jest caly czas wylaczona/ w przypadku uszkodzenia czujnika temp wlaczala sie kiedy chciala.
Generalnie masz dwie mozliwosci 1-podjechac do znajomego elektryka i podlaczyc wentylator tak aby nie chodzil po wylaczeniu stacyjki
2-sprawdzic elektryke sterujaca wentylatorem/czujnik chlodzenia ,przewody/

Awatar użytkownika
DAN 80
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: DAN 80 » 20 sie 2009, 10:52

Ja miałem tak że włączał się nawet na wyłączonym silniku, jak np jechałem przez korki i zatrzymałem się pod sklepem to wyłączyłem silnik i zamknąłem auto a wentylator i tak się włączał, ale pochodził chwile i się wyłączył nie było problemów. A teraz nie włączał się po zgaszeniu silnika tylko po 3-4 godz. jak auto stało, sąsiad mi mówił że mi wieczorem sie wentylator włączył i chodził dobrą chwile.
Ale z tego co mówicie to obstawiam że czujniki coś chrzanią mi, a ja wyłączam go w sposób że kostkę od wentylatora ściągam, nigdzie głębiej nie majstruje.

Awatar użytkownika
Pelek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pelek » 20 sie 2009, 11:04

Kumpel miał tak przy vectrze,potrafił załaczyc wentylator i tak długo kręcic az akumulator padł.nie pytałem sie o przyczyne ale widziałem jak majstruje przy czujniku temperatury i przy elektrostyczniku coś takiego mała kostka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl