Skoro nie miałeś ty to miał poprzedni właściciel twojej laliMIODEK pisze:....nie każdy..... :lol:bono84 pisze:Chyba każdy miał z tymi kablami problem.
[80 b4] -brak świateł tylnych
-
- Forum Audi 80
- Maniek_Service
- Forum Audi 80
- Kontakt:
u mnie było to samo...i podmieniłem kabelki :mrgreen: nic trudnegoManiek_Service pisze:Witam. Też mam taki problem. Łączyłem to dziś i udało mi się zlokalizować które kable padły. Połączyłem na próbe i odzyskałem światło cofania i przeciwmgielne, za to podświetlenie tablicy mimo to nie działało.
pytanie moje jest takie czy można te kable dokupić czy trzeba samemu podmieniać?.
Jeżeli nie uda Ci się kupić dobrij wiązki to w miejscu uszkodzenia spróbój rozciągać pozostałe przewody , sztuka po sztuce . Często jest tak , że przewód wewnątrz nienaruszonej izolacji jest uszkodzony :shock: . I niestety ale tego na oko się nie sprawdzi . Nawet mierzenie przewodu omomierzem może pokazać , że jest dobry bo akurat zwarł się jeden własek w lince , a wrzeczywistości lipa :evil: , nie przewodzi większego prądu .
- Maniek_Service
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Miejsca uszkodzenia to ja nieznam, tylko wiem że 2 kable nie przewodzą prądu. Miedzy klapa a karoserią jest taki "łącznik" izolujący kable. Rzecz w tym że nie widzi mi sie go rozcinać bo bedzie sie woda tam lała, a wyciągnąć je z niego będzie trudno podejżewam. Najlepiej by wymienić całość i założyć nowe, a z kolei do niektórych niema dobrego dojścia.
- Maniek_Service
- Forum Audi 80
- Kontakt:
je chcem sie rozejrzec za taka wiązka na szrocie tylko musze wiedziec ile jest kabelkow i mniej wiecej jakie maja kolory ,a jak nie to mam zamiar sam zrobić wiazke nawet przy pomocy izolacji termokurczliwejManiek_Service pisze:Witam. Też mam taki problem. Łączyłem to dziś i udało mi się zlokalizować które kable padły. Połączyłem na próbe i odzyskałem światło cofania i przeciwmgielne, za to podświetlenie tablicy mimo to nie działało.
pytanie moje jest takie czy można te kable dokupić czy trzeba samemu podmieniać?.
Ciężko taką dobrą wiązke znaleźć . Ja przeciąłem izolacje w miejscu zagięcia przewodu ( jak tam ruszałem to na przemian światło było i gasło ) i się okazało że izolacja z części przewedów spadła , dwa przewody upalone :evil: . Lutownica , cyna , izolacja , troche cierpliwości i zrobione . Jeżdże rok i nic 8-) . Oby jak najdłużej . Miałem problem ze znalezieniem przewodu o takiej średnicy jak tam jest z potrzebną ilością linek wewnątrz :evil: .
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Maniek...właśnie z tego powodu oraz chęci zachowania oryginalnego wyglądu nie zdecydowałem się rozcinać tej wiązki w moim aucie.Maniek_Service pisze:Rzecz w tym że nie widzi mi sie go rozcinać bo bedzie sie woda tam lała
Wcale nie, ja zrobiłem to tak:Maniek_Service pisze: a wyciągnąć je z niego będzie trudno podejżewam
...policzyłem ilość przewodów w wiązce
...kupiłem odpowiedni kabel wielożyłowy o zbliżonym przekroju żył( w metrażu )
...wyjołem kompletną wiązke z pokrywy bagażnika
...odciołem przewody po obu stronach tej koszulki
...pojedyńczo powyciągałem stare przewody(wszystkie)
...rozprułem zakupiony kabel i wyjąłem przewody
...do tych przewodów dolutowałem jeden o większym przekroju i odpowiedniej długości i za jego pomocą delikatnie wciągnąłem nowe przewody do koszulki(wcześniej natłuściłem je aby zmniejszyć opór)
...dolutowałem odcięte wcześniej końce wiązki i zaizolowalem połączenia
...założyłem wiązke do samochodu i do dziś nie mam z nią problemów.
W ostateczności zawsze można zamówić nową wiązke w ASO, ale co by to była za frajda
- Maniek_Service
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Dobra, ale moment, za tą izolacją kable rozdzielają się. Jedne idą do lewej lampy, pozostałe do prawej i podświetlenia tablicy rej.
Rozumiem że uciołeś to wszystko za izolacją i w tym samym miejscu potem łączyłeś? Czy wyciągałeś wszystkie? (łącznie z tymi do prawej lampy i rej.).
Tak przy okazji: Czy w B3 jest światło przeciwmgielne prawe? Bo ja tam mam puste miejsce.
Rozumiem że uciołeś to wszystko za izolacją i w tym samym miejscu potem łączyłeś? Czy wyciągałeś wszystkie? (łącznie z tymi do prawej lampy i rej.).
Tak przy okazji: Czy w B3 jest światło przeciwmgielne prawe? Bo ja tam mam puste miejsce.