[ 1.9 TDI 1Z] TURBINA Porblem
-
- Forum Audi 80
[ 1.9 TDI 1Z] TURBINA Porblem
Mam problem poniewaz turbina raz sie włacza a raz nie...czasmi czuc ze turbina nie daje wystepuje taki szarpniecie i po nim sie włacza..co moze byc przyczyna N75??zaznacze ze od pewnego czasy mam małe wycieki z pompy wtryskowej..
Re: [ 1.9 TDI 1Z] TURBINA Porblem
1. Turbina cały czas jest włączona a jedynie może dmuchać słabiej lub mocniej (min. ciśnienie to +0.6bara ze względu na to że dopiero przy takim może się otworzyć zawór WG) oczywiście jeżeli jest szczelny dolot i odpowiednia ilość spalindamian19902612 pisze:Mam problem poniewaz turbina raz sie włacza a raz nie...czasmi czuc ze turbina nie daje wystepuje taki szarpniecie i po nim sie włacza..co moze byc przyczyna N75??zaznacze ze od pewnego czasy mam małe wycieki z pompy wtryskowej..
2. Jaki masz przepływomierz :?: raz się spotkałem że przepływomierz siadł i raz łączył a raz nie i było czuć tak że raz był muł a za chwilę szarpnięcie i rakieta, kolejnym co mi przychodzi do głowy to problem z nastawnikiem lub zapowietrzanie się pompy
Re: [ 1.9 TDI 1Z] TURBINA Porblem
koledzy dobrze podpowiadają a jak nie dasz rady to masz blisko do <ok> "Solskier-a'' będzie wiedział co robićdamian19902612 pisze:Mam problem poniewaz turbina raz sie włacza a raz nie...czasmi czuc ze turbina nie daje wystepuje taki szarpniecie i po nim sie włacza..co moze byc przyczyna N75??zaznacze ze od pewnego czasy mam małe wycieki z pompy wtryskowej..
-
- Forum Audi 80
witam mam taki problem man 1z 92r. na boshu auto jest słabe tz słabo przyspiesza z 1biegu 2 biegu 4bieg juz lepiej tak sobie obroty stabilne nie faluja krece go do 3000 4000 nic nie oddcina sprawdzałem wszystkie weżyki przewody od IC podmieniałem na nowy czujnik od powietrza oraz zawór n75 zawór też nowy i nie ma zadnych zmian sztanga jak ją wkretakem poruszam ta chodzi ale jak mocno dam gazu nie reaguje. prosze o pomoc mechanik podpioł st-2000 i nic nie ma zadnych usterek
zaślepić EGR i wyczyścić kolektor ssący, sprawdzić czy nie zatkany kat, zwiększyć dawkę paliwa albo założyć chipa, może wtryski już nie domagają i lać wysokiej jakości półsyntetykdawid80 pisze:witam mam taki problem man 1z 92r. na boshu auto jest słabe tz słabo przyspiesza z 1biegu 2 biegu 4bieg juz lepiej tak sobie obroty stabilne nie faluja krece go do 3000 4000 nic nie oddcina sprawdzałem wszystkie weżyki przewody od IC podmieniałem na nowy czujnik od powietrza oraz zawór n75 zawór też nowy i nie ma zadnych zmian sztanga jak ją wkretakem poruszam ta chodzi ale jak mocno dam gazu nie reaguje. prosze o pomoc mechanik podpioł st-2000 i nic nie ma zadnych usterek
-
- Forum Audi 80
Żeby sprawdzić doładowanie turbiny to dobrze jest mieć manometr do 2 bar.W sklepie hydraulicznym kosztuje ok 20 zł.Trzeba dorobić redukcje ,plus wężyk od spryskiwaczy 2 m.Z takim sprzętem można zabrać się za sprawdzenie turbiny -należy podłączyć przewód do turbo ,jest tam wyjście z gumową zaślepką .Ważna sprawa ;otwór może być zaklejony sadzą i trzeba go drutem przeczyścić.Z tak zamontowanym zestawem w drogę -na luzie turbo nie pompuje , przynajmniej moje . Koszt takiego zestawu to30 zł, a przyjemność wielka jak dodajesz gazu a wskazówka idzie ostro w górę.
Witam, podepnę się pod ten temat również mam problem z turbiną z tym że moja turbina się już skończyła,rozważam kupno takowej używanej turbiny i na allegro znalazłem coś co by mnie interesowało natomiast jest pewna drobna różnica a mianowicie: moja turbina ma nr 028145701 T natomiast ta z allegro 028145701 TX i w związku z tym moje pytanie czy ta literka X ma jakieś znaczenie i czy turbinę z allegro mogę założyć do mojego audi?
twoja z T to GT15 a TX pewnie to samo a zamiennik to np K03spike325 pisze:moja turbina ma nr 028145701 T natomiast ta z allegro 028145701 TX i w związku z tym moje pytanie czy ta literka X ma jakieś znaczenie i czy turbinę z allegro mogę założyć do mojego audi?
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2009, 20:53 przez Vision, łącznie zmieniany 2 razy.