Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[2.3NG all] Jak prawidłowo pracuja te silniki...

Wszystko co związane z LPG
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leszek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[2.3NG all] Jak prawidłowo pracuja te silniki...

Post autor: Leszek » 26 sie 2009, 21:37

Witam.
Posiadam Audi z silnikiem NG. Kilka dni temu zamontowałem blosa i jestem na etapie regulacji.
Zwracam się z pytaniem do wszystkich klubowiczów posiadajacych taki silnik w swoim aucie. Jak prawidłowo powinien taki silnik ciągnąć :?:

Pytam dlatego, ponieważ około 3 miesiace temu po regulacji gazu (jeszcze na mikserze gazowym) moje audi potrafiło naprawdę nieźle się zbierać z miejsca. Na obroty wkręcała się mega szybko. Teraz nie mogę tego uzyskać. Między czasie wymieniłem parownik.

I teraz nie wiem czy to było tylko takie chwilowe.
Ogólnie do otwarcia drugiej przepustnicy prawie nie przyspiesz (lekko sobie przyspiesza) jak docisnę więcej zaczyna lepiej przyspieszać. Powyżej 110km/h zaczyna coraz bardziej przymulać.

Co dziwne przedtem czuć było w plecach że przyspiesza przy 150km/h a ciągła jak dzika od samego dotknięcia gazu.

Silnik zdrowy, kompresja bardzo ładna. Czy ją tak rzeczywiście muli czy jej kiedyś tak odbiło że tak tarmosiła budą 90-tki :-)

Wiem że te silniki nie należą do sprinterów. zastanawia mnie jednak dlaczego było duuuzo lepiej. Była dużo silniejsza i z miejsca mogła kapcie palić jeszcze na 3 biegu. Później zaczęła mulić lekko. Padł reduktor i po wymianie była już jak przed padnięciem.

Wymienię świece i jade na analizator regulować. Ewentualnie podmiana reduktora na większy. No i może zmiana zapłonu bo nieraz jak zgaszę silnik po chwili zaczyna dalej pracować. Albo jak włączę stacyjkę tylko żeby kontrolki świeciły się to kopie sobie ze 2 razy.

topgear68

Post autor: topgear68 » 27 sie 2009, 08:58

Leszek pisze:Co dziwne przedtem czuć było w plecach że przyspiesza przy 150km/h a ciągła jak dzika od samego dotknięcia gazu.
kolega chyba przesadza :-P NG tak nie jedzie :-P

Awatar użytkownika
Leszek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Leszek » 27 sie 2009, 13:59

W moim przypadku tak jechało. Ale jeśli tak mówisz to znaczy że silnik coś temu silnikowi odbiło. I wcale nie przesadzam. Przy 140-150 km/h jak dodałem gazu to tył lekko przysiadał i wyraźnie czuło się przyspieszenie. Czuć że ciągnie jak by karoseria była bardzo lekka. Szkoda że tak zawsze nie chodzą te silniczki.

Może teraz za dużo wymagam :-) Chociaż troszkę muli go. Kwestia regulacji.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl