Audio w b4 avant
Audio w b4 avant
Witam
Wiem wiem temat związany z car audio był na pewno poruszany wiele razy tylko tak chciałbym bezpośrednio otrzymać od Was jakieś opinię;) otóż od paru miesięcy posiadam audi 80 B4 avant 2,0 ABT.W bagażniku a dokładniej w tych dużych zaślepkach miałem wycięte dziury po głośnikach. Jak mierzyłem to mają średnice tak około 170mm. Kable zostały w te miejsca poprowadzone. Podłączyłem nawet na próbę jakieś tam "dziadoskie" głośniki i musze przyznać ,że tłumienie jakie powstaje od tapicerki bagażnika jest naprawdę całkiem niezłe, a to pewnie za sprawą grubego materiału no i że głośniki były dość szczelnie zamocowane. Głośniki miały niewielką moc z max RMS 25 W o średnicy 165mm a bas taki dość głęboki był ładnie słyszalny. Więc nie przedłużając wypowiedzi chciałbym wstawić w te miejsce lepsze głośniki i oto moja propozycja. Dodam, że posiadam radio PIONEER DEH-2000MPB 4 X 50 W. W desce rozdzielczej mam głośniki Clariona SRQ1020R wraz z tweeterami
Które z tych głośników są najlepsze do tego radia ? no i które dałyby zadawalające niskie tony ?
ALPINE SPG-17C2 max 240W 165mm
ALPINE SXE-1750 S
BLAUPUNKT GTx 663 Mystic 165mm 220W
MAGNAT POWER PLUS 216
Za odpowiedzi z góry dziękuję
Oczywiście jesli ktoś z Was ma inną propozycje głośników w te miejsce to także proszę;)byle nie w cenie 300 zł za sztuke
Wiem wiem temat związany z car audio był na pewno poruszany wiele razy tylko tak chciałbym bezpośrednio otrzymać od Was jakieś opinię;) otóż od paru miesięcy posiadam audi 80 B4 avant 2,0 ABT.W bagażniku a dokładniej w tych dużych zaślepkach miałem wycięte dziury po głośnikach. Jak mierzyłem to mają średnice tak około 170mm. Kable zostały w te miejsca poprowadzone. Podłączyłem nawet na próbę jakieś tam "dziadoskie" głośniki i musze przyznać ,że tłumienie jakie powstaje od tapicerki bagażnika jest naprawdę całkiem niezłe, a to pewnie za sprawą grubego materiału no i że głośniki były dość szczelnie zamocowane. Głośniki miały niewielką moc z max RMS 25 W o średnicy 165mm a bas taki dość głęboki był ładnie słyszalny. Więc nie przedłużając wypowiedzi chciałbym wstawić w te miejsce lepsze głośniki i oto moja propozycja. Dodam, że posiadam radio PIONEER DEH-2000MPB 4 X 50 W. W desce rozdzielczej mam głośniki Clariona SRQ1020R wraz z tweeterami
Które z tych głośników są najlepsze do tego radia ? no i które dałyby zadawalające niskie tony ?
ALPINE SPG-17C2 max 240W 165mm
ALPINE SXE-1750 S
BLAUPUNKT GTx 663 Mystic 165mm 220W
MAGNAT POWER PLUS 216
Za odpowiedzi z góry dziękuję
Oczywiście jesli ktoś z Was ma inną propozycje głośników w te miejsce to także proszę;)byle nie w cenie 300 zł za sztuke
Ostatnio zmieniony 30 gru 2011, 14:17 przez Pezet, łącznie zmieniany 6 razy.
kolejny raz napiszę:
Dobrze przemyśl kilka razy zanim zaczniesz wyrzucać kasę w błoto...
Zerknij w dział "zrób to sam", podejrzyj jak zrezać taschki i pakuj w nie głośniki - nie będziesz żałował, gwarantuję. pchanie takich głośników do bagażnika nie ma sensu.
teraz myślisz że to fajnie gra, ale jakbyś miał porównanie do głośników w przednich drzwiach, to nie chciał byś słyszeć więcej o bagażnikach... no chyba że skrzyneczkę.
Zerknij w dział "zrób to sam", podejrzyj jak zrezać taschki i pakuj w nie głośniki - nie będziesz żałował, gwarantuję. pchanie takich głośników do bagażnika nie ma sensu.
teraz myślisz że to fajnie gra, ale jakbyś miał porównanie do głośników w przednich drzwiach, to nie chciał byś słyszeć więcej o bagażnikach... no chyba że skrzyneczkę.
Kolego, taschki sa nie dla każdego. Potrzeba trochę rezania, a nie każdy ma aż takie wymagania co do CA.PawelG pisze:kolejny raz napiszę:
Skoro kolega chce wstawić głośniki w te sprytne miejsca, to niechże wstawia. Myślę, że efekt będzie OK - będzie zadowolony.
Zgadzam się całkowice z PawelG w sprawie taschek. Nie ma sensu pchać kasę w tył, lepiej inwestować w przód. Co do wymagań to cóż, kiedyś też tak myślałem ale jak usłyszałem swoje głośniki w przednich drzwiach Signat H16 + gwizdki również Signat to nie dałbym sobie ich zabrać. Wieć wymagania rosną w miarę słuchania. Polecam inwestować w przód.
Powiem wam chłopaki tak... oczywiście macie racje :-)ale Taschki z tego co widzialem na allegro to szt 150zł;-/. Gdybym miał inwestować w przód no to 300 zl same taschki i do tego głośniki pewnie ze 150zł to już mamy 450zł. Wiem,że nie ma co porównywać głośników w drzwiach i ich dużo lepszego odbioru co do tych zamontowanych w bagażniku. Chciałbym mieć w przednich drzwiach no ale koszta...na pewno można je zrobić samemu i dużo taniej, tylko że ja pewnie bym nie zrobil ich tak by odpowiednio ladnie wyglądaly a poza tym nie chce mi się bawić jeśli już to wolałbym gotowca Jesli chodzi o ten mój bagażnik to tam powiedzmy jest tylko kwestia doboru jakiś przyzwoitych głośnikow i ich montażu... . Powiem z góry nie zależy mi, by zakladać do tego autka jakiegoś klasowego nagłośnienia. Mi by wystarczyło by było na poziomie nawet takiego stnandardowego co jest montowane w VW passat B5,Audi A6 CP... Prosze doradźcie coś
czy np te glośniki blaupunkta co podałem na poczatku tematu mogą być takie w miare dobre, albo czy jest jakas możliwość podlączenia do mojego radia takiej tuby?
blaupunkt_gtt_1200_mk_ii_650w_tuba_basowa
Dodam,że poprzedni właściciel mial w bagażniku skrzynie basową clariona i wyprowadził sobie kable ,które tylko obecnie leżą w bagażniku:P tam jest jeden od akumulatora poprowadzony i 2 chinche. Jeszcze raz proszę was o rade
czy np te glośniki blaupunkta co podałem na poczatku tematu mogą być takie w miare dobre, albo czy jest jakas możliwość podlączenia do mojego radia takiej tuby?
blaupunkt_gtt_1200_mk_ii_650w_tuba_basowa
Dodam,że poprzedni właściciel mial w bagażniku skrzynie basową clariona i wyprowadził sobie kable ,które tylko obecnie leżą w bagażniku:P tam jest jeden od akumulatora poprowadzony i 2 chinche. Jeszcze raz proszę was o rade
Ostatnio zmieniony 30 gru 2011, 14:15 przez Pezet, łącznie zmieniany 1 raz.
tyle że tam jest w drzwiach... jakikolwiek syf będzie brzmiał w drzwiach lepiej niż lepsze głośniki w bagażniku.Pezet pisze:Mi by wystarczyło by było na poziomie nawet takiego stnandardowego co jest montowane w VW passat B5,Audi A6 CP
Łłłłło matko... wzmacniacz musisz kupić i robisz furorę na wiosce...Pezet pisze:albo czy jest jakas możliwość podlączenia do mojego radia takiej tuby?
http://allegro.pl/item718...wa_rzeszow.html
powiem jeszcze inaczej. Nie zależy mi by robić furore na wiosce i wieś tuning. Wyciałem sobie w tylnich drzwiach otwory na glośniki i mam wstawione takie słabe glośniki o śr 13cm tylko,że najgorsze jest to,że grają w fotele;-/
[ Dodano: 2009-09-02, 01:59 ]
Krótko mówiąc kupić albo zrobić taschki tylko jak przeczytalem to ile roboty... Wiadomo jak się coś zrobi samemu to cieszy... mi raczej ta sztuka by nie wyszła. Najchętniej bym tutaj kogoś z klubowiczów poprosił o przygotowanie takich taschków oczywiście odpłatnie, a wtedy tylko kwestia dobrych głośniczków w drzwi i efekt by na pewno był.. Przyznam tak się uparłem na bagażnik bo raz mam teraz 2 dziury po glośnikach dlatego chciałem coś tam wstawić by ten bagażnik się jakoś prezentował no i dwa, nie chcialem za dużo przerabiać i dokupywać. Gdyby te taschki były tańsze to bym się nawet nie zastanawiał... Mi by zależało by zmieścić się w 300 zł a nie prawie 500zł. Tak się zastanawiam czy ktoś z was kto robił już takie taschki by chciał odpłatnie takie przygotować Chyba też jesteście tego zdania ze 300 zł za kawałek plastiku to sporo za dużo
[ Dodano: 2009-09-02, 02:16 ]
Jestem naprawdę pod wrażeniem jak wykonał te taschki kolega krisPrG. Takie coś by mnie zadawalało
No i takie głośniczki Helix 62 na allegro można dostać za ok. 240 zł z dostawą:) oczywiście nie musialbym aż tak dobrych głośników zakladać np w to miejsce może i by byly dobre te głośniki BLAUPUNKT GTx 663 Mystic 165mm 220W.Nie wiem jakie jest wasze zdanie... Nie są drogie a słyszałem prawda jak grają takie blaupunkty o identycznej mocy z tej samej serii, tylko ze eliptyczne zalozone u kolegii w audi 80 B4 w półce i naprawde już dość przyjemnie się słuchało. mają taką specyfikacje
3-drożny zestaw współosiowy
Średnica: 165 mm
Moc sinusoidalna: 50 Watt
Moc maksymalna: 220 Watt
Skuteczność (dB / 2,83 V / 1 m): 93 dB
Pasmo przenoszenia (Hz): 40 – 22.000 Hz
Impedancja : 4 Ohm
[ Dodano: 2009-09-02, 01:59 ]
Krótko mówiąc kupić albo zrobić taschki tylko jak przeczytalem to ile roboty... Wiadomo jak się coś zrobi samemu to cieszy... mi raczej ta sztuka by nie wyszła. Najchętniej bym tutaj kogoś z klubowiczów poprosił o przygotowanie takich taschków oczywiście odpłatnie, a wtedy tylko kwestia dobrych głośniczków w drzwi i efekt by na pewno był.. Przyznam tak się uparłem na bagażnik bo raz mam teraz 2 dziury po glośnikach dlatego chciałem coś tam wstawić by ten bagażnik się jakoś prezentował no i dwa, nie chcialem za dużo przerabiać i dokupywać. Gdyby te taschki były tańsze to bym się nawet nie zastanawiał... Mi by zależało by zmieścić się w 300 zł a nie prawie 500zł. Tak się zastanawiam czy ktoś z was kto robił już takie taschki by chciał odpłatnie takie przygotować Chyba też jesteście tego zdania ze 300 zł za kawałek plastiku to sporo za dużo
[ Dodano: 2009-09-02, 02:16 ]
Jestem naprawdę pod wrażeniem jak wykonał te taschki kolega krisPrG. Takie coś by mnie zadawalało
No i takie głośniczki Helix 62 na allegro można dostać za ok. 240 zł z dostawą:) oczywiście nie musialbym aż tak dobrych głośników zakladać np w to miejsce może i by byly dobre te głośniki BLAUPUNKT GTx 663 Mystic 165mm 220W.Nie wiem jakie jest wasze zdanie... Nie są drogie a słyszałem prawda jak grają takie blaupunkty o identycznej mocy z tej samej serii, tylko ze eliptyczne zalozone u kolegii w audi 80 B4 w półce i naprawde już dość przyjemnie się słuchało. mają taką specyfikacje
3-drożny zestaw współosiowy
Średnica: 165 mm
Moc sinusoidalna: 50 Watt
Moc maksymalna: 220 Watt
Skuteczność (dB / 2,83 V / 1 m): 93 dB
Pasmo przenoszenia (Hz): 40 – 22.000 Hz
Impedancja : 4 Ohm
Kolego Pezet, kup tego Blaupunkta, wstaw sobie w dziurki w bagażniku które i tak musisz zaślepić.
Cudów nie będzie więc nie ma co wydawać nie wiadomo ile kasy.
Robota prosta i szybka.
Mam podobne głośniki, tyle że z serii GTC 662 (odseparowane), w tylnych drzwiach (ale grają w nogi, nie w kanapę). Nie są złe. Jak chcesz to wpadnij do Gdańska posłuchać.
Taschki można zrobić samemu (tanio), ale trzeba mieć sporo chęci i umiejętności "warsztatowych". Wówczas koszt całkowity = koszt materiałów + koszt czasu. A to kilka dni pracy. Jak z czasem wymagania Ci wzrosną (co się stanie albo i nie) to zamówisz sobie kiedyś takie taschki z Helixami. Nie każdy od razu musi zaczynać od sprzętu za 500 zł, można zacząć od 150 zł.
Cudów nie będzie więc nie ma co wydawać nie wiadomo ile kasy.
Robota prosta i szybka.
Mam podobne głośniki, tyle że z serii GTC 662 (odseparowane), w tylnych drzwiach (ale grają w nogi, nie w kanapę). Nie są złe. Jak chcesz to wpadnij do Gdańska posłuchać.
Taschki można zrobić samemu (tanio), ale trzeba mieć sporo chęci i umiejętności "warsztatowych". Wówczas koszt całkowity = koszt materiałów + koszt czasu. A to kilka dni pracy. Jak z czasem wymagania Ci wzrosną (co się stanie albo i nie) to zamówisz sobie kiedyś takie taschki z Helixami. Nie każdy od razu musi zaczynać od sprzętu za 500 zł, można zacząć od 150 zł.
Źle mnie zrozumiałeś. Proponuję mu kupić zestaw Blaupunkta GTx 663, który nie jest drogi, a wręcz tani. Kolega jasno napisał, że chce się zmieścić w 300 zł. Słuchał podobnych i podobały mu się.
Moim zdaniem skoro ma montować głosniki gdzies tam, pod tylną klapą prawie, to nie ma sensu wywalać kasy na odseparowane. Powtórze jeszcze raz: z różnych względów (koszta, konieczność przeróbek, różne wymagania słuchowe) taschki nie są dla każdego.
Nie mierzmy wszystkich swoją miarą.
Moim zdaniem skoro ma montować głosniki gdzies tam, pod tylną klapą prawie, to nie ma sensu wywalać kasy na odseparowane. Powtórze jeszcze raz: z różnych względów (koszta, konieczność przeróbek, różne wymagania słuchowe) taschki nie są dla każdego.
Nie mierzmy wszystkich swoją miarą.
No na pewno bym chciał później mieć coś lepszego... gdy słuchałem oryginalnego nagłośnienia w audi A6 C5 firmy Bose to naprawde gdybym coś takiego miał, to by było świetnie no ale zejdzmy na ziemie;) A czy nie znacie kogoś kto by się podjąl zrobienia "na zamówienie" takich taschków?? Z jednej strony to jest wyrzucanie pewnie pieniędzy w bloto choć głośniki nie są drogie. Gdybym np tak za pare tych taschków zaplacił powiedzmy do 150 zł no to bym się kalkulacyjnie zmieścił:P ale nie 300 zł bynajmniej teraz nie mam tyle pieniędzy by wydawać tyle kasy na same taschki.
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
to granie to padaka, tak szczerzePezet pisze:gdy słuchałem oryginalnego nagłośnienia w audi A6 C5 firmy Bose to naprawde gdybym coś takiego miał, to by było świetnie no ale zejdzmy na ziemie;)
Jakaś podstawowa instalacja dobrze zamontowana i na w miarę dobrych klockach lepiej zagra niż ten paździerz :mrgreen:
Co do robienia taszków na zamówienie to uderz do Oofola albo Bastka może chłopy maja coś czasu i Ci zrobią. Jak nie to strugaj sam, jest na forum co i jak.