[80 B3] Zniszczona wkładka zamka drzwi kierowcy-efekt włamu
[80 B3] Zniszczona wkładka zamka drzwi kierowcy-efekt włamu
Zniszczona wkładka zamka drzwi kierowcy w Audi 80 B3 - efekt włamu i próby kradzieży. Sprawca amator - nie mógł sobie poradzić z blokadą kierownicy- trochę ją tylko "nadgryzł", a i tak by nie pojechał bez... akumulatora
Nie da się jednak ukryć, że mam problem z uszkodzoną wkładką zamka-sprawca otworzył drzwi na tzw. solówkę i uszkodził zapadki, proszę więc o poradę i odpowiedź na nurtujące mnie pytania:
1. Czy można dopasować wkładkę nowego zamka do starego kluczyka, jeśli tak to gdzie można to zrobić na terenie Lublina lub Warszawy? Jakie punkty polecacie
2. Jeśli nie, co robić, gdzie kupić nowy komplet, czy samodzielna wymiana jest skomplikowana (ew. opis wymiany)
2. Ile będzie kosztowała mnie naprawa?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Nie da się jednak ukryć, że mam problem z uszkodzoną wkładką zamka-sprawca otworzył drzwi na tzw. solówkę i uszkodził zapadki, proszę więc o poradę i odpowiedź na nurtujące mnie pytania:
1. Czy można dopasować wkładkę nowego zamka do starego kluczyka, jeśli tak to gdzie można to zrobić na terenie Lublina lub Warszawy? Jakie punkty polecacie
2. Jeśli nie, co robić, gdzie kupić nowy komplet, czy samodzielna wymiana jest skomplikowana (ew. opis wymiany)
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Też kiedyś miałem podobny problem. Udało mi się wymontować wkładkę i zaniosłem ją do zakładu zajmującego się dorabianiem kluczy. Gość rozebrał wkładkę i naprawił zapadki (wymienił sprężynki i chyba jeden bolec). Największy problem był z założeniem wkładki z powrotem. Bez zdjęcia całego boczka drzwi jest to bardzo trudne ale po wielu próbach udało się. W download jest książka Korpa "Reguluję i Naprawiam" tam jest dość szczegółowo opisana kwestia budowy zamka. Gdzie w W-wie lub Lublinie jest możliwa naprawa to nie mam pojęcia . Za naprawę zapłaciłem ok. 25 zł.
-
- Forum Audi 80
no to miałeś fatra
odnośnie pytań:
1.można. niestety nie pomogę z tymi punktami, chyba że u mnie
2.nowy kupisz w salonie VW bądź OOOO. koszt ok.40PLN ( u mnie, nie wiem jak w Wa-wie ). musisz i tak jeszcze po zakupie dać komuś, kto ustawi zapadki. samemu dasz radę wymienić. musisz ściągnąć tapicerkę z drzwi ( było na forum, poszukaj ) a później sam oblookasz co-jak (musisz porozpinać takie cięgna i wkładkę ). montujesz w odwrotnej kolejności
odnośnie pytań:
1.można. niestety nie pomogę z tymi punktami, chyba że u mnie
2.nowy kupisz w salonie VW bądź OOOO. koszt ok.40PLN ( u mnie, nie wiem jak w Wa-wie ). musisz i tak jeszcze po zakupie dać komuś, kto ustawi zapadki. samemu dasz radę wymienić. musisz ściągnąć tapicerkę z drzwi ( było na forum, poszukaj ) a później sam oblookasz co-jak (musisz porozpinać takie cięgna i wkładkę ). montujesz w odwrotnej kolejności
Re: [80 B3] Zniszczona wkładka zamka drzwi kierowcy-efekt wł
moge pomoc, szczegoly na pw, zapraszamgabrielz1 pisze:Zniszczona wkładka zamka drzwi kierowcy w Audi 80 B3 - efekt włamu i próby kradzieży. Sprawca amator - nie mógł sobie poradzić z blokadą kierownicy- trochę ją tylko "nadgryzł", a i tak by nie pojechał bez... akumulatora
-
- Forum Audi 80
IC69, dobrze prawi <ok> dobrze byłoby abyś podejrzał jak kończy się wkładka którą masz, bo spotkałem się z 2ma rodzajami i bez rezania nie wpasujesz jednego w drugie chyba że dostaniesz wkładkę razem z tym oczkiem... :roll:IC69 pisze:Bartek, szyld zamka jest zaprasowany na korpusie wkładki. Pewnie udało by się go jakoś wyłuskać z innej nie uszkodzonej i przełożyć, ale gwarancji nie ma, że się przy tym nie zniszczy. Najłatwiej, byłoby poprzekładać same zapadki do nowej/innej wkładki.
Dopasowac mozna kazdy zamek do kazdego kluczyka, trzeba tylko umiejetnie powkladac zapadki w wyjetej wkladce. Na upartego mozna nie dac jednej czy dwuch jesli juz nie bedzie pasowalo. Ale jesli masz nowa wkladke, wsadz kluczyk zobacz ktore sie nie chowaja. I prubuj dopasowac, nie ma z tym w sumie duzo roboty, ale mozesz to zrobic samemu.
W lecie miałem włam i kradzież CB z mojej niuni, goście właśnie rozwalili mi wkładkę w moim B4, poszedłem w Lublinie na Nadbystrzycką, na przeciw politechniki masz dobrego magika od zamków, wymontowałem cały boczek do drzwi, wyjąłem zamek z klamką, magik w ciągu kilkunastu minut wstawił nowe zapadki, coś jeszcze podłubał i wziął 20zł, teraz zamek śmiga jak ta lala