[B3 1.6 TD] Auto się nie domyka
- lukaszk1989r
- Forum Audi 80
[B3 1.6 TD] Auto się nie domyka
Witam, moje audi gdy przekręcę kluczykiem lub z pilota się nie domyka tj ten bolec obok szyby chowa się ale nie do końca i gdy pociągnę za klamkę to auto się otwiera z wszystkimi zamkami. Znalazłem na to sposób tj najpierw zaklucz am auto a po chwili poprawiam kluczykiem , tak mocno przekręcając aż ten bolec wpadnie głębiej. Rozebrałem dzisiaj boczek i bez tapicerki działa elegancko, gdy założę tapicerę to już są problemy.... niby nic nie haczy .. nie wiem, pomóżcie
- lukaszk1989r
- Forum Audi 80
- lukaszk1989r
- Forum Audi 80
Miałem tak samo jak mówisz zamykałem ze środka drzwi i wciskałem bolec potem chciałem otworzyć ze środka to musiałem szybe otwierać i otwierać z zewnątrz Nie pomagało nic jedyne co pomogło to przestawienie pręta metalowego tego od bolca(odkręcenie albo dokręcenie) i teraz chodzi ok :mrgreen: Może i dziwny sposób ale wszystko jest tak jak powinno
A czy równo założyłeś boczek? Wszystkie zaczepy wsunięte do końca? Śrubki przykręcone?
Wczoraj akurat też się z tym bawiłem u siebie. Linka od otwierania drzwi jest niżej niż drut idący do manetki. Jeśli linkę wczepiłeś w zapinki, o których wspomniał kubik, to raczej gdzie indziej dopatrywałbym się problemu.
Czy na te otwory w drzwiach, w którą idą zapinki od boczka założyłeś gumowe podkładki, które są tam po to żeby boczek nie stukał? Może gdy się bawiłeś z zakładaniem boczka drzwi, to podkładka ze znajdującego się obok zamka otworu na zapinkę wpadła w zamek? Wcale o to nietrudno - wczoraj się o tym przekonałem.
Edit:
Sam też mam mały problem z zamkami po wymianie linki. Gdy zamknę wszystkie drzwi i wcisnę manetkę w przednich drzwiach pasażera, to nie zamykają się wszystkie drzwi centralnym tak jak to było do tej pory, tylko te jedne drzwi i centralny się nie odzywa. Natomiast gdy wyciągam manetkę do pozycji otwarte, to wtedy się odzywa pompka w bagażniku. Co ciekawe z pilota otwierają się i zamykają wszystkie drzwi jak wcześniej. Manetki we wszystkich drzwiach oczywiście zamykają i otwierają.
Wczoraj akurat też się z tym bawiłem u siebie. Linka od otwierania drzwi jest niżej niż drut idący do manetki. Jeśli linkę wczepiłeś w zapinki, o których wspomniał kubik, to raczej gdzie indziej dopatrywałbym się problemu.
Czy na te otwory w drzwiach, w którą idą zapinki od boczka założyłeś gumowe podkładki, które są tam po to żeby boczek nie stukał? Może gdy się bawiłeś z zakładaniem boczka drzwi, to podkładka ze znajdującego się obok zamka otworu na zapinkę wpadła w zamek? Wcale o to nietrudno - wczoraj się o tym przekonałem.
Edit:
Sam też mam mały problem z zamkami po wymianie linki. Gdy zamknę wszystkie drzwi i wcisnę manetkę w przednich drzwiach pasażera, to nie zamykają się wszystkie drzwi centralnym tak jak to było do tej pory, tylko te jedne drzwi i centralny się nie odzywa. Natomiast gdy wyciągam manetkę do pozycji otwarte, to wtedy się odzywa pompka w bagażniku. Co ciekawe z pilota otwierają się i zamykają wszystkie drzwi jak wcześniej. Manetki we wszystkich drzwiach oczywiście zamykają i otwierają.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
A czy w stacyjce siedział kluczyk, bo gdy siedzi to chyba tak się dzieje. Chciałem to przed chwilą sprawdzić ale w mojej osiemdziesiątce podła pompka centralnego i jest odłączona, poszedłem do drugiej a tam ktoś zabrał akumulator :evil: .grze pisze:Gdy zamknę wszystkie drzwi i wcisnę manetkę w przednich drzwiach pasażera, to nie zamykają się wszystkie drzwi centralnym tak jak to było do tej pory, tylko te jedne drzwi i centralny się nie odzywa. Natomiast gdy wyciągam manetkę do pozycji otwarte, to wtedy się odzywa pompka w bagażniku. Co ciekawe z pilota otwierają się i zamykają wszystkie drzwi jak wcześniej. Manetki we wszystkich drzwiach oczywiście zamykają i otwierają.
Co do problemu autora tak też miałem podobnie jak zmieniłem linkę. Okazało się że jak wcześniej wspominali koledzy źle wkładałem pancerz linki do wewnętrznej klamki. Efekt był taki że linka była trochę wyciągnięta i blokowało.
- lukaszk1989r
- Forum Audi 80
lukaszk1989r, w miejscu gdzie masz zaznaczone kółko na zdjęciu powinna iść jeszcze na to metalowa zapinka szerokości kilku milimetrów, wciskana od góry. przynajmniej ja taką mam w b4, a u Ciebie jej nie widzę.
aldi, dzięki za rozjaśnienie sprawy. faktycznie centralny działa od środka dopiero po wyjęciu kluczyka ze stacyjki :shock: znaczy, że wszystko jest OK?
aldi, dzięki za rozjaśnienie sprawy. faktycznie centralny działa od środka dopiero po wyjęciu kluczyka ze stacyjki :shock: znaczy, że wszystko jest OK?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Arten, nie wiem czy na tym forum czy innym czytałem że mogą się zużyć styki w siłowniku odpowiedzialne za przekazywanie impulsów informujących o położeniu rygielków. Można by to sprawdzić miernikiem (żaróweczką) przy pompce w bagażniku, trzeba zdjąć kostkę z pompki, jeden koniec miernika podłączyć pod plus drugi pod styk którym idzie impuls z drzwi. Najlepiej robić to we dwie osoby jedna zasuwa i odsuwa dane drzwi a druga miernikiem szuka przewodu na którym kontrolka zapal się i gaśnie. Później powtórzyć to jednym wejściem miernika podłączom pod minus/masę, ponieważ plus to sygnał do zamknięci a minus do otwarcia (albo odwrotnie). Stały plus i minus znajdziesz w tej kostce.
Jeśli sygnał plusowy i minusowy będzie poprawny to musi być coś z pompką. Jeśli nie będzie docierał to ginie w samym siłowniki albo na drodze siłownik > pompka, np. jeśli wpięty jest uszkodzony sterownik centralnego z pilota.
Jeśli sygnał plusowy i minusowy będzie poprawny to musi być coś z pompką. Jeśli nie będzie docierał to ginie w samym siłowniki albo na drodze siłownik > pompka, np. jeśli wpięty jest uszkodzony sterownik centralnego z pilota.